Test: Samsung Galaxy Note Edge

Koncept koji je postao dostupan proizvod - Samsung nam donosi poznat, ali u isto vreme različit smartfon sa svojim zakrivljenim ekranom na jednoj ivici. Da li je ovo budućnost smartfona?

Dragoljub Radovanović
Podeli

Poznati gigant ovakvim uređajem pruža nam naznaku da zakrivljeni ekrani mogu biti nova, popularna mogućnost. Konkretno, Note Edge je baziran na Note 4 modelu, tako da možemo reći da je vrlo sličan sa pomenutim fabletom, ukoliko ne računamo zakrivljenost ekrana...

Oko ovog smartfona se već mesecima unazad vodi polemika i razmenjuju mišljenja: da li je ovaj model samo dokaz koncepta ili nešto više od toga. Uglavnom se slažemo da je Galaxy Note Edge Samsungov način da pokaže da ume da napravi telefon sa zakrivljenim ekranom, ali zašto je to loša stvar? Tehnologija gura napred, a mi volimo kada proizvođači eksperimentišu sa raznim konceptima, pogotovo sa onim koji su nam delovali kao teže izvodljivi. Diskusija o zakrivljenim ekranima se vodi godinama - jedni su manje oduševljeni tom idejom, dok su drugi optimističniji i više zagrejani za mogućnost da se ekran prostire i na boku telefona.

Kojoj god kategoriji da pripadate, ne možete poreći da je ideja sasvim interesantna. Da ostavimo za sad po strani upotrebljivost u odnosu na regularni ravan ekran, verujemo da bi većina htela da isproba kako ovo deluje u praksi i da Edge-u pruži šansu. Mi svakako jesmo, u celu priču smo ušli otvorenog uma i bez predrasuda. Problem je u tome što smo navikli na to da su ekrani telefona ravni, pa je potrebno proći kroz proces navikavanja, ali nakon par dana korišćenja počinjete da uviđate korisnost zakrivljenog ekrana, barem na jednoj ivici u slučaju Edge modela. Note Edge je kao što smo pomenuli u uvodu dosta sličan sa Note 4 modelom, tačnije oba dele veliki broj dodirnih tačaka, što znači da je i ovde reč o high-end premium smartfonu...

Hardver

Nesumnjivo jedan od najprimamljivijih telefona današnjice, sa specifikacijama koje bi mnogi želeli da imaju u svom smartfonu. Evropska verzija SM-N915FY koju smo imali na testu poseduje Qualcomm-ov čipset, a želimo da skrenemo pažnju da postoji i SM-N915S verzija sa Exynos čipsetom i Octa Core procesorom.

U našem slučaju čipset je Snapdragon 805 sa četvorojezgarnim Krait 450 CPU-om na 2.7 GHz i pratećim Adreno 420 GPU-om. Kada je u pitanju radna memorija, ista je količina kao na Note 4, tačnije 3GB RAM-a, a skladište može biti 32 ili 64 gigabajta. Podrazumeva se i microSD slot za kartice kapaciteta do 128GB-a. Tu je i 16MP zadnja kamera sa 4K video snimanjem i prednja kamera sa rezolucijom od 3.7MP. Edge ima ipak nešto manji kapacitet baterije u odnosu na Note 4 - 3000 naspram 3220 mAh.

Dizajn

Pri prvom susretu uživo sa Galaxy Note Edge modelom može se učiniti kao čudno dizajniran telefon, ali opet kažemo, treba se navići na ideju da je cela desna ivica zakrivljena, čineći Edge asimetričnim. Pakovanje je standardno, dobija se sve ono što smo sreli i kod Note 4 modela, tačnije bele dodatke bez obzira na to da li je sam telefon crn ili beo. Dakle, tu je 5V 2A brzi punjač, microUSB 2.0 kabl, in-ear slušalice sa dodatnim vrhovima, rezervni vrhovi za olovčicu, baterija i dokumentacija. Mi smo imali prilike da se družimo sa crnim modelom, a sam dizajn je faktički identičan sa Note 4, samo sa zakrivljenim ekranom.

Prednjom stranom dominira ekran velike dijagonale, neizostavan fizički Home taster sa ugrađenim čitačem otiska prsta, poznata rupičasta slušalica, par senzora i prednja kamera desno od Samsung natpisa. Volume taster je i dalje sa leve strane, microUSB port i prostor za olovčicu takođe na istom mestu na dnu telefona, ali iz očiglednih razloga Power taster nije više sa desne strane, već je pomeren na vrh, gde se nalazi i IR emiter i 3.5mm priključak. Leđa Note Edge smartfona su identična kao na Note 4, jer je reč o plastici sa teksturom, tako da po izgledu i dodiru pruža utisak da je reč o koži. Nazad je 16MP kamera, blic i senzor za merenje pulsa, i u dnu zvučnik - sve već viđeno na Samsung Galaxy Note 4 modelu.

Softver

Softverski aspekt Samsung Galaxy Note Edge takođe ima veliki broj dodirnih tačaka sa Note 4 modelom, naravno uz dodatak funkcionalnosti vezanih za zakrivljeni deo ekrana. Pre svega, u pitanju je Android KitKat 4.4.4 presvučen TouchWiz korisničkim interfejsom. Ne bismo hteli da se preterano udubljujemo u detaljan opis ovog UI-a, jer smo to već radili u nekoliko navrata u testu Galaxy Note 4 i Galaxy S5 modela, tako da vas ovom prilikom upućujemo na te testove ukoliko želite više detalja. Ovde ipak želimo da se fokusiramo na tu dodatnu traku na desnoj ivici i šta ona donosi korisniku.

Krenućemo od samog početka, traka je prisutna i na ekranu za otključavanje, gde postoji u vidu tamnije pozadine sa tekstom koji naravno možete da promenite. Tu je i još par opcija, recimo šarenolika pozadina sa trouglićima ili plava sa kružićima, obe od kojih nam se čine da nekako odudaraju kada se postave naspram ove sa porukom. Prostor u zakrivljenom delu Samsung je maksimalno pokušao da iskoristi raznim dodacima. Prva i osnovna traka podrazumeva prečice ka Dialeru, porukama, imeniku, kameri, itd, tako da te prečice ne moraju više da zauzimaju mesto na početnim ekranima u doku, pa na njima ima više prostora.

Svajpovanjem u ovom predelu se prebacujete između ponuđenih traka, sa raznim mogućnostima. Tu se mogu naći informacije o fitnesu i broju napravljenih koraka, razdaljini, kalorijama, zatim informacije o akcijama na berzi, tvitovi, yahoo vesti i sportske informacije. Može se postaviti omiljeni kontakt ili više njih, zatim interesantna igrica memorije, korisni lenjir, štoperica, tajmer, baterijska lampa i na kraju snimanje zvuka. Naravno, ovo su samo podrazumevane traka, možete ih preuzeti još, a verujemo da ovaj dodatni prostor zakrivljenog ekrana može iskoristiti na lep način.

U prostoru u zakrivljenju takođe stižu i razne notifikacije: od e-mailova, sms-ova i slično, tako da vam može lakše biti skrenuta pažnja kada je telefon položen na stolu. Ima i drugih opcija, recimo dolazni pozivi se prikazuju u ovom prostoru, pa se direktno odatle možete i javiti, ili ignorisati i nastaviti da radite bez prekida. Određene aplikacije takođe iskorišćavaju zakrivljeni ekran, recimo kategorije vesti u skroz levom Flipboard ekranu. Note Edge takođe ima razne opcije kao i Note 4, kao što su Pop Up view prozorčići za multitasking, koji se mogu minimizovati i ostati u vidu kružića stalno prisutnih na ekranu.

Prisutna je i podela ekrana na dva dela, tako da možete raditi dve stvari u isto vreme. Verujemo da ste upoznati u korisnost olovčice, tako da joj nećemo posvetiti pažnju u ovom tekstu, ali ukoliko vas zanima šta sve nudi, savetujemo da pročitate neki od naših testova prethodnih Note modela, kako bi dobili ideju. Ukratko, dopada nam se kako je softverski iskorišćen dodatni deo ekrana. Ova implementacija sa zakrivljenim ekranom zaista deluje korisno i menja način korišćenja telefona donekle, tako da možemo reći da smo zadovoljni načinom na koji je sve to rešeno.

Ceo test pročitajte na Benchmark.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.