Novak Đoković

Stradali reket i majica, Đoković predao krunu!

Novak Đoković izgubio je nove bodove, ostao je bez titule na Mastersu u Šangaju!

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Bolji od njega posle skoro dva sata borbe bio je 28-godišnji Španac Roberto Bautista Agut u dva seta, sa 6:4, 6:4.

Đoković je se tokom celog meča mučio protiv raspoloženog rivala koji je dobio Srbina posle pet uzastopnih poraza (osvojio samo dva seta), spasivši sedam brejk lopti.

Najbolji teniser sveta je nakon relativnog mira u prvih nekoliko gemova, postepeno počeo da se sve više i više nervira, lomio je reket, cepao majicu, žustro se raspravljao sa sudijom, a to niti je donosilo njemu pozitivni adrenalin, niti je remetilo Španca.

Na kraju je Đoković bio u potpuno podređenom položaju, dugo je spasavao živu glavu u drugom setu, dva puta je pravio ribrejk, drugi pošto je spasao tri meč lopte, ali ni to mi nije pomoglo da slomi rivala.

Petnaesti nosilac u Šangaju Bautistqa Agut je odigrao vrhuinski meč, bez trunke straha zbog imena rivala s druge strane mreže, iako je propustio tri šanse da na svoj servis reši meč, nastavio je u svom ritmu i četvrtim brejkom u meču stigao do najveće pobede u karijeri.

U drugom polufinalu od 14 časova sastaju se Endi Mari i Žil Simon.

Tok meča:

Obojica tenisera su bila vrlo sigurna na svom servisu u uvodnim gemovima, pa nije bilo mnogo uzbuđenja (2:2). Srbin je zaigrao malo agresivnije u nastavku, napravio je nekoliko bezbolnih grešaka, sjajnim forhendom izvršio veliki pritisak na rivala, ali je Španac nastavio da odoleva (4:4).

Đoković je krajem seta ušao u raspravu sa glavnim sudijom zbog nekoliko spornih odluka, ali ga to nije poremetilo, štaviše, uspeo je da stigne do prve šanse da oduzme servis rivalu. Ne koristi prvu, sjajno servira Bautista Agut, kao ni drugu, iako je imao imao "zicer".

Srbin je propustio svoju šansu što je Španac znao da kazni, "napao" je Đokovićev servis te sa nekoliko sjajnih udaraca stigao do svoje prve brejk šanse, koju odmah koristi i dobija prvi set sa 6:4, dok besni Novak lomi reket.

Bautista Agut nastavlja u istom ritmu u drugom setu, sigurnim servisom osvaja uvodni gem, ali i Đoković pokazuje da ga je prošla nervoza (1:1). Odigrao je najbolji teniser sveta nekoliko odličnih poena u nastavku, ali nikako nije uspeva da "slomI" otpor Španca, pa je od nervoze pocepao i majicu.

Nervoza je učinila svoje, Đoković je izgubio ritam na servisu, pa rival stiže do nove brejk lopte, ali je ovaj put spasava napadom na mrežu. To je podiglo samopouzdanje Srbinu koji animira publiku, ali nije poremetilo Španca koji stiže do nove prilike koju ovaj put koristi i stiže do 4:2.

Međutim, to kao da konačno budi Đokovića, prvi put u meču uspeva da napravi brejk šansu, i to iz trećeg pokušaja u sedmom gemu drugog seta, a ukupno petog na meču, pa se vraća u život. Bio je pod žestokim pritiskom Španca u narednom gemu, možda i ključnom za našeg tenisera, nije izdržao taj pritisak pa je Agut preokretom stigao do novog brejka i servisa za meč (5:3).

Usledio je najnapetiji gem na meču, desetominutna borba za život i smrt, serija brejk lopti i meč lopti, Španac je propustio tri šanse da dokrajči Đokovića, ali je Srbin uspeo da savlada i rivala i sebe i iz četvrtog pokušaja stigne do brejka i ostane u meču (5:4).

Međutim, to nije donelo preokret kao što često zna da bude u tenisu, niti je Đokoviću vratilo samopouzdanje, niti je poremetilo Španca, koji već u sledećem gemu stiže do nove brejk lopte, četvrte za meč, a ovaj put je odmah koristi i stiže do velike pobede sa 6:4, 6:4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.