- Wimbledon 2017 -

Šarlot Loti Dod – šta zna dete šta je Vimbldon

Crno-bele slike, dugi rukavi i još duže suknje, drveni reketi, šeširi, brkovi i vuneni puloveri… Tako bi ukratko izgledao opis Vimbldona sa kraja 19. veka.

Podeli
Allsport Hulton/Archive Restrictions
Allsport Hulton/Archive Restrictions

Davne 1868. godine osnovan je "Ol Ingland klab" koji je u početku bio potpuno okrenut kriketu, zbog ekspanzije ovog sporta u Engleskoj, ali je i tenis polako pronalazio svoje mesto.

Prvi turnir u muškoj konkurenciji održan je pre tačno 140 godina, sedam godina kasnije i dame su dobile priliku da nastupaju – prva dva izdanja osvojila je Mod Votson, potom je krunu preuzela Blanš Bingli, pre nego što je na scenu stupila devojčica sa Mersisajda.

Šarlot Loti Dod rođena je 24. septembra 1871. godine u Bebingtonu, kao najmlađe dete Džozefa i Margaret Dod. Otac je trgujuću pamukom zaradio bogatstvo i mogao da svojoj šestočlanoj porodici obezbedi lagodan život – Loti je imala sestru i dvojicu braće.

Svi su bili uspešni u sportu, ali je najmlađa uvek pokazivala najviše talenta, pa je već sa devet godina veliki deo vremena provodila na obližnjim travnatim terenima. Sa 11 je počela da se takmiči, ubrzo krenula da osvaja titule po Britaniji, da bi, okuražena dobrim rezultatima, odlučila da 1887. nastupi na Vimbldonu.

U prvom kolu je bila slobodna, onda lako došla do polufinala i finala kvalifikacionog turnira i izborila mogućnost da izazove prethodnu šampionku, spomenutu Blanš Bingli. Kao retko koje dana, finale je prošlo potpuno u znaku mlađane Šarlot koja je slavila rezultatom 6:2, 6:0, dok je drugi set trajao samo 10 minuta.

Tako je sa 15 godina i 285 dana postala najmlađa šampionka na terenima Ol Ingland klaba – rekord koji nije ni blizu da bude oboren, niti će.

Istog trenutka počela je era devojke sa Mersisajda, pošto je u sledećih pet godina trijumfovala još četiri puta. Međutim, osim velikih uspeha i oborenih rekorda, Loti Dod je ostavila veliki trag na samu igru. Njen tada nekonvecnionalni način igranja sada bi bio potpuno moderan – prva je udarala lopticu jednom rukom, hvatajući je u takozvanom "zenitu" posle odskoka od podloge.

Godine 1888. je odbranila trofej trijumfom nad istom protivnicom, da bi 12 meseci kasnije odlučila da jednostavno preskoči turnir zbog krstarenja obalama Škotske sa sestrom Eni.

Uspela je da postane prva koja je triput uzastopno osvajala Vimbldon, sve do pojave legendarne Suzan Lenglen koja je oborila njen rekord.

Za života se bavila mnogim sportovima i bila izuzetno uspešna – golfom, hokejom na travi, streličarstvom, zimskim sportovima… Jedinstvena ličnost koja je još u tinejdžerskim danima ostvarila neverovatne uspehe na najvećem turniru 'belog sporta'.

Danas bi mladi rekli: "šta zna dete šta je Vimbldon", ali je ona izgleda vrlo dobro znala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.