Đoković i Mari: Hoće li uopšte biti trke?

Posle dugo vremena jedan teniser zaigrao je na dovoljno visokom nivou da bi mogao da bude konkurent Novaku Đokoviću.

Saša Ozmo |
Komentari 86
Photo by Michael Heiman/Getty Images
Photo by Michael Heiman/Getty Images

Reč je naravno o Endiju Mariju, koji možda i prvi put u karijeri važi za glavnog favorita na nekom od Gren slem turnira i sa Ivanom Lendlom u loži želi taj epitet i da opravda.

Međutim, osvoji li Novak titulu, ponovo će snažno prigrabiti uzde broja jedan i trka će se barem na neko vreme završiti.

Zato je predstojeći US open izuzetno važan, ali to nije jedino što nam on donosi – žreb nam je omogućio da gledamo mnogo interesantnih okršaja na startu turnira, kao i neobičajeno veliki broj novih imena, a pratićemo i priče Nadala, Del Potra, Čilića...

Prva četvrtina

Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images

Bezbroj je loptica prešlo preko mreže otkad je Novak Đoković poslednji put sa znakom pitanja iznad svog imena dolazio na neki turnir.

Njegovi najveći suparnici često su isticali kako srpski teniser nema problema sa povredama, a sada su ga problemi sa ručnim zglobom sačekali u najgorem mogućem trenutku, pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Mnogo će dakle zavisiti od Novakovog fizičkog stanja, a kada je takva situacija, onda su uvodne runde još značajnije kako bi igrač stekao sigurnost i ponovo ušao u šampionski ritam. Upravo u takvom ritmu Đoković je bio dobrih godinu i po dana, a ti slojevi samopouzdanja ne iščezavaju tako lako,

Ipak, Vimbldon i Rio pozivaju na oprez, i Đoković može da izgubi rano, a žreb mu sada nije bio posebno naklonjen. Istina, rival na startu Ježi Janovič već se dugo muči sa povredom i teško je očekivati da može da pruži pravi otpor, ali već drugo kolo donosi sudar sa Jirijem Veselim.

Levoruki Čeh dobio je Đokovića u Monte Karlu, ali važnije od toga jeste što je stabilizovo igru, poboljšao forhend (mada mu je to i dalje najranjivija tačka), a bio je i vrlo blizu polufinala Vimbldona.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Prvi nosilac na Novakovom putu jeste Martin Kližan, igrač nadahnuća koji je sklon oscilacijama, ali koji voli ravne i jake udarce, pa je nezgodno izdržati intervale u kojima mu sve polazi za rukom.

Novakovi navijači želeće Gaskea u osmini finala – Francuz jednostavno ne može sa najboljima, a druga opcija jeste Džon Izner, koji je Đokovića pobeđivao na američkom betonu, doduše u formatu na dva dobijena seta.

Na drugoj strani žreba je Marin Čilić, kojeg mnogi vide kao potencijalno iznenađenje – počeo je da radi sa Jonasom Bjorkmanom i videćemo koliko će švedska hladnokrvnost doneti moku iz Međugorja, utisak je da je Bjorkmanu sličniji karakterom nego što je to bio slučaj sa prethodnim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Međutim, za Čilića je Đoković bauk, sa njime ima skor 0-14 i ustuknuo bi svaki put kada bi mu se ukazala prilika – Vimbldon 2014. i blokada posle vođstva od 2-1 u setovima najbolji je primer. Od tada je Novak dobio svih deset setova.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Izner – Tijafo (koliko može 18-godišnjak?), Kližan – Južni (Rus je polufinalista u Njujorku iz 2006. i 2010), Sok – Fric.

Photo by Joe Robbins/Getty Images
Photo by Joe Robbins/Getty Images

Nepoznata imena: Gvido Andreoci trenutno je 133. na svetu, dva mesta niže od najboljeg ranga u karijeri. Ima 25 godina i jedan glavni žreb Gren slem turnira iza sebe – baš na US openu pre četiri godine ispao je u prvom kolu od Nišikorija, a sada se sastaje sa Congom. Voli fudbal i navija za Boku juniors.

’Srećni gubitnik’ Jozef Kovalik 125. je na ATP listi (123. mesto najbolji plasman), 23 su mu godine, osvojio je u karijeri dva čelendžera i igrao je u glavnom žrebu ove godine u Melburnu. Sada mu je protivnik Pospišil, a kao dete se ugledao na Marata Safina.

Ernesto Eskobedo, 20-godišnji Amerikanac meksičkog porekla, voleo je Rodika i Nadala, a van tenisa uzori su mu fudbaler Ćićarito i Kobi Brajant. Pobedio je na takmičenju za ’vajld kard’ (čelendžer u Leksingtonu), a prvi suparnik mu je Lukaš Lacko.

Saket Mineni u 29. godini debituje na GS turnirima posle devet osvojenih fjučersa i jednog čelendžera – Indijac, koji je diplomirani ekonomista, na startu će igrati sa Veselim.

Tu je još: Miša Zverev, stariji brat Aleksandera, prvi put od Rolan Garosa 2012. godine igra u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira.

Druga četvrtina

Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Korak napred, nazad dva – tako se može opisati karijera Rafaela Nadala u poslednjih dve godine. Pred Rolan Garos se činilo da će u svoju korist okrenuti taj šablon, to se nije desilo, Rio je bio novi pozitivni nagoveštaj posle povrede ručnog zgloba, ali Rafa još nije fit i ne deluje naročito zadovoljan svojom igrom.

Istomin, Sepi, pa verovatno Ramos ili Beluči, žreb koji deluje dosta prohodno, a ni Pui ili Bautista nisu imena koja bi Nadal precrtao sa lista želja pre žreba. Ako uspe da izgradi samopouzdanje u ranoj fazi turnira, mogao bi da postane opasan, ali neizvesno je koliko njegovo telo može da izdrži.

Projektovano je četvrtfinale sa Milošem Raonićem, koji nije blistao posle plasmana u finale Vimbldona, a na putu mu je i Gael Monfis, od kojeg je izgubio nedavno u Torontu. Neće ni na startu biti lako Raoniću, za duel sa Dastinom Braunom moraće da bude koncentrisan od početka.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Španski šestoimeni duel Roberto Bautista Agut – Giljermo Garsija Lopes, Žil Miler – Gael Monfis (Luksemburžanin je igrao četvrtfinale u Njujorku 2008), Raonić – Braun.

Photo by Vaughn Ridley/Getty Images
Photo by Vaughn Ridley/Getty Images

Nepoznata imena: Giljerme Klezar je 23-godišnji Brazilac trenutno 173. na svetu, a sudar sa Kjudinelijem biće mu debi na Gren slem turnirima. Ugledao se na Kuertena i Federera, a u slobodno vreme voli da surfuje internetom.

Jan Šatral – Makenzi Mekdonald sigurno je ljubiteljima tenisa najmističniji par prve runde. Šatral je 26-godišnji Čeh koji nikada nije bio među prvih 200, a nedavno je osvojio svoj prvi čelendžer. Amerikanac je 412. na svetu, ima 21 godinu i još je na koledžu.

Tu su još: Stil igre našeg Dušana Lajovića može da iznervira oscilacijama sklonog Benou Pera, koji na američkoj turneji ima skor 2-3. Miriše na meč u kojem bismo mogli da vidimo iznenađenje.

Rajan Herison, u kojeg su Amerikanci nekada polagali velike nade, u prvoj rundi igra sa Adrijanom Manarinom.

Treća četvrtina

Photo by Joe Robbins/Getty Images
Photo by Joe Robbins/Getty Images

Žreb nije mazio Stana Vavrinku – kao što je konstatovao jedan američki kolega, prvo kolo nije prikladno doba za susret sa Fernadom Verdaskom. Pogotovo to važi za Švajcarca, koji po pravilu postaje opasniji kako turnir odmiče.

Na Vavrinkinom putu nalazi se i Aleksander Zverev, 19-godišnjak koji je doživeo dva iznenađujuća poraza u Torontu i Sinsinatiju (Lu i Sugita), ali kojem vere u sebe ne manjka, a posebno to neće biti slučaj ukoliko prebrodi prve dve runde.

Četvrto kolo moglo bi Stanu da donese sudar sa Nikom Kirjosom, mada bismo pre toga mogli da vidimo dvoboj Kirjosa i Bernarda Tomića, koji su se ranije ove godine javno raspravljali u vezi sa Nikovim (ne)igranjem u Dejvis kupu.

U gornjem delu tog dela žreba nalazi se Vavrinkin ’dvojnik’ Dominik Tim – neprestano igranje uzima danak, Austrijanac kao da gubi dah, ali možda se opet probudi baš u Njujorku, put do četvrtfinala nije mu najteži na svetu – Milman, Berankis, Kveri, pa Del Potro ili Ferer.

Photo by Nick Laham/Getty Images
Photo by Nick Laham/Getty Images

Zanimljivi mečevi prvog kola: David Ferer – Aleksandr Dolgopolov, Stan Vavrinka – Fernando Verdasko.

Nepoznata imena: Ilja Ivaška, 22-godišnjak koji je trenutno 181. na ATP listi, treći je Belorus u istoriji koji će igrati na Gren slem turniru, posle Maksa Mirnjija i Vladimira Volčkova. Ivaška navija za Arsenal i voli igricu FIFA. Protivnik mu je Španac Karenjo Busta.

Levoruki Alesandro Đanezi još jedan je debitant u glavnom žrebu GS takmičenja – Italijan ima 26 godina, bio je i 171. na svetu, a sada će igrati sa Kudlom.

Tu je još: Naš Janko Tipsarević nikako da dobije protivnika po meri na najvećim turnirima – sada mu je na startu upao Sem Kveri. Istina, Amerikanac nije nadgradio vimbldonski uspeh, a Tipsarević je nedavno osvojio jak čelendžer. Nikad se ne zna, ipak je ovo turnir na kojem je Janka nijansa delila od polufinala.

Četvrta četvrtina

Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA

Endiju Mariju nedostajalo je svežine da osvoji i turnir u Sinsinatiju, ali Škot igra briljantnu i ubedljivo najkonstantniju sezonu u karijeri. Možda i prvi put u karijeri važi za glavnog favorita na Gren slem turniru, a jedini čovek kojeg nije uspeo da savlada na najvećoj sceni jeste Novak Đoković.

Mari se nada da će mu trofej na Vimbldonu i novo olimpijsko zlato dati neophodno samopouzdanje za taj podvig, ali do eventualnog duela sa srpskim teniserom dug je i zahtevan put, počev od Lukaša Rosola u prvom kolu, koji je u oba dosadašnja duela uzeo po set Škotu.

Sledeći je iskusni Granoljers, pa Žil Simon, s kojim je Endi izlazio na kraj u prošlosti, ali Francuz je ’naporan’ igrač i dovoljno je da Mari bude samo malo van fokusa, što mu nije strano u ranoj fazi turnira, i eto problema.

Dimitrov ili Lopes potencijalni su mu rivali u osmini finala, a Endi će želeti Španca, pošto ga je dobio u svih deset dosadašnjih duela.

Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA

Projektovani suparnik u četvrtfinalu biće Kei Nišikori, a Kolšrajber i Gofan najozbiljnije su prepreke na putu finaliste iz 2014. godine. To finale je ujedno i jedini put u karijeri da je Japanac pokazao da je psihički i fizički zreo za najviši domet na Gren slem turniru – može li sada da ponovi nešto slično?

Zanimljivi mečevi prvog kola: Lopes – Ćorić, Kolšrajber – Mau, Mari – Rosol, Simon – Štepanek.

Nepoznata imena: Dvojica mladića dogurali su do glavnog žreba – 18-godišnji Majkl Mmo, Amerikanac poreklom iz Saudijske Arabije, oslanja se na jak servis i podseća na Gaela Monfisa, a na startu će igrati sa Žeremijem Šardijem.

Karen Kačanov, 198 cm visoki Rus, uspešno je prošao kvalifikacije, nedavno je napunio 20 godina i već je u prvih 100 (96. mesto). Imao je sreće, rival u prvom kolu mu je Tomas Fabijano.

Tu je još: Viktor Troicki otvara sa Raduom Albotom, ali već u drugoj rundi mogao bi da se sastane sa Gofanom.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)