Tina Maze završila karijeru!

Slovenačka skijašica Tina Maze odlučila je da okonča karijeru u 33. godini, a oprostiće se trkom u Mariboru 7. januara.

AKIzvor: B92 Slovenija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

"Nakon teškog kraja prošle sezone u Meribelu, shvatila sam da više nemam snage i motivacije da se takmičim u Svetskom kupu", rekla je Tina Maze.

Maze, koja je debitovala u Svetskom kupu 1999. kao 15-godišnjakinja, dva puta je bila olimpijska (spust i veleslalom), a četiri puta svetska šampionka (spust, veleslalom, superveleslalom, kombinacija).

U SK je osvojila jedan veliki Kristalni globus i dva mala u veleslalomu i superveleslalomu. Ukupno ima četiri olimpijske i devet medalja sa svetskih šampionata, 26 pobeda i 81 podijum u SK.

Ona nije skijala od 22. marta 2015. kada je bila treća u veleslalomu u Maribelu, kojim je ostala bez drugog velikog Globusa u SK. Mesec dana kasnije javno je saopštila da će pauzirati godinu dana.

Ona je 2013. oborila rekord po broju poena u SK sa 2.414, nadmašivši legendarnog Austrijanca Hermana Majera, a poslednju pobedu ostvarila je 12. decembra 2014. u veleslalomu u švedskom Oreu.

Nova skijaška sezona počinje upravo ženskim veleslalomom u austrijskom Zeldenu, u subotu 22. oktobra u deset ujutru, a dan kasnije nastupaju muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.