Test: Sony Xperia Z2

I dok je model Z1 dodatno utvrdio novi dizajnerski i tehnološki pravac kompanije, on ipak nije postigao uspeh kakav se očekivao, jer jednostavno nije bio dovoljno savršen u odnosu na konkurenciju. Da li je Sony uspeo da reši sve probleme i nedostatke sa modelom Z2?

Uroš Jelić, Foto: Jovan Jelić
Podeli

Specifikacije

Dimenzije: 146.8 x 73.3 x 8.2 mm
Displej: IPS LCD, 1080 x 1920p, 5.2 inča, 424ppi
RAM: 3GB

S obzirom da je dizajnerski aspekt Sonyjeve Xperia Z linije unapred određen i do sada nije pretrpeo neke veće promene jer za to nije bilo ni preterane potrebe, inženjeri su mogli da se u potpunosti fokusiraju na sve mane prethodnih uređaja sa željom da nam predstave savršen proizvod. Međutim, da li su u tome uspeli?

Sony Xperia Z2 došao je svega pola godine nakon predstavljanja modela Z1. Ovaj novousvojeni kraći period, slobodno možemo reći nadogradnje, omogućio je kompaniji da znatno brže reaguje na potrebe i želje korisnika.

Interna memorija: 16GB
Procesor: quad core Qualcomm Snapdragon 801
Grafika: Adreno 330
OS: Android KitKat 4.4.2
Baterija: 3.200mAh

Xperia Z2 poseduje nešto veći displej i veći kapacitet baterije ali nije znatno veći od prethodnika. Dimenzije iznose 146.8x73.3x8.2mm a uređaj je i nešto lakši – i to za 7 grama u poređenju sa 163 grama koliko je imao Z1.

Jedan od ključnih problema modela Z1predstavljao je displej koji jednostavno nije bio dovoljno dobar da može da se takmiči sa drugim premijum uređajima – slabe crne boje i loši uglovi gledanja zaista su pokvarile celokupni utisak.

Međutim, čini se da je sada došlo vreme da vidimo da li je Sony u međuvremenu dovoljno naučio kako bi se ponovo ozbiljno suprotstavio Samsungu.

Xperia Z2 poseduje 5.2-inčni IPS displej, Snapdragon 801 procesor, kameru od 20.7 megapiksela, 3.200mAh bateriju, microSD slot tako da se čini da je skoro nemoguće pronaći slabu tačku na kućištu ovog modela.

Pored toga što su obe strane telefona prekrivene kaljenim staklom, što uređaju daje zaista premijum osećaj u poređenju sa konkurencijom, Z2 je otporan na vodu i prašinu. Svi slotovi su zaštićeni i tu nema mnogo promena u odnosu na prethodnika.

Kombinacija stakla i kućišta od aluminijuma zaista čini da se ovaj telefon izdvaja iz mora plastičnih smartfona.

Sony Xperia Z2 poseduje 5.2-inčni 1080p Triluminos IPS displej koji dodatno poboljšava kompanijin X-Reality endžin, tako da bez problema možemo reći da je u pitanju najbolji displej koji je Sony do sada stavio u jedan smartfon.

IPS je sasvim sigurno dobar izbor zbog odličnih uglova gledanja a boje su jasne i realne.

Iznad displeja se nalaze uobičajeni senzori i prednja kamera od 2.2 megapiksela a zanimljivu novost predstavljaju stereo zvučnici koji dodato unapređuju iskustvo gledanja multimedije na ekranu.

Novosti ne staju ovde. Sada je tu 3GB RAM-a, bolji Adreno 330 grafički čip kao i Android KitKat 4.4.2. Kada je procesor u pitanju tu je Snapdragon 801 čipset sa četiri Krait 40 jezgra na 2.27GHz. Sve ovo pokazuje da su inženjeri ozbiljno poradili kako bi unutrašnjost bila podjednako kvalitetna kao i spoljašnjost.

Kompanija je međutim, rešila da ne menja kameru tako da je tu i dalje 20.7MP G objektiv ali i nešto veći senzor u poređenju sa konkurencijom.

Fotografije su jasne i oštre a interfejs je dovoljno intuitivan da neće praviti probleme čak ni potpuno neiskusnim korisnicima, dok je pored automatskog moda prisutan i manuelni mod koji nudi podešavanje svih sitnica za one ozbiljnije i zahtevnije korisnike.

Pored 1080 snimanja, tu je naravno i 4K koji daje snimke sa puno detalja ali uz dosta kompresije tako da gledanje ovih snimaka na drugim uređajima može izazvati određene probleme.

Što se brzine rada tiče, može se reći da Xperia Z2 poseduje sve što treba, ali i više od toga, kako korisnik ne bi morao da se nervira zbog zastoja u radu i štucanja. Sve radnje obavljaju se istog trenutka i bez ikakvog kašnjenja – što je i za očekivati.

Kad je baterija u pitanju, Xperia Z2 poseduje 3.200mAh litijum jonsku bateriju koja je više nego dorasla zadataku prvenstveno zahvaljujući brojnim režimima štednje koji zaista paze na nepotrebnu potrošnju tako da bez problema i prevelike brige možete izgurati jedan ceo dan sa maksimalnim korišćenjem telefona.

Primera radi, sa svega 15 odsto preostale snage baterije Z2 je bez ikakvih problema bila u stanju da reprodukuje ceo film u HD-u sa YouTube-a, tako da puna baterija zaista korisniku ostavlja puno prostora za igru.

Xperia Z2 je telefon na koji jednostavno ne možete ostati ravnodušni i zahvaljujući minimalističkom stilu i premijum materijalima sasvim sigurno će biti interesantan i svima onima koji nisu previše razmišljali o Sonyjevim smartfonima.

S obzirom na to da je Z1 predstavljen pre svega par meseci, postoji jako malo razloga za kupovinu ovog uređaja, međutim, ukoliko ste u potrazi za novim telefonom, Xperia Z2 bi mogla da bude baš ono što tražite jer ovaj uređaj nije tu da zameni prethodnika zato što je zastareo već je tu kako bi pokazao da Sony nema nameru da stane i da se zadovolji zlatnom sredinom.

Sony Xperia Z2 nam je na test ustupio Sony Mobile Srbija

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela Sony Xperia Z1

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela Sony Xperia Z1 Compact

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela Sony Xperia Z2 Tablet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.