Test: Sony Xperia Z1 Compact

Svaki smartfon koji u svom imenu nosi i sufiks Mini u poslednje vreme je postao sinonim za manju i slabiju verziju popularnog premijum uređaja ali to znači jako malo svakome ko samo želi manji ekran bez žrtvovanja svega ostalog. Međutim, čini kao da je Sony rešio da to promeni što je potez koji zaslužuje pažnju i poštovanje.

Uroš Jelić, Foto: Jovan Jelić
Podeli

Specifikacije

Dimenzije: 127 x 64.9 x 9.5 mm, 137g

Displej: IPS LCD, 720 x 1.280p, 4.3 inča, 342ppi

RAM: 2GB

Kompanija je rešila da krene putem na koji se ostali proizvođači ne usuđuju i stvori konkurenciju sopstvenim premijum smartfonima, modelima Xperia Z1 i Z2. A kada kažemo konkurencija, Xperia Z1 Compact to zaista i jeste. Sve je isto sem ekrana, koji je nešto manji.

U skladu sa specifikacijama, koje su znatno bolje u poređenju sa konkurencijom koju čine Samsung Galaxy S4 Mini i Htc One Mini, Xperia Z1 nosi naziv Compact a ne Mini.

Sony je modelu Z Compact smanjio ekran ali ne i RAM i broj jezgara a čak mu je dozvolio da zadrži i veliku prednost većeg brata – otporan je na vodu i prašinu.

Interna memorija: 16GB

Procesor: quad core Qualcomm Snapdragon 800

Grafika: Adreno 330

OS: Android KitKat 4.3 Jelly Bean

Baterija: 2.300mAh

Iako će sasvim sigurno biti skuplji od konkurencije, Z1 Compact poseduje 2.2 GHz Qualcomm Snapdragon 800 procesor sa 2GB RAM-a što je i više nego dovoljno da od njega imate ista očekivanja kao i kada je u pitanju model Xperia Z1.

Pored specifikacija tu je i identičan dizajn koji je do sada krasio Xperia Z liniju – kao prednje i zadnje staklo koja čine da telefon izgleda prilično stilizovani ali s obzirom na manje dimenzije i nešto raskošnije u poređenju sa većim modelom. Dizajn je toliko sveden ali i oplemenjen dodatkom stakla da se može reći da Xperia Z1 Compact ima ozbiljne namere da privuče fanove iPhonea.

Kućište dimenzija 127 x 64.9 x 9.55mm donekle je zakrivljeno na ivicama kako bi ekran bio zaštićen od udaraca sa strane ali i kako bi uređaj udobnije ležao u ruci.

Manji okvir takođe je znatno lakši za rukovanje uređajem i sve komande moguće je izdavati samo jednom šakom a zakrivljene ivice dodatno olakšavaju korišćenje.

Ispod svog tog stakla nalazi se jedan jedini trag koji po današnjim standardima odvaja Xperiu Z1 Compact od perjanica ostalih proizvođača – nešto manji ekran. U pitanju je 4.3-inčni IPS LCD 720 x 1.280p displej.

I ovde je kao i kod modela Z1 korišćena Triluminos tehnologija koja predstavlja značajan iskorak u poređenju sa ekranom koji je posedovao prvi uređaj Z serije.

Boje su znatno prirodnije, uglovi gledanja su znatno unapređeni i sada ne predstavljaju veliku smetnju pri gledanju multimedijalnog sadržaja a i oštrina i balans crne je znatno unapređen i napokon možemo reći da noviji Sonyjevi uređaji napokon imaju konkurentne ekrane.

I bio je pravi trenutak da Sony napokon obrati pažnju na ekran s obzirom da je to bila jedna od najvećih mana prethodnih uređaja, pa čak i kod modela Z1. U pitanju je zaista potez koji će obradovati mnoge iako je na ekranu ove rezolucije pad oštrine prisutan, ali je minimalan.

S obzirom na manje dimenzije, Sony je svakako imao problem sa zaštitom od vode i prašine jer je prostor zaista bio ograničen postojanjem microUSB, microSD i microSIM ulaza. S tim da je i ovde prisutan drzač za SIM karticu koji deluje prilično krhko i izuzetno je nezgodan za izvlačenje, ukoliko ne koristite pincetu.

Još jedna od stvari koja nije smanjena sa kućištem jeste i kamera koja je identična onoj na modelu Z1. U pitanju je 20.7MP senzor a tu je i Sonyjev G lens, jedan od najnaprednijih senzora na tržištu.

Kada su u pitanju fotografije načinjene u uslovima normalnog osvetljenja, ovo je jedna od najboljih kamera na tržištu, ali primetno je mučenje sa kvalitetom fotografija kada osvetljenje nije idealno.

Poput modela Z1, prisutno je i posebno fizičko dugme za aktiviranje i korišćenje kamere od 20.7 megapiksela a moguće je slikati i pod vodom pošto njegovo postojanje isključuje korišćenje ekrana.

S obzirom da je u pitanju Sonyjev uređaj, za očekivati je i određene promene kada je Android u pitanju i kompanija se potrudila da se paljenjem ekrana Z1 Compact na prvi pogled odmah odvaja od konkurencije i Samsungovog TouchWiza i HTC-ovog Sensea.

Kao i kada je dizajn u pitanju, Sonyjev UI je prilično čist i neupadljiv ali i isto tako nepogrešivo Sony.

Sa svim ovim specifikacijama i doradama, jasno je da Xperia Z1 Compact traži i dosta energije, ali uređaj je opremeljen baterijom od “svega” 2.300mAh.

Međutim, s obzirom na dimenzije ekrana i odličan STAMINA mod koji je dodatno čuva, korisnici mogu bez većih problema da očekuju pun dan umerenog korišćenja uređaja.

Sony Xperia Compact mogao bi da bude jedan od ključnih uređaja za Sony zajedno uz Z2. Kompanija je ozbiljno pristupila otklanjanju svih nedostataka koji su donekle narušavali sliku prethodnih modela i rešila najveće boljke, među kojima se ponajviše isticao ekran.

Za razliku od drugih mini uređaja, Compact ne predstavlja kompromis već idealno rešenje za sve one koji žele vrhunske performanse ali i nešto manji ekran.

Ovo je idealan smartfon za sve one koji ne žele da prave kompromise samo zato što misle da su proizvođači možda malo preterali sa veličinom ekrana u poslednje vreme.

Sony Xperiu Z1 Compact na test nam je ustupio Sony Mobile Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.