GS: Između poena 25s, kazne za predaju,16 nosilaca

Teniska igra će u narednim godinama doživeti nekoliko značajnih promena koje bi trebalo da ovaj sport učine atraktivnijim.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Već od predstojećeg Australijan opena uvodi se ograničenje pauze između dva poena na 25 sekundi, što je pre nekoliko meseci kritikovao Rafael Nadal.

"Ako ne želiti dobru zabavu na terenu, to je sjajno unapređenje", rekao je prvi teniser sveta još u avgustu.

Predviđena je i suspenzija za igrače zbog predaje meča ili nastupa "ispod profesionalnog standarda" u prvim rundama grend slemova, a Grend slem turniri planiraju i da od 2019. smanje broj nosilaca sa 32 na 16.

Igrači koji nisu sposobni da igraju ili predaju meč posle 12:00 u četvrtak pre početka glavnog žreba dobiće 50% predviđenog novca za prvo kolo, a dok će zamena dobiti preostalih 50% uz dodatni novac ukoliko prođu dalje.

Ovo pravilo je uvedeno nakon što je na poslednjem Vimbldonu čak osmoro igrača (sedmorica u muškoj konkurenciji) predalo svoje mečeve u prva dva dana turnira.

Takođe, igrači koji prekorače predviđeno vreme za pripremu meča (ulazak, zagrevanje i priprema starta maksimalno sedam minuta), biće kažnjeni sa 20.000 dolara.

Australijen open je naprogramu 15-28. januara u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.