- US Open 2017 -

"Obezglavljeni" ATP, Novak na odmoru i frka oko Šarapove

Retko koja teniska sezona u 21. veku bila je turbulentnija od ove u 2017, ali je paradoksalno, retko koji Grend slem bio ovoliko u senci kao US open.

Podeli
Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA
Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA

Poslednji od četiri najveća teniska turnira počinje večeras i trajaće do 10. septembra, a nešto drugačija situacija nastala je velikim brojem otkaza, pretežno u muškoj konkurenciji.

Četiri od prvih 10 igrača na ATP listi neće se takmičiti na terenima 'Flašing Medouza', dok su u Njujorku iz top 5 samo njih dvojica – Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Upravo su Švajcarac i Španac najveći favoriti za trofej, iako se trude da konstantnu skinu tu vrstu pritiska na sebe, ali nije da neće imati konkurenciju. Tu su Aleksander Zverev, Nik Kirjos, Grigor Dimitrov, Dominik Tim i mnogi koji čekaju svoju šansu.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković zbog povrede lakta neće igrati do kraja sezone, čime je pokrenuo lavinu odustajanja, pa na turniru nećemo gledati branioca titule Stana Vavrinku, Endija Marija, Keija Nišikorija...

"Mislim da su neki igrači shvatili kako da iskoriste odmor i zaleče se, ali su drugi uplašeni da isto to učine jer ne znaju da li će se vratiti u vrhunsku formu. Zato nastavljaju, iako su 'načeti'. Nisam generalno zabrinut, ljudi moraju da shvate da su Rodžer i Rafa primeri i da nemaju zbog čega da budu zabrinuti. Važno je samo da pauzirate kada ste povređeni i vratite se za dva-tri meseca", analizirao je situaciju Mats Vilander.

Prvi put posle 2004. godine i debija na US openu, Đoković neće igrati na najopuštenijem Slemu. Razlog su višemesečni problemi sa desnim laktom zbog kojih neće igrati tenis do januara, a kao rezultat će doći pad na 15. ili 16. mesto.

Photo by Scott Barbour/Getty Images
Photo by Scott Barbour/Getty Images

U njegovom odsustvu svi će želeti da vide borbu Federera i Nadala, dvojice velikana koji su se na velika vratili ove sezone. Rodžer je osvojio pet turnira, među kojima su Australijan open i Vimbldon, dok je Rafa po 10. put trijumfovao na Rolan Garosu i nedavno se vratio na prvo mesto na ATP listi. Ipak, Švajcarac nije sebe uvrstio u grupu najužih favorita.

"To bi bilo smešno. Niotkuda osvojiti tri Grend slema u godini...", odgovorio je na pitanje o šansama da podigne pehar.

"Znam da imam velike šanse da ostvarim dobar rezultat na US openu ako ostanem zdrav, ali da ga osvojim? Moramo biti realni u pojedinim trenucima, nemam više 25 godina. Nisam siguran da mogu da osvojim tri slema u jednoj sezoni".

Nešto manje isključiviji bio je 'Bik sa Maljorke', ali je njegov problem slabija forma u poslednjih nekoliko nedelja - prvo je od Denisa Šapovalova izgubio u Montrealu, da bi ga Nik Kirjos lagano počistio sa Mastersa u Sinsinatiju.

Žreb je bio nemilosrdan i, ako budu opravdali uloge favorita, gledaćemo ih već u polufinalu.

"Ne znam kako Rodžer igra ovde jer se nikada nismo sastajali u Njujorku. Iskreno, u polufinalu bih voleo da igram protiv nekoga ko nije Federer, iako znam da to nije nešto što vi želite da čujete", priznao je Rafa.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Njima će najveću konkurencija biti spomenuti trio Dimitrov-Zverev-Kirjos – Australijanac je već dobio obojicu igrača, Bugarin je trijumfovao pre nekoliko dana u Sinsinatiju, a Nemac je prethodno podigao titulu na Rodžer kupu, pobedivši upravo Federera u finalu.

Srbija će ovoga puta imati trojicu predstavnika na US openu – Dušan Lajović nije imao sreće jer na startu igra baš sa Nadalom, Janko Tipsarević će rekete ukrstiti sa Tanasijem Kokinakisom, a protivnik Viktora Troickog biće Norbert Gomboš.

Što se ženskog dela turnira tiče, imaćemo samo dve predstavnice, ali verovatno nećemo dugo navijati za njih jer imaju izuzetno težak posao. I dalje prvi reket Srbije je Jelena Janković koja će pokušati da preskoči prepreku zvanu Petra Kvitova i teško da će uspeti, baš kao i Aleksandra Krunić koja se sastaje sa Džoanom Kontom.

Prošlogodišnje izdanje osvojila je Andželik Kerber pobedom nad Karolinom Pliškovom, ali trebalo bi očekivati da i ona dobije naslednicu. Razlog je jednostavan – igra katastrofalno već nekoliko meseci.

Ipak, u odsustvu trudne Serene Vilijams, sve oči WTA sveta biće uprte u Mariju Šarapovu, koja je dobila specijalnu pozivnicu organizatora.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

"Svesna sam da su mnoge moje kolege govorile o meni i koliko su me kritikovale. Ako ste ljudsko biće koje ima srce, nemoguće je takve stvari ignorisati. Kada je u pitanju tenis, bilo da je dobro ili loše, samo jednu stvar znam – nedostajao mi je. Poslednje dve godine su bile teže nego što sam mogla da zamislim. Strast prema igri nikada nije opadala, štaviše, samo je rasla", istakla je Ruskinja.

Na njenu žalost i žalost brojnih navijača širom sveta, nije imala sreće prilikom izvlačenja jer će već u prvom kolu igrati sa Simonom Halep. Rumunka je tri puta u poslednjih nekoliko meseci zaustavljana na korak do prvog mesta na svetu, zbog čega će imati dodatni motiv da u Njujorku konačno dođe do Grend slem trofeja.

"Prihvatila sam žreb kao i uvek, moja reakcija je bila normalna jer gotovo svake godine dobijem teške protivnice. Pomislila sam kako je moguće da mi se to opet dešava, takva rivalka na startu Grend slema, ali sam bila u redu. Nisam se emotivno uključivala i normalno sam trenirala. Nije moje da pričam o njoj, činjenica je da se vraća, dovoljno je snažna i ima mnogo iskustva pošto je osvojila toliko turnira. Biće veliki izazov igrati sa njom u prvoj rundi Grend slema", kazala je Simona koja u dosadašnjih šest međusobnih mečeva nije pobedila niti jednom.

Sve u svemu, sledeće dve nedelje, za one čiji fokus neće biti samo na Evrobasketu, biće izuzetno zanimljive. I za igrače isto, osim što se nadmeću za jedan od četiri najveća pehara, čekovi nisu zanemarljivi – nagradni fond je veći od 50 miliona dolara.

Prvi put nakon mnogo vremena u prvom planu će biti borba za prvo mesto u obe konkurencije, pa mi imamo samo jedan zadatak – da uživamo u tenisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.