Kako je moguće napraviti smartfon od 30 evra?

Nedavno lansiran u Indiji od strane proizvođača jefitnih uređaja Karbonn, Smart A50S izgleda kao skroman smartfon koji vas najverovatnije neće odvratiti od kupovine nekog Appleovog ili Samsungovog telefona, međutim, on poseduje jednu neverovatno jaku prodajnu tačku – košta svega 33 evra.

TechRadar
Podeli

Njegovo lansiranje dovelo je do besa mnogih korisnika smartfona u svetu koji su bili prinuđeni da daju na stotine evra na telefone kompanija kao što su Apple, Samsung, HTC ili Sony.

Uz Smart A50S dolazi i neizbežno pitanje – da li preplaćujemo svoje uređaje?

Iako ćete istog trenutka doći do očiglednog zaključka da ovaj telefon ne poseduje vrhunske specifikacije i performanse znatno skupljih konkurenata, činjenica je da možete da posedujete 20 ovih uređaja po istoj ceni koju plaćate za druge smartfone.

Međutim, kako je moguće napraviti ovako jeftin telefon?

Zaluđenost jeftinim

Pre nego što dođemo do mehaničkog dela ovog izuzetno jeftinog telefona, važno je shvatiti zašto je uopšte došlo do njegovog stvaranja.

U Indiji, gde Karbonn prodaje najveći broj svojih uređaja, kompanija drži skoro 10 odsto tržišta, čineći je trećim najvećim originalnim proizvođačem uređaja.

U poslednje dve godine apetit za smartfonima je porastao i nastavlja da raste 181 odsto na godišnjem nivou, dok je pritom potražnja za jeftinijim telefonima sa osnovnim funkcijama u stagnaciji.

Ovo je dovelo do trke proizvođača koji sada žele deo tržišta smartfona za sebe.

Važno je ono što se nalazi unutra

Kao što možete da zamislite, Karbonn A50S s obzirom na cenu dolazi sa specifikacijama koje bi svakog fana vrhunskih smartfona naterale u plač.

Svi oni koji su navikli na 1080p displeje, octa core procesore, kamere od 50 megapiksela i pregršt interne memorije sasvim sigurno će biti razočarani onim što A50S nudi.

Displej je mali – 3.5 inča, dok je rezolucija od 480 x 320 nešto na šta smo skoro u potpunosti zaboravili.

Uređaj poseduje i Mediatek dual core 1.2GHz procesor, samo 256MB RAM-a i 512MB interne memorije. Kamera od 2MP je prihvatljiva, iako sa samo 256.000 dostupnih boja, sve slike koje napravite ličiće na one iz 2005. godine.

Nakon ovoga, sledi lista stvari koje nećete videti, a koje su prisutne čak i u onim najjeftinijim pametnim telefonima. Najveći nedostatak je 3G konektivnost. Manjak stvari kao što su kompas, svetlosni senzor i NFC dobrim delom je zaslužan za nisku cenu.

Međutim, iako bi mnogi očekivali da ovaj uređaj zapravo dolazi bez ijedne pametne funckije, tu je prednja kamer kao i prostor za karticu od 32GB, a prisutni su i WiFi, Bluetooth i dual-sim slot.

Pored komponenti, tu su i brojne licence koje je potrebno kupiti kako biste uopšte mogli da napravite bilo kakav Android telefon. S obzirom da uređaj ne poseduje 3G, potreba da se plaća licenca Qualcommu je uklonjena, a sasvim sigurno su pronađei i drugi načini da se izbegnu dodatni troškovi lansiranja telefona sa Googleovim operativnim sistemom.

Međutim, jasno je da će Karbonn morati da plati par dolara Microsoftu, kao što to čine i ostali proizvođači smartfona, nakon što je kompanija napravila dogovor o proizvodnji Windows Phonea u budućnosti.

Da li su telefoni od 30 evra budućnost?

Da li sve ovo znači da će tržište uskoro biti preplavljeno jeftinim telefonima? To je malo verovatno, i to je dobra stvar. U zemljama u razvoju smartfoni su prva prilika da ljudi dođu do određenih servisa putem aplikacija i generalno su prvi mobilni telefon u porodici.

Pritom, korisničko iskustvo koje dolazi uz A50S teško da će biti impresivno. Sa jeftinim procesorom, jedva nešto radne memorije i malom količinom prostora za skladištenje podataka, čak i činjenicom da koristi Android 4.2 ovaj uređaj sa malim ekranom će biti lako koristiti, ali da li će biti i zadovoljstvo?

Ipak, činjenica da proizvođači smanjuju cenu uređaja do te mere je dobra vest za korisnike.

To znači da cena komponenti vrlo brzo pada i dovešće do znatno jeftinijih uređaja u budućnosti, kao što je trenutno slučaj sa Nexusom 5 i One Plus Oneom., ili će prisliti priozvođače da iznađu nove funkcije i dizajn koji će opravdati visoku cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.