20. avgust 2008. | 15:40

East West Bank Classic je WTA turnir druge kategorije koji se održava u Karsonu, predgrađu Los Anđelesa, u okviru US Open Serije. Prvi put turnir je organizovan 1971. godine u Long Biču, u Kaliforniji, a 1973. premešten je u Los Anđeles. Najpre se održavao u dvorani, a potom je 1983. godine organizovan na otvorenom na tvrdoj podlozi. Od 2003. domaćin East West Bank Classica je Karson.

Na turniru svake godine učestvuje 56 teniserki, a u poslednjih dvadeset godina čak osam teniserki koje su bile na poziciji jedan na WTA listi osvajale su titulu u Karsonu. Među njima su Kim Klajsters (2003, 2005), Lindzi Devenport (1996, 1998, 2001, 2004), Serena Vilijams (1999, 2000) i petostruka pobednica i ujedno rekorderka Martina Navratilova. Prošlogodišnja šampionka je srpska teniserka Ana Ivanović.

Nagradni fond ovog veoma popularnog tunrira je 600.000 dolara.


2008.

Prvi nosilac na turniru bila je Jelena Janković pošto najbolja teniserka sveta i prošlogodišnja pobednica Ana Ivanović učestvovala. Pred početak turnira nekoliko teniserki otkazalo je učešće zbog povreda, a među njima je Amerikanka Serena Vilijams.

Prvog dana turnira u Los Anđelesu eliminisan je jedan nosilac. Trinaesti nosilac Viržin Razano poražena je od Mađarice Melinde Cink rezultatom 6:4, 6:4. Samo jedan meč završen je u tri seta. Četrnaesti nosilac Sibil Bamer bila je bolja od Amerikanke Aše Rol rezultatom 6:0, 6:4. U istom delu žreba igrao se meč između Tamire Pašek i Aiko Nakamure. Austrijanka je trijumfovala sa 2:0 po setovima 6:4, 6:2.

Sledećeg dana nekoliko nosilaca obezbedilo je plasman u narednu rundu. Ruskinja Nadja Petrova, koja ove sezone beleži loše rezultate, lako se savladala Jidkovu u dva seta 6:0, 6:4. Nikol Vajdišova je imala manjih problema sa 18-godišnjom Japankom Ajumi Moritom. Posle tri seta 6:7,6:3,6:1, Čehinja je prošla u sledeće kolo. Drugog dana turnira saznali smo i da će protivnica Jelene Janković u drugom kolu biti Vanja King koja je savladala Anđelu Hajnes sa 6:3, 6:3. Danijela Hantuhova poražena je od Olge Govorcove u dva seta 6:2, 6:4 i to je bilo prvo iznenađenje u Los Anđelesu. To je drugi put uzastopno da je Slovakinja eliminisana na startu pošto je prošle nedelje izgubila u Stanfordu od Ai Sugijame.

Trećeg dana ruske teniserke Dinara Safina i Nadja Petrova plasirale su se u treće kolo turnira u Los Anđelesu. Domaća igračica Betani Matek priredila je iznenađenje pobedom nad Nikol Vajdišovom. Četvrti nosilac Dinara Safina je bila ubedljiva protiv Šui Peng rezultatom 6:2, 6:2. Nešto teže plasman u treće kolo obezbedila je još jedna Ruskinja, Nadja Petrova. Ona je igrala tri seta sa Agkul Amanmuradovom iz Uzbekistana 6:1, 3:6, 6:1. Vajdišova je ubedljivo poražena od Amerikanke Betani Matek rezultatom 6:4, 6:0. To je drugi ovogodišnji poraz Vajdišove od Matek pošto je amrička teniserka bila bolja i u Birmingemu u junu. Čehinja je posle serije loših rezultata konačno na Vimbldonu prikazala nešto bolje partije i stigla do četvrtfinala u kome je eliminisana od Kineskinje Ženg.

Jelena Janković je plasman u treće kolo obezbedila pobedom nad Vanjom King u dva seta 7:5, 6:2. U prvom meču od eliminacije sa Vimbldona, Jankovićeva je pokazala da je na putu potpunog oporavka od povrede kolena, zbog koje je imala problema u prethodnih nekoliko nedelja. Protiv Amerikanke, 98. teniserkom sveta, uspela je da sačuva dve set lopte u 10. gemu prvog seta, koji je rešila u svoju korist sa 7:5, a zatim ranim brejkom u drugom setu dođe do odlučujuće prednosti.

Jelena Janković je u trećoj rundi pobedila 121. teniserku sveta Mađaricu Melindu Cink u dva seta – 6:3, 6:2 i tako obezbedila četvrtfinale sa Nadjom Petrovom. Ruskinja je savladala sunarodnicu Veru Zvonarevu rezultatom 6:4, 7:6. Među osam najboljih plasirale su se i Betani Matek pobedom nad Olgom Govocovom, Meng Juan koja je bila bolja od Melani Saut, Kudrijavceva je savladala Cibulkovu. Preostale tri četvrtfinalistkinje su Viktorija Azarenka, Sibil Bamer i Flavija Peneta.

Najneizvesniji četvrtfinalni duel je bio između Flavije Penete i Sibil Bamer i jedini je koji se igrao u tri seta. Italijanka je povela 1:0 u setovima posle taj brejka, austrijska teniserka uspela je da izjednači na 1:1. Međutim, Peneta je u odlučujućem setu bila ubedljiva i dozvolila je Bamer da uzme samo jedan gem. U susretu prvog i devetog nosioca odnosno Jankovićeve i Petrove, srpska teniserka je slavila rezultatom 7:5,6:4. 23-godišnja Jankovićeva je u četvrtfinalu zabeležila još jednu pobedu bez izgubljenog seta, pošto je u oba seta uspela da nadoknadi vođstvo Petrove od 3:1. Meč je trajao sat i 44 minuta. Iznenađenje turnira Betani Matek savladala je Meng Juan sa 6:2, 7:5. Plasman u polufinale najlakše je obezbedila Dinara Safina koja eliminisala osmog nosioca Viktoriju Azarenku posledva seta 6:3, 6:1. Ruskinja je agresivnom igrom i snažnim forhendima prošla među četiri najbolje u Los Anđelesu.

Pretposlednjeg dana turnira na programu su bili polufinalni mečevi. Jelena Janković nije uspela da se plasira u finale. Srpska teniserka izgubila je od Dinare Safine, u dva seta, 7:6 (7:3), 6:1. Jelena je u prvom setu dva puta ispustila servis, ali je uspela da ostane u igri, brejkom u desetom gemu, kada je Ruskinja servirala za set pri vođstvu od 5:4. Ipak, niz grešaka Jankovićeve u taj-brejku omogućili su Safinovoj da osvoji set. U nastavku meča, srpska teniserka nije uspela da pruži jači otpor. Meč je trajao sat i 24 minuta, a Safina, finalista sa Rolan Garosa, je trijumfom u Kaliforniji uspela da izjednači na 2:2 u međusobnim duelima. Jankovićeva je na turnir u Los Anđelesu ušla sa problemom povrede kolena, a posle poraza od Safine priznala je da joj je na kraju ponestalo snage. U drugom polufinalnom okršaju, Flavija Peneta pobedila je domaću teniserku Betani Matek posle preokreta rezultatom 3:6,6:2, 7:5.

U borbi za titulu Dinara Safina je savladala Flaviju Penetu rezultatom 2:0 po setovima 6:4, 6:2. Meč je trajao jedan sat i deset minuta. To je Ruskinji druga titula ove sezone, a šesta u karijeri. 22-godišnja Safina je još jednom pokazala da je u odličnoj formi poslednjih nekoliko meseci. Posle trofeja u Berlinu i finala Rolan Garosa postigla je još jedan značajan rezultat. Ruskinja je u finalnom meču po jednom izgubila servis u oba seta, ali je pravila više brejkova nego protivnica, igrala je agresivnije i to joj je donelo pobedu.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Ana i Jelena na vrhu, ali... | 23. avgust 13:16
Dve najbolje srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković trenutno su prva i druga igračica na WTA listi. Tako je već

Postojeći komentari (5) | Pošaljite komentar

Od Rolan Garosa pa nadalje srpski teniseri pružali su promenljive igre. Novak Đoković je posle dobrog nastupa u Parizu upao u

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Ako je Srbin Novak Đoković obeležio prvu polovinu sezone, period od Rolan Garosa pa do US opena potpuno je pripao Rafaelu

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Los Anđeles | 21. avgust 13:28
Turnir u Los Anđelesu ima veliku tradiciju pošto se održava još od 1927. godine.

Od 1975. godine tunrir se

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Montreal | 20. avgust 23:26
Od 1892. godine najbolje teniserke sveta takmiče se na terenima u Kanadi. Jedino Vimbldon i US Open imaju dužu istoriju

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Toronto | 20. avgust 22:32
Turnir u Kanadi je jedini iz Masters serije koji ima dva grada domaćina, Toronto i Montreal, koji se naizmenično menjaju

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Vašington | 20. avgust 20:19
Pretposlednji turnir iz ovogodišnje US open serije odigravao se u Vašingtonu, prestonici SAD-a.

Osnivačem ATP

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

US Open serija | 20. avgust 19:47
Pod US Open Serijom podrazumeva se niz od 10 turnira na američkom betonu koji prethode US openu, poslednjem Gren slem turniru u

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Stenford | 20. avgust 19:26
Turnir u Stenfordu ima istoriju dugu 38 godina i najstarije je isključivo žensko tenisko takmičenje na svetu. Ove sezone

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Sinsinati | 20. avgust 19:21
Turnir u Sinsinatiju bio je poslednji iz Masters serije pred US open. Ostaju nam još Pariz i Madrid u finišu sezone.
Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Indijanapolis | 20. avgust 18:58
Indijanapolis je prestonica američke države Indijana i 13. je najveći grad u SAD-u. Teniski turnir u Indiju ima dugu istoriju.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


četvrtak 2. maj 2024.

Vesti

Srbi na US Openu

Jelena Janković,

singl - finale

Novak Đoković,

singl - polufinale

Dušan Vemić, Bruno Soareš,

dubl - četvrtfinale

Nenad Zimonjić, Katarina Srebotnik,

miks - četvrtfinale

Dušan Vemić, Flavija Peneta,

miks - četvrtfinale

Viktor Troicki,

singl - treće kolo

Nenad Zimonjić, Danijel Nestor,

dubl - treće kolo

Ana Ivanović,

singl - drugo kolo

Janko Tipsarević,

singl - prvo kolo

Viktor Troicki, Denis Gremelmajr,

prvo kolo

Filip Krajinović,

juniorski singl - polufinale

Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država