Amazon Fire smartfon: Šta propuštamo?

Amazonov prvi smartfon pojavio se na američkom tržištu.

Guardian
Podeli

Prvi utisci o ovom telefonu nisu najbolji, barem ako je suditi prema izveštajima raznih magazina koji se bave novim tehnologijama.

Mi vam predstavljamo neke od najupečatljivijih utisaka o njemu:

"Neće probuditi vatru u vama"

Džesika Dolkurt iz CNET-a nije impresionirana Amazon Fire uređajem.

"Njegove performanse su osrednje. Qualcomm Snapdragon 800 procesor sa četiri jezgra sporo reaguje, baterija 'curi' brže nego što bih želela, a telefon takođe proizvodi dovoljno toplote da otopi komad putera".

"Jedinstven uređaj, ali bolje vam je da čekate naslednika"

Bred Molen iz Engadgeta smatra da se Amazon služio trikovima kako bi privukao pažnju korisnika na nebitne stvari, dok je ostatak telefona potpuno zapostavljen.

"Amazon se toliko potrudio da ponudi jedinstven uređaj, da je potpuno zaboravio da treba da ga učini atraktivnim. Više deluje kao prototip, nego kao telefon koji bi trebalo da se takmiči sa velikim 'facama' poput iPhone 5s, LG G3 i HTC One M8. Staklo sa obe strane podseća na rešenje Nexusa 4 i iPhonea 4/4s, što znači da je magnet za mrlje i podložniji lomljenju od polikarbonata. Stranice su zaštićene gumiranim poliuretanom, što bi doduše trebalo da poveća šanse ovog telefona za opstanak u slučaju pada".

"Novi trikovi, stara platforma"

Raniji uspeh Amazona na polju tableta, nije garancija uspeha za ovu kompaniju na polju smartfona, smatra Endrju Kaningem iz Ars Technica:

"Čak i da su vam svi podaci sa naloga društvenih mreža u Amazon cloudu, telefoni sa iOS ili Android platformama mogu da im pristupe i bez FireOS posrednika. Izuzetak je Instant Video na Androidu, ali šuška se da će Amazon napraviti i tu aplikaciju uskoro".

"Šarenilo bez suštine"

Džefri A. Foler iz Wall Street Journala ne može da oprosti Amazonu slabu bateriju i osrednji ekosistem aplikacija.

"Fire je ekvivalent devetogodišnjaku koji vozi bicikl sa rukama u vazduhu. 'Gledajte me! Vozim bez ruku!' To je odličan trik, ali vas neće odvesti daleko.

  • U poslednjih pet dana, ni jednom nisam uspeo da do kraja dana koristim telefon bez punjenja.
  • Ne očekujte da ćete naći aplikacije koje volite: Iako ima verziju Googleovog Android operativnog sistema, aplikacije poput Maps, Drive i YouTube su zaključane. Fire ne može da prenese većinu aplikacija koje ste kupili dok ste imali starije telefone.
  • Kontrole koje vam prate glavu, koje je Amazon nazvao 'dinamičkom perspektivom' nisu prirodne i predvidljive".

"Telefon za kupoholičare"

Kris Dejvis iz SlashGear postavlja pitanje da li je Fire Phone sa pet kamera i širokougaonim objektivima, san svakog špijuna:

"Dinamička perspektiva funkcioniše, ali njena korisnost zavisi od toga šta zapravo s njom želite da uradite. Amazon jasno želi da tu opciju prikaže svuda, ali nikad nemate osećaj da je to nešto što vam je zaista potrebno.

Čak može i da vas ometa; korisnički interfejs se menja i dok telefon stoji na stolu, jer vam povremeno 'hvata' glavu.

Sa ukupno pet kamera koje vas gledaju s prednje strane Fire Phonea, jasno vam je zašto su neki ljudi podozrivi zbog špijunaže. AMazon mi govori da se slike dobijene zahvaljujući dinamičkoj perspektivi čuvaju samo onoliko koliko je potrebno da se zapamte XYZ koordinate, a zatim brišu. I ne samo to: slike nikad ne napuštaju telefon, nego programeri 'treće strane' dobijaju samo te koordinate, a ne snimke kamera".

"Nije za mene, ali će se svideti korisnicima Kindle Fire"

Kevin C Tofel iz GigaOM nije oduševljen telefonom, ali smatra da će mnogi korisnici smatrati opciju Firefly koja prepoznaje slike, tekstove i proizvode, veoma korisnom, uprkost tome što već postoje slične aplikacije sa istom funkcijom.

"Firefly može da bude koristan, iako ima mnogo sličnih aplikacija koje slično funkcionišu. Uglavnom je uspevao da prepozna predmete koje sam skenirao. Naravno, ako ih nađe, lako ih možete kupiti na Amazonu. Takođe, korisno je što lako možete prepoznati delove teksta u pomoć Firefly. Na primer, ako skenirate nečiju vizit kartu, možete dobiti link da toj osobi pošaljete mejl, pozovete je ili odete na njen sajt. Aplikacija čuva istoriju vašeg pretraživanja, što se kasnije može pokazati korisnim".

"Telefon - Sve"

Dejvid Pirs iz Verge upozorava da je Fire Phone uvertira koja će vas naterati da još više kupujete preko Amazona, što je upravo ono što kompanija želi.

"Dva dana nakon što sam prvi put uključio Amazon Fire Phone, ušao sam u foaje zgrade i video paket sa mojim imenom na njemu. To mi je izgledalo čudno: ja sam čovek koji nešto poručuje, a zatim strpljivo čeka pored vrata da mu to i stigne, a ne neko koga paketi iznenade.

Tako vam se život promeni kad počnete da nosite prvi Amazonov smartfon. Fire Phone je uređaj koji je kompanija napravila kako bi prodala doslovno sve.

Fire Phone me je podsetio da postoji razlika između dobrih ideja za telefone i dobrih telefona. Velika razlika".

"Da li Fire Phone može protiv iPhonea?"

Volt Mosberg iz Recode smatra da je pred Amazonom dugačak put, pre nego što bude mogao da sustigne Apple i Samsung:

"Postoji čitava lista opcija koje nude Apple i Samsung, a koje Fire nema. Među njima je čitač otisaka prsta, ugrađeni senzori za praćenje zdravstvenog stanja, integrisani video pozivi i slično. Fire ima ugrađenu aplikaciju za otvaranje Microsoft Office dokumenata, ali ih ne može editovati, ako ne kupite premijum verziju aplikacije. Osim toga, ne podržava Bluetooth Low Energy iako ga dobijate ažuriranjem softvera.

Na posletku, dostupno vam je svega oko 185.000 aplikacija, što je manje od 20 odsto od broja dostupnog korisnicima Apple i Android telefona. Amazon je dodao mnogo ključnih aplikacija, ali neke poput YouTubea i dalje nema".

"Ispod svih tih drangulija je solidan uređaj"

Farada Mandžoa iz New York Timesa nije mrzelo da traži suštinu ovog uređaja. On je zaključio da je ispod svih drangulija ipak dobar osnovni smartfon, ali da li opravdava cenu od 650 dolara, sasvim je druga stvar.

"Fire Phone je neverovatno lak za upotrebu. U svojoj osnovi, trebalo bi da bude koristan naročito ljudima koji su oduševljeni savremenim supertelefonima. Kad zaboravite na ovaj napadan marketing, Fire može da se istakne kao nešto mnogo interesantnije: telefon za sve ostale".

"Telefon zbog kog ćete biti zvezda"

Pit Pahal iz Mashable smatra da ćete se uz ovaj smartfon osećati "posebno", ali sve dok ste mušterija Amazona.

"Prava specijalnost Fire Phonea je u tome da svog korisnika napravi centar svemira. Fire se bavi samo vama, mušterijom Amazona. Usluge Amazona su u njegovoj suštini i privlače nove lojalne kupce"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.