Legendarni "Hrvatski Tiranin": Najdraža mi je medalja sa Jugoslavijom

Čuveni hrvatski vaterpolo stručnjak Ratko Rudić završio je trofejnu trenersku karijeru u 72. godini.

MSIzvor: B92
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Rudić, rođeni Beograđanin, višestruki je osvajač brojnih medalja sa najviših takmičenja.

Jedini je trener koji je sa tri razzličite selekcije – Jugoslavijom, Hrvatskom i Italijom bio svetski i olimpijski šampion, vodio je još Brazil i SAD, kao i najveći tim sveta Pro Reko.

Ipak, jedna medalja mu se posebno izdvaja i to dok je vodio juniore.

"Hm... Meni najdraže medalje ili uspesi uopše nisu zlata. Nego moje prve medalje s juniorskim reprezentacijama Jugoslavije, a to su bile srebrne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu u prvoj polovini 80-ih godina", iznenadio je Rudić u razgovoru za hrvatski Indeks.

Ta odličja su mu bila ispred 14 zlatnih medalja, pored još preko 20 ostalih.

"Razlog zašto su mi ta srebra toliko draga su što je s njima počela moja trenerska karijera i to su bile moje prve trenerske i prve medalje mladih jugoslavenskih reprezentacija uopše. Nadalje, iako smo izgubili u finalima, svi iz te ekipe stekli su pobednički mentalitet, što smo naredne godine pokazali osvajanjem olimpijskog zlata u Los Anđelesu. Toliki igrači iz tih juniora Bukić, Milanović, Vičević, Šimenc, Bezmalinović, Duhović... Postali su vrhunski seniori".

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Rudićev, koji je od igrača na početku karijere dobio nadimak "Tiranin", poslednji klub bio je Pro Reko iz Đenove.

"Ne radim to zato što sam tiranin, nego jer je vaterpolo iznimno složen sport koji u sebi objedinjuje igru, plivanje i rvanje. Da, vaterpolo je i borilački sport i zato koliko god mi se igrači bunili da previše treniraju, a bunili su se puno, potrebno je jako puno treninga kako bi sve spomenute slagalice vaterpola bile sinhronizirane na najbolji način", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.