Foto-finiš do No. 1 – može li Rodžer ispred Rafe?

Tenisku sezonu obeležilo je rivalstvo Rodžera Federera i Rafaela Nadala koje je "oživelo" zahvaljujući fantastičnoj formi obojice igrača.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Federer i Nadal potpuno su dominirali u 2017. godini – podelili su po dva Grend slema, Švajcarac ima jedan Masters više (3-2), a odigrali su i četiri međusobna duela.

Ono što predstavlja veliku razliku u odnosu na prethodne godine jeste Rodžerova dominacija u tim duelima, u kojima je ostvario maksimalan učinak, a na poslednja tri nije pretrpeo niti jedan brejk!

On je u ukupnom skoru smanjio na 23-15 i, što je mnogo važnije, ponovo doveo sebe u situaciju da se bori za prvo mesto na ATP listi. Nadal, nakon novog uspeha najvećeg rivala na Mastersu u Šangaju, ima 1.960 bodova više od Federera, pa će poslednja tri turnira odlučiti o No.1.

Obojica su prošle sezone propustili finiš i sada kreću od nule, ali je upitno da li će ‘Bik sa Maljorke’ nastupiti na turniru u Bazelu i Mastersu u Parizu, zbog povrede kolena. Pre finala u kineskom gradu je osetio simptome povrede i zbog toga nije bio u stanju da odigra na najvišem nivou, dok je posle meča izjavio da nije siguran da će se pojaviti u Švajcarskoj i Francuskoj.

“Nisam zabrinut i ne znam da li ću igrati. Ostalo je još nekoliko nedelja za mene, moraću da razmislim”, istakao je Rafa, koji je ove sezone odigrao 75 mečeva.

To znači da bi, u slučaju da Federer ostvari dobar rezultat u rodnom gradu i prestonici Francuske, odlučivao Završni Masters u Londonu. Tamo maksimalan učinak donosi 1.500 ATP bodova, pa nije nemoguće da Rodžera vidimo i na čelu liste na kraju godine, iako je započeo na 17. poziciji.

"Da budem svetski broj jedan? Ne verujem da će se to desiti, ali ako budem igrao kao sada možda ću se približiti, ko zna", ostao je zagonetan.

Ukoliko pak bude uspeo u tome, šesti put će godinu završiti kao najbolji teniser na planeti, čime će se na prvom mestu večne liste pridružiti Pitu Samprasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.