- US Open 2017 -

Dom US opena

US open je jedan od najstarijih teniskih turnira, koji je prvi put održan 1881. godine, od 1887. je četvrti i poslednji Grend slem sezone.

Podeli
Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA
Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA

Njuport je bio prvi dom US opena, ali je već 100 godina to Njujork, a mesto održavanja turnira menjano je nekoliko puta tokom godina, kao i podloga.

Poslednji Grend slem sezone igra se na tvrdoj podlozi od 1978. godine, a prethodno su mečevi bili igrani na travi, od 1881. do 1974. godine, i šljaci, od 1975. do 1977.

Prvi dom US opena bio je Njuport kazino na Rod ajlendu, a prvobitno su samo članovi Nacionalne travnate teniske asocijacije Sjedinjenih Država mogli da učestvuju na njemu. Već 1915. godine turnir je premešten u Vest Sajd teniski klub u Forest Hilsu.

Teniseri su bili ti koji su inicirali selidbu US opena u Njujork, putem peticije, a kao razlog su naveli da je većina teniskih klubova, igrača i navijača iz tog grada ili okruženja i da bi to bilo dobro za razvoj sporta. Ispostavilo se da je to bio pravi potez, ali je tri godine turnir bio održan u Filadelfiji, od 1921. do 1923. godine, pre povratka u Forest Hils.

Photo by Alex Goodlett/Getty Images
Photo by Alex Goodlett/Getty Images

Selidba u Flašing Medouz, u Kvinsu, došla je 1978. godine i taj deo grada je sinonim za US open i danas. Tamo je izgrađen Nacionalni teniski centar Sjedinjenih Država koji nosi ime Bili Džin King, po jednoj od najboljih teniserki u istoriji, ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u svetu.

Kompleks trenutno broji 22 terena, uz koje postoji još 11 u okviru parka Flašing Medouz, ali se oni ne koriste za mečeve US opena, već samo za treninge. Ceo kompleks se prostire na 188.000 kvadratnih metara i najveći je teniski stadion na svetu, a Artur Eš stadion je najveći teren na svetu, sa kapacitetom od 22.547 metara.

Nacionalni teniski centar je otvoren za javnost tokom 11 meseci godišnje, a zatvoren je jedino tokom trajanja US opena i u slučaju vremenskih nepogoda.

Artur Eš stadion – kapacitet 22.547 mesta

Photo by Al Bello/Getty Images
Photo by Al Bello/Getty Images

Najveći teren kompleksa Nacionalnog teniskog centra Sjedinjenih Država izgrađen je 1997. godine i ima kapacitet od 22.547, što ga čini najvećim teniskim stadionom na svetu. Izgradnja stadiona koštala je 254 miliona dolara, a otvorila ga je 25. avgusta 1997. godine Vitni Hjuston pesmom „One Moment in Time“.

Stadion je dobio ime po legendarnom američkom teniseru Arturu Ešu, koji je tokom karijere osvojio tri Grend slem titule. Uz to, ispisao je nove stranice istorije time što je bio prvi tamnoputi teniser koji je bio izabran u Dejvis kup tim Sjedinjenih Država i jedini koji je osvojio titule na Vimbldonu, US openu i Australijan Openu.

Poslednjih godina, organizatori US opena su se našli na udaru zbog činjenice da Artur Eš stadion nema pokretni krov, jer je kiša mnogo puta prekidala igru u Njujorku, pa je čak muško finale pomerano za ponedeljak pet godina zaredom. Uz to, zbog nedostatka krova, vetar zna da pravi velike probleme teniserima, ali bi pokretni krov, kakav postoji na Centralnom terenu na Vimbldonu, trebalo da bude završen za naredno izdanje turnira.

Ove godine ćemo videti delimični krov iznad najvećeg terena u Njujorku, koji bi trebalo da pomogne u slučaju jakih vetrova sa Atlantika. Kompletna konstrukcija krova će koštati 100 miliona dolara, u okviru 500 miliona vredne renovacije celog Nacionalnog teniskog centra.

Luj Armstrong stadion – 10.200 mesta

Photo by Steven Ryan/Getty Images
Photo by Steven Ryan/Getty Images

Do izgradnje Artur Eš stadiona, Luj Armstrong stadion je bio najveći u kompleksu Flašing Medouza. Ime je dobio po legendarnom džez muzičaru Luju Armstrongu koji je živeo u blizini kompleksa do smrti 1971. godine. Stadion je prvobitno izgrađen 1964. godine za Svetski sajam u Njujorku, a kada su čelnici Teniske asocijacije Sjedinjenih Država tražili alternativu za Forest Hils, rešenje su našli u njemu.

Prvobitni stadion je podeljen na dva dela – Luj Armstrong stadion i Grendstend. Do 1997. godine imao je kapacitet od skoro 18.000 mesta, ali je posle renoviranja on smanjen na 10.200. Organizatori US opena planiraju novo renoviranje tog terena, posle kojih bi njegov kapacitet trebalo da se poveća na 15.000 mesta. Očekuje se da će novi izgled stadiona biti predstavljen 2018. godine, a i on će imati pokretni krov.

Treći teren po veličini na Flašing Medouzu je Grendstend koji ima kapacitet od 6.000 mesta i nalazi se odmah uz Luj Armstrong stadion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.