- US Open 2017 -

Kraj Novakove serije i svet kakvog se niko ne seća

Poslednji put kada Novak Đoković nije bio na US Openu, Nadal nije počeo da nosi bermude, Federer je protiv Rafe odigrao jedan meč, a Zverev nije znao da čita.

M.Ljubisavljević
Podeli
Getty images / Đoković i Mari kao 'zeleni momci'
Getty images / Đoković i Mari kao 'zeleni momci'

U godini kada Tvitera i Instagrama nije bilo ni u najavi, a Fejsbuk je tek nastao, najbolji srpski teniser Novak Đoković nije učestvovao na US Openu.

Od 2004. godine koja je prethodila njegovom prvom nastupu na američkom GS sve do problema sa laktom, povlačenja sa Vimbldona i izostanka sa US Opena 2017. prošlo je punih 13 godina, a slika u teniskoj istoriji se abnormalno promenila.

Rivalstvo Rodžera Federera i Rafaela Nadala tek je bilo u povoju jer su njih dvojica u Majamiju 2004. godine odigrali svoj prvi od 37 dosadašnjih duela.
Tek punoletni Španac u svom kasnije prepoznatljivom izdanju sa trakom na glavi i bermudama dobio je meč sa 6:3, 6:3. Zanimljivo je da ni jedan ni drugi nisu stigli do finala. Trofej je otišao u ruke Endija Rodika kome je finalni meč predao Giljermo Korija.

Istorija o FEDAL rivalstvu, a onda i "Velikoj četvorci" je počela da se piše, a to pisanje je počeo Federer koji je postao prvi od Matsa Vilandera sa tri osvojena Gren slem turnira u istoj godini. Australian Open, Vimbldon i US Open na kome nije bilo Đokovića.

U finalu je ’stradao’ Lejton Hjuit za prvi trofej Federera na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država.

Švajcarac je 2004. osvojio ukupno 11 turnira i već pretakao svoje vrhunske partije u legendu koja je tada još uvek u Srbiji bila poznata kao „Rože Federer“. Od 18 mečeva protiv Top 10 tenisera te godine je pobedio u svih 18.

Ljubitelji tenisa u Srbiji i šire će često reći da je to zbog toga što prvih godina dominacije nije imao dostojne protivnike u vrhu, koje je potom dobio u Nadalu, Đokoviću, te znatno kasnije Mariju i ostalim igračima.

Getty images
Getty images

Od Novakovog vrtoglavog uspona ka vrhu, i daleke 2007. godine svi u ženskom delu teniske liste uglavnom pamte Belgijanku Žistin Enan Arden (kasnije samo Enan) koja je na WTA listi bila neumoljiva.

Ali godinu pre 2005. i prvog pojavljivanja golobradog Đokovića u Njujorku na Flešing medouzu, sezonu je kao teniska kraljica završila Ruskinja Anastasija Miskina – osvajačica Fed kupa sa Rusijom i Otvorenog prvenstva Francuske.

Na horizontu je bila i 17-godišnja Marija Šarapova koja je osvojila Vimbldon pobedom nad Serenom Vilijams u finalu i označila ono što su mediji nazivali „kraj dominacije sestara Vilijams“. Kako su samo pogrešili.

Što se srpskih igrača tiče, Janko Tipsarević je bio na svojim teniskim počecima u profesionalnim vodama, a svi su se uzdali u Jelenu Dokić koja je tada bila šesta igračica na svetu.

Getty images / Tim iz 2011. godine. Kako je tek izgledao 2004.
Getty images / Tim iz 2011. godine. Kako je tek izgledao 2004.

Prvom trofeju sa Rolan Garosa Rafael Nadal se u tom trenutku još nije radovao, ali jeste prvoj ATP tituli posle pobede nad Hoseom Akasusom u finalu Sopota. Trianest godina kasnije ima deset Rolan Garosa u svojoj kolekciji, duplo više nego trofeja na preostala tri najveća turnira zbirno. Ipak, koliko je slika u tenisu jedno vreme do uzdizanja Federera bila šarolika pokazuje i to što je osvajač Rolan Garosa pre 13 godina bio Argentinac Gaston Gaudio.

Trojka na čelu sa Federerom je osvojila neverovatnih 47 Grend slem trofeja. Kada tome dodamo i one koje je osvojio Mari dobija se zbir od 50 titula. Baš je Britanac 2004. godine bio junior koji je osvojio US Open pobedom nad Sergejom Stahovskim u finalu, a zanimljivo je da mu je i prvi Grend slem bio US Open 2012. godine.

Getty images / Mali plavi je mlađi Zverev
Getty images / Mali plavi je mlađi Zverev

Posle decenijske dominacije četvorice tenisera kojima su se u međuvremenu kao osvajači najvećih turnira sporadično pridruživali Huan Martin Del Potro, Marin Čilić i Stan Vavrinka, tenis na pomolu ima nekoliko novih zvezda.

Predvodi ih Nemac ruskog porekla Aleksandar Zverev koji je do svog prvog masters trofeja došao upravo pobedom nad Novakom u finalu Rima ove godine. Zverev je pre 13 godina bio momčić od sedam godina koji verovatno još uvek nije znao ni sva slova azbuke dok je pratio svog starijeg brata Mišu Zvereva i navijao za njega na turnirima.

Danas je Zverev šesti na ATP listi, jedno mesto ispod Đokovića, a pošto se Novak neće takmičiti do kraja godine, izvesno je da će ga Zverev preteći na listi.

Još jedan od momaka koji pripadaju mlađoj generaciji je i Dominik Tim. Austrijanac je 2004. godine imao 10 godina, a danas je na svakom od većih turnira konkurentan za trofej. Tim još uvek čeka priliku za prvi masters i Grend slem i verovatno je samo pitanje vremena kada će mu se to ostvariti.

Getty images
Getty images

A Novak? Novak je 2004. debitovao za reprezentaciju Srbije i Crne Gore u Dejvis kupu protiv Letonca Janisa Skoderisa, osvajao je fjučerse i čelendžere da bi već sledeće godine počeo da igra samo ATP turnire.

On je prvi put zaigrao na US Openu 2005. godine kada je Federer u finalu pobedio Andrea Agasija i sve do sada nije propustio nijedan turnir, dva puta je podizao pehar namenjen pobedniku (2011. i 2015.), a još pet puta je u finalu gubio (2007, 2010, 2012, 2013. i prošle godine).

Te 2005. stigao je do treće runde, savladao je Monfisa i sadašnjeg trenera Marija Ančića pre nego što je u trećoj rundi izgubio od Fernanda Verdaska posle pet setova 6:1, 4:6, 6:7, 6:4, 6:4. Iste godine su u glavnom žrebu po prvi put igrali i Endi Mari i Stan Vavrinka.

Na početku Đokovićevog uspona delovalo je da je od svih Gren slemova najbliži pokoravanju upravo ovog na američkom kontinentu, ako se uzmu u obzir rezultati u Indijan Velsu, Majamiju, Montrealu... uostalom, Đoković je do prvog GS finala došao u Americi. Bolji je 2007. godine bio Rodžer Federer sa 7:6, 7:6, 6:4.

Getty images
Getty images

"A šta mu je sada? Leđa, kuk? Grčevi, ptičji grip ili SARS?". Dve titule i sedam finala na papiru zvuči lepo, ali nije uvek bilo lako. Na to podsećaju ove reči Endija Rodika koji je pre svog četvrtfinalnog meča US Opena 2008. godine povredu Srbina prokomentarisao na šaljiv, ali maliciozan način.

Etiketu “onoga koji odustaje” Novak je već tada nosio, ali se iznad toga za početak izdigao pobedom u četvrtfinalu nad Rodikom, da bi sve to pretvorio u zaborav nezaboravnom 2011. Godinom kada je po prvi put zaseo na teniski presto.

Šest godina kasnije i dalje je u vrhu, ali nije na vrhu i ni blizu vrhunske forme. Šest godina je stariji, isto toliko iskusniji, ali i istrošeniji.

Ove godine po prvi put posle 13 godina propušta US Open ii američki turneju zbog povrede zbog koje je ovog puta odustao na Vimbldonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.