Test: Samsung Galaxy Gear

Samsung nije prvi napravio pametni sat, ali je svakako digao najveću prašinu oko takve sprave. Za sada.

Tekst i foto: Ivan Jelić @escapetofreedom
Podeli

Pametni satovi, tačnije sprave koje su uvek uz vas, ne smetaju previše i olakšavaju svakodnevni život (wearable devices) već neko vreme shvataju se kao sledeća velika industrija. Faza u kojoj se trenutno nalaze je najranija, osim niša kao što je fitnes, wearable sprave daleko su od široke namene i zastupljenosti kao što je to slučaj sa pametnim telefonima ili tabletima.

Ako izuzmemo pomenutu sferu (Fitbit, Jawbone UP), napoznatiji wearable uređaj verovatno je Google Glass. Ipak, poslednih meseci fokus se seli na satove, Pebble je već napravio relativno ozbiljnu bazu korisnika za ovo tržište, Sony je predstavio već drugu generaciju svog proizvoda, a talasu se priključio i Samsung. iWatch kao konkretan proizvod za sada ostaje u domenu pretpostavki, mada Appleove aspiracije ka wearable segmentu postaju sve očiglednije (M7 čip recimo).

Još jedna stvar koja se pretpostavlja je priroda pametnih satova. Sva je prilika da će se bar u bližoj budućnosti raditi o uređajima koji su deo šire celine, upareni sa telefonima ili nekim drugim matičnim spravama.

Neke stvari će raditi samostalno, za neke će biti dodatak uređaju na koji su povezani, ne bi li olakšali svakodnevne repetitivne akcije koje ponavljamo gotovo bezbroj puta. Neće biti samostalno povezivi kada su bežične ili mobilne mreže u pitanju, ali se očekuje da postanu skup najrazličitijih senzora i čipova.

Gear

Sve to dobrim delom potvrđuje i Samsung, Galaxy Gear je sat koji ima smisla jedino uparen sa drugim, matičnim uređajem. Gear je moguće koristiti samo u kombinaciji sa Noteom 3 i 10.1 (2014), a podrška za Galaxy S4 bi trebalo da stigne jako skoro.

Dakle, kako bi Gear uopšte postao upotrebljiv, neophodno je upariti ga sa podržanim uređajem preko kućišta za punjenje koje koristi NFC za ostvarivanje inicijalnog kontakta sa "bazom". Kasnije se koristi energetski efikasan Bluetooth 4.0, što je ujedno jedini način na koji Gear može komunicirati.

Internet i sve ostale veze matično idu preko telefona ili tableta, pa se Bluetootom prenose do sata. Na telefonu ili tabletu koji je povezan sa satom mora se instalirati Galaxy Gear Manager, aplikacija koja omogućava potpunu kontrolu i podešavanje sata.

Iako je visoko zavisan od matičnog uređaja, Gear ima operativni sistem instaliran na samom uređaju. Radi se o Androidu 4.2 sa potpuno novim korisničkim interfejsom, a na njega se mogu instalirati aplikacije.

Android

Galaxy Gear u osnovi jeste Android uređaj, ali se radi o Samsungovom proizvodu koji je verovatno najdalje otišao od Androida na koji ste navikli. Razlog je pre svega to što fabrički Android ne poznaje satove kao uređaje, nema interfejsa niti bilo čega drugog za male kvadratne ekrane. To znači da je Samsung morao sve da smisli sam.

Pokreti su ključni kada je upravljanje Gearovim interfejsom u pitanju. Matični ekran naravno pokazuje vreme i podesiv je tako da uz vreme može prikazati vremenske uslove, broj koraka, prečice ka aplikacijama, vreme u drugoj vremenskoj zoni ili predsojeće događaje iz kalendara. Opcija je dakle sat i jedna od pomenutih stvari.

Ceo interfejs u suštini ima dva nivoa. Prvi nivo je organizovan tako da se kroz njega krećete horizontalno, poput kretanja kroz Androidove radne površine. Desno od matičnog ekrana su notifikacije, odnosno ekran na kom je moguće videti da li ima novih obaveštenja, i koliko. Tapom na ovaj ekran dolazi se do konkretnih notifikacija, koje su u tom slučaju opet organizovane horizontalno. Levo od početka su kontakti, tapom na taj ekran dobija se lista kontakata koja se pak skroluje vertikalno.

Pored kontakata i notifikacija, svajpovanjem levo ili desno možete doći i do ekrana za S Voice, zvučne zapise, galeriju, daljinski upravljač, pedometar, podešavanja, aplikacije i istoriju poziva i poruka. Kretanje je moguće u oba smera, a potrebno je određeno vreme za usvajanje same organizacije u cilju pronalaženja što kraćeg puta do željene opcije.

Softverskih kontrola za kretanje poput dugmića za nazad nema, pa se nakon ulaska u neki od segmenata unazad vraća pokretom na dole sa gornje ivice ekrana. Na matičnom ekranu pak ovaj pokret uključiće kameru. Isti takav pokret ali u suprotnom smeru aktiviraće brojčanik, budući da je sa Geara moguće praviti telefonske pozive.

Sve zajedno, organizacija i performanse samog interfejsa nisu loše, uređaj je sve vreme funkcionisao dobro. Činjenica da sat ima toliki ekran koji vrlo dobro reaguje na dodir sama po sebi je krajnje interesantna i dobro je da softver to uspeva da isprati.

Ono što nije najbolje rešeno je aktiviranje, budući da se ekran automatski isključuje nakon nekog vremena, koje je podesivo. Samsung je pokušao da detektuje pokrete koji bi značili da je uređaj postao predmet pažnje korisnika i automatski će se uključiti kada uoči tipičan pokret za gledanje na sat.

Da bi se Gear sam uključio potrebno je napraviti dovoljno veliki pokret iz lakta, odnosno promeniti ugao podlaktice dovoljno da se to može protumačiti kao namera za gledanje na sat.

Kada se taj kriterijum zadovolji Gear se uključuje gotovo uvek, no ostaje utisak da je sve to moglo biti tolerantnije na manje pokrete i brže. Neretko se događalo da je jedina opcija za uključivanje uređaja bilo spuštanje i podizanje ruke, ili hardversko dugme koje se nalazi sa strane.

Ako planirate kupovinu preporuka je da probate ovo pre nego što se odlučite i vidite koliko Gear u ovom smislu odgovara vašim pokretima. Dvostruki tap na ekran bio bi sjajan plan B, mnogo bolji od hardverskog dugmeta na primer.

No, glavno pitanje je šta Galaxy Gear može.

Mogućnosti

Uz zadovoljene osnovne kriterijume upotrebljivosti, pitanje svih pitanja je šta sprava kao što je Gear ume. Drugim rečima, da li i koliko olakšava život.

Jedan od najvažnijih aspekata korišćenja pametnih, odnosno povezanih sprava su konstantne upadice sa najrazličitijih strana čiji je najzastupljeniji posrednik pametni telefon. Očekivanja su da će pametni satovi pre svega olakšati pregled notifikacija i svega ostalog što do vas stiže preko telefona ili tableta, a onda i omogućiti neke akcije nad njima.

Lista servisa za koje Gear može prikazati notifikacije, a koji nisu Samsungovi konačna je, na njoj se nalaze gotovo sve Googleove usluge (Google Now, Gmail, Hangouts, Google Plus), Facebook, Twitter i Path. Samsungove ugrađene aplikacije poput Maila, S Plannera i Alarma takođe su tu, a moguće je pratiti i SMS poruke i pozive.

Praćenje u suštini znači obaveštenja i manipulaciju do određenog nivoa. SMS poruke moguće je čitati, a pozive odbiti ili odgovoriti na njih. Odgovor znači javljanje na telefonu ali i na samom uređaju, ukoliko vam ne smeta da držite podignutu ruku kako biste čuli osobu sa druge strane "žice", pošto se slušalica nalazi u kopči, što je suprotna strana od one gde je sam sat.

Notifikacije su potpuno funkcionalne za ugrađene Samsungove aplikacije, odnosno sve ono što je deo Samsungovog paketa. Ako koristite Email aplikaciju koja se dobija sa telefonom, moći ćete i da pogledate poruke koje su stigle, no ako koristite recimo Gmail, stvari nisu tako divne.

Primer Gmaila zapravo je primer koji važi za sve aplikacije koje Samsung ne može sam integrisati. U tim slučajevima na sat stiže obaveštenje da se radi o Gmail notifikaciji, ali je za bilo kakvu akciju potrebno uzeti upareni uređaj. Sat će tapom na takvu notifikaciju dati objašnjenje da se ona mora pogledati na telefonu, i ponuditi mogućnost pokretanja te aplikacije na njemu.

Opet, sve što će sat uraditi je pokretanje same aplikacije, ali ne i otvaranje emaila za koji je notifikacija stigla, kao što je slučaj kada notifikacija stigne na telefon. Zanimljivo je i to da početni ekran nema opciju kombinacije sata i notifikacija, već je za njihov pregled potrebna dodatna akcija, ukoliko vam je vibracija uređaja promakla.

U Gearovu narukvicu Samsung je ugradio kameru od 1.9 MP, koja je postavljena na najboljem mogućem mestu. Fotografisanje ovom kamerom pre svega je vrlo zabavno, kvalitet fotografija i video snimaka (maksimum 15 sekundi po snimku) odgovara količini megapiksela.

Dakle, Gearom ćete slikati samo ako morate, odnosno kada druge opcije nema, a ako imate sreće fotografije će moći da prođu na Instagamu recimo.

Zgodne opcije poput kontakata, logova poziva i poruka, vremenske prognoze ili pedometra produžuju spisak stvari koje se mogu izvesti Gearom i koje imaju upotrebnu vrednost.

Kao što je već pomenuto, pametna platforma znači odsustvo limita kada je proširivost mogućnosti u pitanju. Drugom rečju, aplikacije.

Aplikacije

Dobra vest je da ih ima. Nešto manje dobra vest su kvantitet i kvalitet, ali najvažnija stvar u vezi sa aplikacijama i Gearom nema puno veze sa samim naslovima.

Kao što ste navikli, na većinu Android uređaja aplikacije se instaliraju iz Google Play prodavnice. U ovom slučaju na tu naviku ćete morati da zaboravite.

Android na Gearu u ovom momentu osim porekla nema nikakve druge veze sa Googleom. Samsung je odlučio da krene putem potpune kontrole ekosistema, aplikacije se instaliraju preko pomenutog Gear Managera na matičnom uređaju, koji aplikacije povlači iz Samsungove prodavnice (Samsung Apps). Ovo je prvi Android uređaj nama poznat, sa kojim je Samsung uradio tako nešto.

To u ovom momentu znači da ćete pored Google naloga morati da napravite i Samsung nalog, što je u suštini lako. Instalacija aplikacija je opet laka, za sada ih nema puno. Najzvučnija imena u prodavnici su Everonote, Path i RunKepper.

Kako će se stvari dalje razvijati za sada zavisi samo od Samsunga, tamo gde je to moguće. Sa jedne strane, činjenica da se radi o daleko najvećem proizvođaču Android uređaja i brendu koji se često vezuje za samu platformu uliva nadu da će Facebook, Twitter ili bilo koji drugi popularni servis ili aplikacija u nekom momentu stići i na ovu platformu.

Sa druge strane, pitanje je kada će to biti slučaj za Google servise koji se dobijaju iz kutije na telefonima i tabletima, odnosno da li će i kada Google osposobiti Android za ovakve uređaje. Opet, ako, i kada se to desi, pitanje je da li će Gear dobiti update, odnosno da li će Samsung hteti da se vrati na Googleov ekosistem.

Sve to zajedno kao krajnji rezultat ima količinu i kvalitet aplikacija za platformu. Stvari su sada u izuzetno ranoj fazi, te od Geara ne treba očekivati puno. Kupovina uređaja u ovom smislu je potpuno na poverenje da Samsung zna šta radi.

Sat

Koliko god želeli da budu pametni, sat bi pre svega trebalo da bude sve ono na šta smo već navikli.

Kada shvati da želite da mu posvetite pažnju i uključi se automatski, Gear osnovni posao svakog sata obavlja dobro. Pre svega, gledati u Super AMOLED ekran dijagonale 1,63 inča i rezolucije 320x320 piksela na ruci svojevrsno je zadovoljstvo. Budući da je AMOLED ekran u pitanju, vidljivost u svim uslovima je dobra, mada je Samsung obezbedio i mod sa pojačanim osvetljenjem za spoljne uslove.

Veliki ekran, ali i ostatak hardvera koji se nalazi unutra (procesor na 800MHz, 4GB prostora, 512MB RAM-a, accelerometer, gyroscope) postavlja pitanje autonomije. Ceo dan autonomije gotovo je zagarantovan, baterija može izdržati i dva ukoliko je šablon korišćenja takav.

Dakle, ako želite da znate koliko je sati, koji je datum, pa i kakvo je vreme napolju, Gear će uprkos svoj modernosti u većini slučajeva obaviti svoj posao. Ono što je smetalo tokom testiranja je masa, pokušali smo da pronađemo što više vlasnica i vlasnika satova i vidimo kako im se u ovom smislu dopada Gear.

Ono što je provejavalo kao utisak tokom vremena provedenog sa Gearom pokazalo se kao najćešća primedba na njega: mogao bi biti lakši i udobniji (naročito u delu gde je kopča). Kaiš nije moguće menjati, a njegova čvrstina verovatno ima veze sa tim što su u njega ugrađeni kamera, mikrofon i zvučnik.

Jezikom brojeva, Gear je "težak" 73.8 grama, sirok 36.8, visok 56.6 i tanak ili debeo 11.1 milimetara. Uređaj je dostupan u crnoj, ružičastoj, narandžastoj, sivoj, bež i svetlo zelenoj boji. Izgled sata moguće je podešavati, kako kada je boja, tako i kada su izgled i tip u pitanju. Interesantno je da font nije moguće menjati.

Rani start

Samsung Galaxy Gear pre svega je izuzetno zabavan uređaj koji otvara perspektivu kako će wearable computing izgledati narednih godina i nudi neke mogućnosti koje imaju kakvu takvu upotrebnu vrednost. Ipak, za šta god da se uhvatite, pre ili kasnije ćete naići na "ali".

Prvo, ostaje donekle nejasno šta je Samsung hteo sa Galaxy Gearom. Ukoliko je hteo da napravi uređaj za čvrsto jezgro svojih korisnika, onda je dobrim delom uspeo. Najveći problem u tom slučaju su aplikacije, no poverenje da Samsung zna šta radi kod te ciljne grupe ne dovodi se u pitanje. Podrška za Galaxy S4 stići će pre ili kasnije.

Kupovina dakle ima smisla jedino ako ste ljubitelj kompanije i brenda, te ako gajite izuzetan entuzijazam kada je ova familija uređaja u pitanju.

To znači da ste spremni da zbog Geara promenite telefon ili tablet, uložite u uređaj koji će vam vibrirati na ručnom zglobu, ali neće uvek znati šta sa tim. Kada vam zatreba sat moguće je da ćete morati ručno da ga uključite, a ako planirate intenzivno korišćenje, eto još jednog gadgeta koji ćete puniti svaku noć. Sve to na Androidu koji zapravo ne podržava ovakve uređaje, sa Samsungovim smartwatch ekosistemom.

Drugim rečima, puno kompromisa i nedovršenosti, ideja i namere dobre, ali realizacija još uvek nedovoljna da u ovom momentu opravda 30 hiljada dinara, koliko Galaxy Gear košta.

Uređaj na test ustupio Vip mobile.

Autor: @escapetofreedom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.