Prvi Linux mobilni LiMo Fondacije

LiMo Fondacija koju čini niz vodećih svetskih proizvođača mobilnih telefona i mobilnih operatera predstavila je prve mobilne koji koriste njihovu softversku Linux platformu.

Priredila: Jasna Ćosović

Podeli

Pre par dana u Barseloni na Mobile World Congress-u, LiMo Fondacija predstavila je prve modele mobilnih telefona koji su zasnovani na platformi LiMo. LiMo platforma za mobilne telefone koristi operativni sistem zasnovan na Linux-u. Limo Fondacija je ustvari konzorcijum od preko 20 partnera koji, između ostalih, čine takva zvučna imena kao što su: Samsung, LG, Motorola, Panasonic, NEC, NTT DoCoMo, Vodafone i Orange.

U Barseloni je predstavljeno 18 modela od kojih je čak 15 spremno za serijsku proizvodnju dok su preostala 3 na nivou prototipa. Pored niza Motorolinih modela koji podržavaju LiMo (koji su već ranije pušteni u prodaju, ali samo za Motorolinu Linux platformu MOTOMAGX), LiMo platformom opremljen je i Samsungov model SGH-i800 koji će biti dostupan samo mušterijama operatera Orange. Za najvećeg japanskog operatera, NTT DoCoMo, kompanije NEC i Panasonic već su pripremile po nekoliko modela koje će raditi na LiMo platformi.

LiMo Fondacija postoji od januara 2007. godine i mogli bi reći da se pomalo nalazi u medijskoj senci Google-ove Android platforme i njihove Open Handset Alliance. Svojim upečatljivim nastupom na Mobile World Congress-u LiMo konzorcijum svakako je dokazao svoje ozbiljne namere u pogledu razvijanja tzv. mobilnog Linuxa. Predsedavajući LiMo fondacije, Kiyohito Nagata iz kompanije NTT DoCoMo izjavio je: „Mobilna industrija usvaja Linux i princip otvorenosti kao ključni faktor za omogućavanje nižih troškova razvoja, veće fleksibilinosti i bržeg dolaska novih servisa na tržište. LiMo fondacija pokreće takve trendove.“

Još je rano prognozirati buduću uspešnost LiMo platforme. Treba pre svega sačekati da se najavljeni telefoni nađu u rukama većeg broja mušterija. Takođe treba sačekati i na objavljivanje zvaničnog software developer kit-a (SDK) koji će postati dostupan zainteresovanim programerima u drugoj polovini tekuće godine. Pored toga, treba imati u vidu i uspehe konkurencije:

- Nedavno je objavljeno da je u 2007. godini proizvedeno blizu 80 miliona mobilnih telefona sa Symbian-om što je za 50% više nego prethodne godine.

- Windows Mobile je operativni sistem novog Sony Ericsson-ovog modela XPERIA X1 koga je više stručnjaka proglasilo prvim pravim iPhone killerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.