Novak uz oscilacije počeo odbranu titule

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je počeo odbranu titule na Vimbldonu, maksimalnom pobedom nad Džejmsom Vardom.

ĐN |
Komentari 111
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Đoković je, kao što tradicija nalaže, otvorio vimbldonski program na Centralnom terenu kao prošlogodišnji šampion, a u prvom meču slavio je rezultatom 6:0, 7:6 (7-3), 6:4.

Novak je odigrao odlična dva seta, ali je u drugom imao velike oscilacije, pa je malo falilo da Britanac izjednači na 1-1.

Posle nešto više od 25 minuta igre na semaforu je pisalo 6:0, a kada je Đoković oduzeo servis rivalu i otišao na 3:0 u drugom, činilo se da je kraj vrlo blizu. Međutim, u četvrtom gemu Vard se upisao što je izazvalo oduševljenje na tribinama i, nošen atmosferom, počeo sve da pogađa.

Vratio je brejk, izjednačio na 3:3 i onda bio blizu da napravi brejk za 5:6. Novak se suočavao sa tri odvojene šanse, sve tri je spasao, da bi u taj brejku konačno prelomio susret.

Treći deo igre bila je formalnost – Novak je oduzeo servis na startu i do kraja ga rutinski sačuvao, završivši posao posle nešto više od dva sata.

Đoković je bio izuzetno siguran na svom servisu – pogodio je 7 asova, imao 29 vinera i 21 neiznuđenu grešku, a uspeo je da spasi 8 od 9 neiznuđenih grešaka. S druge strane, ni Vard nije bio loš jer je upisao 25 direktnih poena i četiri greške više.

On će se u drugoj rundi sastati sa Adrijanom Manarinom koji je u tri seta eliminisao Kajla Edmunda.

Tok meča:

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Najbolji teniser današnjice svojim servisom je počeo duel – dva asa, servis viner i direktan poen forhendom za savršen start. Usledio je momentalni pritisak na servis rivala i prva brejk lopta na 30:40. Tada je Vard dobro odservirao, ali se nešto kasnije Novak izborio za drugu, savršeno konstruisao poen i završio ga insajd-in forhendom po paraleli.

Međutim, usledili su prvi problemi na njegov servis, najviše zahvaljujućisjajnoj defanzivi Britanca. Vard je pogodio dva pasing šota i imao tri vezane šanse za ribrejk, ali se Đoković servisom izvukao, baš kao i kod četvrte. Posle toga je pogodio još dva početna udarca i otišao na 3:0.

Nastavio je Đoković da savršeno kažnjava rivala u svakom poenu u kojem je uspevao da drži lopticu u igri. Iako je izbacio slajs u aut i omogućio Džejmsu gem loptu, defanzivom se vratio i niskim i rezantnim slajsevima mučio Britanca. Iznudio je nove dve greške i napravio brejk za 4:0.

Ekspresno je dobio gem na svoj servis, a onda mu je bilo potrebno nešto više od minuta da napravi još jedan brejk i ’krompirom’ završi prvi set na Vimbldonu – 6:0.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Kako je tekao čitav prvi set, tako je počeo i drugi – siguran gem Đokovića na startu, a onda brzi brejk za potpunu kontrolu meča. Dva dobra i duboka riterna značila su dve greške Varda za 15:40, posle čega je sevnuo viner iz forhenda za 2:0.

Kada se očekivalo da srpski igrač može i drugi set da dobije sa ’nulom’, usledio je mali pad koncentracije. Vard je pogodio nekoliko preciznih servisa i upiše se na semafor, što je izazvalo burne reakcije na tribinama. Ponesen atmosferom, momak iz Londona igrao je kao u transu – vezao je tri poena, iskoristio drugu šansu i vratio brejk za 3:2.

Uspeo je da produži seriju upiše treći uzastopni gem, ali je normalno bilo da posustane. Đoković se brzo izdigao, poveo sa 4:3, a onda momentalno napao servis rivala. Došao je do tri vezane šanse, kada je Vard tri puta pogodio prvi servis za djus. Usledio je viner bekhendom i novi napad za 4:4.

Obojica igrača dobila su po još jedan gem, a onda je moglo da se ’namiriše’ da će na Đokovićev servis biti problema. Pri rezultatu 5:5 Vard je potpuno pustio ruku – imao je tri odvojene brejk šanse, dve je dobio pasing šotovima iz bekhenda, a jednu strahovitim forhend riternom. Ipak, Novak je svaki put pogađao prve servise i prvi udarcem ih neutralisao. Posle treće je dobio gem i tada prelomio drugi set, iako je rival izborio taj brejk.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

U dodatnom gemu prvi igrač na ATP listi agresivnim forhendom napravio je mini brejk za 2:1, a onda povećao vođstvo do 5:1. Taj brejk je bio rešen i Novak je poveo 2-0 u setovima – 7:6 (7-3).

Uprkos činjenici da je Englez bez izgubljenog poena otvorio treći set, bilo je samo pitanje trenutka kada će primiti poslednji udarac. To se dogodilo već u drugom gemu na njegov servis – Đoković je ekspresno izjednačio na 1:1, a onda sačekao greške rivala. Od starta gema je pritiskao, da bi posle auta iz bekhenda napravio brejk za 2:1.

Usledio je njegov gem sa ’nulom’, pre nego što je viđen jedan od najdužih delova u čitavom meču. Trajao je skoro 10 minuta, Vard je spasao jednu brejk šansu i tek posle petog izjednačenja smanjio na 3:2.

Publika je pokušavala da na sve načine vrati svog ljubimca u igru, ali nije uspela i Đoković je sigurnim servisima završio posao posle nešto više od dva seta – 6:0, 7:6 (7-3), 6:4.

prethodna strana 1 / 7 sledeca idi na stranu