Đoković: Svaki Vimbldon mi je kao prvi

Novak Đoković počinje novi napad na Gren slem, svoj 13. u karijeri, a četvrti na najprestižnijem turniru – Vimbldonu.

AK |
Komentari 58
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Za razliku od prethodnih godina u kojima je takođe dominirao svetom tenisa, ova u Londonu je potpuno drugačija, sada na terene Ol Ingland Klaba prvi put stiže kao šampion Rolan Garosa.

"Uvek sam uzbuđen kada dođem na Vimbldon. To je bio turnir koji sam uvek sanjao da osvojim. Svaki put kada dođem oživim uspomene kada sam bio mali i kada sam zamišljao sebe kako ga osvajam jednog dana. Iako sam uspeo to da uradim tri puta, i dalje osećam isto uzbuđenje kao da je prvi put. Naravno, ove godine situacija je malo drugačija nego prethodnih jer prvi put dolazim kao šampion Rolan Garosa. To mi daje dodatno samopouzdanje", istakao je Novak Đoković na prvom obraćanju medijima pred Vimbldon.

On će odbranu trofeja početi bez ijednog takmičarskog meča na travi ove sezone.

"Odavno nisam igrao uvodne turnire pred Vimbldon. Razlog je bio veoma zahtevan raspoed na šljaci, a posebno zbog prvih šest meseci gde sam srećom imao dosta mečeva. Pre samo dve godine je tranzicija sa šljake na travu trajala samo dva dana, sada postoji sedam dana pauze za odmor i pripremu. Ja sam odlučio da ne igram jer je osvajanje Rolan Garosa verovatno najlepši trenutak moje karijere. Mnogo sam se istrošio. Bilo mi je važnije da se oporavim i malo odmorim od tenisa. Nije mi prvi put da mi je Vimbldon prvi turnir na travi u sezoni. Ali imao sam dosta treninga u poslednjih četiri, pet dana, bio sam na travi što sam duže mogao. Zahvaljujući vremenu sam igrao svakog dana.", istakao je najbolji teniser sveta.

Đoković je igrač koji predstavlja danas vrhunac za svakog rivala, pa meč s njim nije isti kao sa nekim drugim teniserima.

"Ne znam šta im tačno prilazi kroz glavu. To morate pitati njih. Radio sam naporno da dostignem tu konzistenciju, trudio sam se da napredujem na svim vrstama podloge. Posvetio sam se ličnom napretku, ličnom razvoju. Sada sam na vrhuncu karijeri, nadam se da ću nastaviti. Ima još dosta prostora za napredak, stvari na kojima mogu rafiti. To me hrabri. To ne drži na zemlji, daje mi razlog da treniram", ističe Srbin.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Vimbldon kreće nekoliko dana nakon istorijskog referenduma na kojem su Britanci odlučili da istupe iz Evropske unije. Mediji su bili zainteresovani da li je on razočaran što je usled te odluke došlo do pada vrednosti funte, pa je samim tim i nagrada na Vimbldonu manja.

"Na lep ste način to rekli", nasmejao se Đoković, "Upoznat sam sa situacijom. Samo sam znatiželjan šta će budućnost doneti Britaniji i Evropskoj uniji. Nisam kompetentan da pričam više o tome. isam u poziciji da distujutem o toj materiji. Ne osećam ogorčenos uopšte. Osećam zahvalnost što mogu da se takmičim na ovom nivou, na najvećem turniru na svetu. To je sve".

Prvi rival biće mu domaći predstavnik Džejms Vord, 177. teniser sveta.

"Bitno je što je Britanac. Mislim da nikad nisam igrao protiv Vorda. Kad god prvi put igrate protiv nekoga uvek je važno da dobro počenete meč i ne dozvolite rivalu da iskoristi svoje šanse. Biće to prvi meč na nedirnutoj travi. To je verovatno jedan od najposebnijih teniskih mečeva koje igrač može da iskusi. Radujem se tome. Znam da on nema mnogo da izgubi, Centralni teren će biti pun, to je jedana od kolevki našeg sporta. Možemo samo da uživamo", rekao je Đoković.

Iako je već godinama najbolji na svetu, osvojio je skoro svaki turnir na kojem je nastupio u prethodne dve, tri godine, pritisak je uvek prisutan kada je na terenu.

"To je deo onoga čime se bavimo. Neizbežno je susretanje sa ovakvim situacijama kada si među najboljim igračima, uvek se očekuje da igraš dobro, odeš daleko, bar do polufinala ili čak finala. Ali što se češće srećeš sa takvim pritiskom i emocijama, više se navikneš na njih, lakše izlaziš na kraj s njima. Pokušaću da iskoristim to iskustvo, sa prethodnih turnira, iz prethodnih sezona, da razmišljam pozitivno", istakao je svetski broj 1.

U subotu je australijski teniser Nik Kirjos na pitanje medija ko je favori na Vimbldonu rekao da je to glupo pitanje: "Novak, naravno".

"Uvek imaš igrače koji su dominantni na Gren slemovima, koji su uvek favoriti da osvoje trofej. Pre svega to su sada Endi Mari, Rodžer Federer zbog svoje pozicije na rang listi. Zbog njihove istorije dobrih igara, osvajanja turnira, posebno Rodžer. Onda imap na primer Miloša Raonića koji igra odlično. Sjajno servira, što je velika prednost na ovoj podlozi koja je nabrža u tenisu. Kirjos je takođe jedan od igrača koji može daleko da ode. Mislim da je borba veoma otvorena. Ali lepota Gren slema je što na njemu uvek krećeš od nule, sa iste pozicije kao i ostali, boriš se jednako za trofej sa svima", zaključio je Đoković.

Đoković i Vord će u ponedeljak otvoriti Centralni teren od 14 časova.

prethodna strana 1 / 5 sledeca idi na stranu