Kviz: Čudne sudbine tenisera... Ko su i šta rade?

Pokazali ste zavidno znanje u fudbalskom kvizu, a sada je vreme da vidimo koliko ste umešni kada je reč o individualnom sportu.

ĐNIzvor: B92
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Igrajte se sa nama: Kviz B92 – ko sam ja?

Nastavljamo sa kvizom sportske redakcije B92.net kako bismo se dobro zabavili i nešto naučili, ali i takmičili sa drugim čitaocima našeg sajta.

Pravila su poprilično jasna – davaćemo opise i fotografije ličnosti, događaja i važnih trenutaka iz sveta sporta, a na vama je da pogodite. Posle određenog vremena saopštavaćemo tačne odgovore i najbržeg pobednika.

Zato ostanite uz B92.net i slobodno predlažite u čemu biste hteli da se takmičite.

Drugo izdanje kviza posvećeno je teniserima – izabrali smo 10 igrača sa zanimljivom prošlošću, vama ostaje da nam kažete ko su oni.

Krenimo redom...

Pitanje broj 1

Photo by Central Press/Hulton Archive/Getty Images
Photo by Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Postao je prvi tamnoputi igrač koji je trijumfovao na Australijan openu, Vimbldonu i US openu, a sada najveći teniski stadion nosi ime po njemu. Imao je velikih problema sa zdravljem – posle ugrađivanja bajpasa, zaražen je HIV virusom tokom transplantacije krvi. Preminuo je u 50. godini, ali je ostavio dubok trag u tenisu. Sjedinjene Američke Države nosio je do četiri ’Salatare’ u Dejvis kupu.

Pitanje broj 2

Photo by J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images
Photo by J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images

Sport je često bio u uskoj vezi sa politikom, a takav trend nije zaobišao ni tenis. Zbog toga imamo igrača koji je posedovao čak tri državljanstva, a imao je veze i sa protektoratom Češke i Moravske. Godine 1954. se upisao u istoriju kao prvi i jedini teniser sa pasošem neke afričke države koji je trijumfovao na Vimbldonu. Pehar na Rolan Garosu podizao je dvaput, a interesantno je da ima svetsko zlato i olimpijsko srebro sa hokejaškom reprezentacijom Čehoslovačke.

Pitanje broj 3

Photo by Hannah Peters/Getty Images
Photo by Hannah Peters/Getty Images

Malo poznati Amerikanac je 2015. godine bio na korak do senzacionalne pobede nad Rafaelom Nadalom u drugom kolu Australijan opena. Nije uspeo, ali je oduševio tenisku javnost džentlmenskim potezom koji mu je doneo nagradu za fer-plej. Od tog trenutka karijera mu ne ide uzlaznom putanjom, uprkos činjenici da je zabeležio više vinera na jednom meču nego tokom čitave prethodne sezone.

Pitanje broj 4

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Najpoznatija sunarodnica mu je Rijana, a iako je tek nadomak top 100, najbolji je igrač u istoriji svoje zemlje. Ima 24 godine, osvojio je tri čelendžera i još čeka na proboj kojim će privući pažnju teniske javnosti. Još je daleko od Grend slema, nikada nije prošao ni u treće kolo kvalifikacija, ali je bio jedan od samo 12 predstavnika karipskog ostrva na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Pitanje broj 5

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Početak 2007. obeležio je Argentinac fantastičnim izdanjima protiv tada neprikosnovenog Rodžera Federera. Švajcarac je nanizao 41 uzastopnu pobedu, a onda je na Mastersu u Indijan Velsu naleteo na njega. Poražen je u dva seta, da bi samo 16 dana nekada osmi igrač sveta opet šokirao najboljeg svih vremena. Sada je u bliskoj vezi sa našom Jelenom Janković, videćemo koliko će to biti uspešno.

Pitanje broj 6

Photo by Peter King/Fox Photos/Getty Images
Photo by Peter King/Fox Photos/Getty Images

Kada bi vam neko rekao da je postojao Amerikanac koji je na prvom mestu ATP liste proveo više i od Rodžera Federera, teško biste mu poverovali. Ali takav primer stvarno postoji – rođen je i živeo u Los Anđelesu i drži rekord od osam uzastopnih godina na čelu muškog karavana, od 1952. do 1960. Preko „bare“ je veoma cenjen jer je pretežno bio samouk, a ostaće upamćeno i da ima dve Grend slem titule sa starta Open ere, kao i 12 pre računanja „modernog tenisa“.

Pitanje broj 7

Photo by Robert Prezioso/Getty Images
Photo by Robert Prezioso/Getty Images

Da biste postali profesionalni teniser, potrebno je mnogo odricanja i treninga od malih nogu. Dečaku iz Irana, koji je šezdesetih godina prošlog veka sanjao da postane vrhunski igrač, u početku je bilo zabranjeno da trenira na terenu. Morao je da se dovija, udarao je lopticu tiganjima i metlama, što mu je pomoglo da razvije neobične udarce. Najpoznatiji je onaj iza leđa i sada je najveći zabavljač na turnirima veterana.

Pitanje broj 8

Photo by Al Bello/Getty Images
Photo by Al Bello/Getty Images

Nemačka u poslednjih desetak godina nije imala tenisera koji bi mogao da se umeša u sam svetski vrh, sve do pojave Aleksandera Zvereva. Tomija Hasa brojne povrede omele su da napravi više u karijeri, Filip Kolšrajber nije top nivo, ali su Nemci mogli da se pohvale da su u prvoj deceniji 20. veka imali najbržeg igrača na svetu. Omaleni momak iz Vajlersvista bio je neugodan protivnik, trčao je sa jedne na drugu stranu kao da je „na baterije“. Nažalost, nije uspeo da osvoji titulu pre penzije.

Pitanje broj 9

Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Rafael Nadal godinama važi za „kralja šljake“, ali i dalje nije uspeo da stigne jednog čoveka po broju titula na zemljanoj podlozi. Onaj koji je krunu nosio pre njega bio je profesionalac više od 20 godina i osvojio je 49 trofeja na šljaci. Međutim, bio je uspešan i na drugim podlogama – fali mu samo pehar sa Vimbldona za Grend slem, kao i prvo mesto na ATP listi, pošto je sredinom sedamdesetih došao do druge pozicije.

Pitanje broj 10

Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Bilo je i onih koji su tokom teniske karijere imali problema sa zakonom, neki su pravili sitne prekršaje, ali je jedan momak iz Kanade uhapšen zbog teškog zločina. Pre nekoliko godina 13-godišnjoj devojčici sa Floride slao je nage fotografije i nagovarao je na seks, zbog čega trenutno služi šestogodišnju zatvorsku kaznu za pedofiliju.

*Osim popunjavanja anketa, vaše odgovore i sugestije šaljite u komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.