Bio je "mamin dečak" pa postao "Bik sa Maljorke"

Zvao ga je "maminim dečakom", a onda je postao "Bik s Maljorke".

Izvor: B92 Španija
Podeli
Getty Images
Getty Images

Rafael Nadal i njegov stric Toni prošli su zajedno mnogo toga. Za 28 godina stvarana je istorija. Toni će uvek možda i nezasluženo ostati u senci iako je "od A do Š" stvarao jednog od najdominantnijih tenisera svih vremena.

Tokom tih 28 godina bilo je mnogo anegdota, nekih se mlađi Nadal i dalje priseća a Toni se Rafi posle toliko godina zahvalio pismom.

"Hvala mu na učenju, na poštovanju i strasti. Bio sam u mogućnosti da prenesem svoju strast i razumevanje ove profesije. Zahvaljujući njemu sam iskusio stvari koje su nadmašile sve moje trenerske snove. Putovao sam sa njim na neverovatne lokacije, sretao i sretao važne ljude svih polja. Danas se osećam cenjeno i voljeno jer je njegova pojava uvećala i moju, mnogo više nego što zaslužujem", piše Nadal.

Rafa je tokom saradnje sa svojim stricem često imao prilike da vidi strast i žustrinu Tonija Nadala od najranijih dana. Priseća se jedne anegdote zbog koje je postao šampion.

"Bilo je toliko tenzije pred svaki trening, od početka i to mi je omogućilo da se danas suočavam sa teškim trenucima u mečevima sa više kontrole nego što bi inače bio slučaj. Toni je mnogo uradio na tome da izgradi borbeni duh koji ljudi vide kod mene na terenu", priča Rafa u svojoj knjizi "Moja priča".

Getty Images
Getty Images

Rafa bio mali, Toni je imao običaj da ga naziva "maminim dečakom".

"Upotrebljavao bi žustar jezik, vikao, plašio me. Posebno kada se drugi dečaci ne pojave i samo smo nas dvojica. Ako bih video da sam sam sa njim na treningu dobijao bih mučninu u stomaku", priseća se Rafael.

Između tog perioda i danas stoji 75 titula i 16 Gren slemova.

"Od početka sam se trudio da razvijem odlučan karakter i suzbijem teškoće tenisa, ali i života uopšte sa kojim tenis ima mnogo dodirnih tačaka. Bio sam više iritantan nego nežan i više zahtevan, dao sam mu više razloga da bude nesrećan nego srećan i uvek sam mu stavljao na teret odgovornost. Fransisko De Kevedo je rekao da oni koji očekuju da sve u životu teče lako, susrešće se s mnogo problema, a ja nikada nisam hteo da olakšavam stvari Rafi", napisao je Toni Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.