Novak Đoković

Novak o DK: Volim da igram za svoju zemlju, ali...

Drugi teniser sveta pre priprema za 2017. godinu osvrnuo se na format takmičenja u Dejvis kupu koji, prema njegovim rečima, nije dobar.

ĐNIzvor: B92
Podeli
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Đoković smatra da je takmičenje koje je osmislio Dvajt Dejvis davne 1900. godine potrebno menjati jer su najvažniji događaji smešteni usred najvećih napora na ATP turu.

„Trenutni format Dejvis kupa ne funkcioniše, posebno kada je reč o najboljim teniserima jer najveći mečevi, odnosno polufinala i finala, dolaze odmah posle finala grend slemova ili Završnog Mastersa u Londonu. To zahteva mnogo energije, psihički i fizički. Nije najbolje rešenje da već sledećeg vikenda posle turnira igrate mečeve u tri dobijena seta. Pogledajte je samo koliko vrhunskih tenisera odlučnih pri stavu da nešto nije dobro u ovakvom formatu Dejvis kupa“, rekao je Đoković.

Novak će pokušati da iskoristi jačinu svoje reči, pošto je od septembra predsednik Saveta igrača.

„Razgovarao sam sa drugima i oni dele moje mišljenje, naročito u pogledu promena Dejvis kupa koje mogu da se dogode na sledećem sastanku. To bi bilo predlaganje neutralnog stadiona za finale, ali tako da bi mogao da se ukloni jedini aspekt koji mi igrači cenimo – prednost domaćeg terena. Turnir bi bio igran dve nedelje, postojale bi grupe u kojima bi funkcionisao ’raund robin’ sistem (svako sa svakim), a pobednici bi išli u nokaut fazu“, istakao je Novak.

On je naveo da ne očekuje da će odluka biti doneta lako.

„Videćemo šta će se dogoditi, ali sigurno je da neće biti lako pronaći rešenje jer ITF, ATP i organizatori grend slemova su tri različite organizacije. Biće teško pronaći soluciju koja će odgovarati svima. Volim da igram za svoju zemlju, ali će morati da se uvedu radikalne promene kako Dejvis kup ne bi izgubio svoju draž“, zaključio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.