Test: Sony SmartBand

Poput drugih nosivih tehnoloških uređaja koji prate vašu svakodnevnu aktivnost, Sony SmartBand beleži koliko ste koraka napravili, koliko ste kalorija sagoreli i kako spavate, međutim, na malo drugačiji način.

Uroš Jelić, Foto: Jovan Jelić
Podeli

Iako SmartBand izgleda kao i konkurentski uređaji, Sony se odlučio na malo drugačiji pristup kada su dizajn i prateća aplikacija u pitanju.

Umesto da vam narukvica samo izbacuje podatke i statistiku, Sonyjeva LifeLog aplikacja organizuje sve dnevne aktivnosti u jednu šarenu i vizuelno upečatljivu vremensku liniju.

Sama narukvica sačinjena od gumenog "velikog prstena" i uređaja koji beleži vašu aktivnost koji se vrlo lako može u nju staviti i izvaditi tako da tokom dana možete menjati narukvice u zavisnosti od potreba i prilika.

Narukvicu napaja mali modul koji Sony naziva „jezgro“ i koji se vrlo lako postavlja, i vadi, iz posebnog udubljenja koje se nalazi sa unutrašnje strane narukvice.

Nakon što otpakujete SmartBand, narukvica se putem NFC-a povezuje sa vašim telefonom i šalje vam sva potrebna uputstva potrebna za instaliranje LifeLog aplikacije i njeno korišćenje.

Ukoliko posedujete uređaj bez ove funkcije, povezivanje je moguće i putem Bluetootha i što je važno, narukvica je kompatibilna i sa uređajima drugih proizvođača.

Narukvica se potom povezuje sa aplikacijom kako bi vam pružila brojne statističke podatke u vezi sa vašom aktivnošću kao što su broj koraka koje ste tog dana načinili, kako izgledaju šeme vašeg spavanja, koliko ste kalorija sagoreli, koliko ste vremena proveli pričajući telefonom, na društvenim mrežama...

Za razliku od konkurencije, SmartBand ne poseduje ekran, tako da ćete morati da uz pomoć telefona pristupate svim ovim statistikama, tačnije putem aplikacije koju ste skinuli, ali će zavibrirati svaki put kada vam neko uputi poziv ili kada se nađete van dometa smartfona što zaista može biti korisno u pojedinim situacijama. Od komandi poseduje samo jedno dugme pomoću kog kontrolišete sve funkcije koje su vam na raspolaganju.

S obzirom da je SmartBand dizajniran da se „jezgro“ lako stavlja i vadi vrlo lako tokom dana možete promeniti nekoliko narukvica različitih boja koje su napravljene od udobne gume i izgledaju prilično neupadljivo. Dizajn je prilično zgodan za svakodnevno nošenje a narukvicu bez većih smetnji možete nositi i tokom sna kako bi ona beležila njegov kvalitet.

Zapravo, prava snaga narukvice nalazi se unutar aplikacije LifeLog koja radi sve ono što joj i ime kaže – beleži sve vaše dnevne aktivnosti u jedan životni kalendar koji je moguće pregledati.

Međutim, pored šarenih narukvica i živopisnog interfejsa, SmartBand ne nudi više od konkurencije.

S obzirom da je namenjena prvenstveno osobama koje brinu o fitnesu, mogućnost beleženja vremena koje ste proveli igrajući igrice ili na društvenim mrežama nije preterano korisna, a u poređenju sa konkurencijom nedostaju određene opcije.

SmartBand je u stanju da prati broj koraka koje ste načinili u okviru fizičke kativnosti ali vam neće reći koliko ste kilometara prešli biciklom niti koliko ste stepenica prešli – a sve ovo jeste deo svakodnevne fizičke aktivnost za sve one koji brinu o kondiciji.

Sa druge strane, mogućnost da detaljno pratite kvalitet sna izuzetno je korisna opcija, pogotovo što vam aplikacija govori koliko ste vremena proveli u dubokom a koliko u laganom snu.

U poređenju sa konkurencijom, Sonyjev SmartBand izdvaja se jedino mogućnošću da lako menjate narukvice i interaktivnim prikazom zabeleženih podataka. Nekima će ovo biti dovoljno dobar razlog da izaberu ovu narukvicu dok će drugi potražiti alternativu.

Sve u svemu, u pitanju je interesantan proizvod koji bi uz dalju nadogradnju mogao da se nametne kao neizostavan uređaj za sve one koji brinu o sebi, ali da li će Sony napraviti naredni korak, ostaje da se vidi.

Sony SmartBand na test nam je ustupio Sony Mobile Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.