Novak Đoković

Vajda: Daleko je Federer, ali…

Dugogodišnji trener Novaka Đokovića Marijan Vajda smatra da je srpski teniser najviše unapredio servis u 2015. godini.

Izvor: B92 Kina
Podeli

Đoković je, uz male prekide, suvereni vladar svetskog tenisa od 2011. godine. Vajda veruje da njegov pulen može čak da sustigne i rekord Rodžera Federera po broju osvojenih Gren slemova, iako priznaje da je Švajcarac još uvek daleko.

Protiv Iznera je odigrao neverovatno. Da li je moguće da Novak još uvek unapređuje svoju igru?

“Da, napreduje, ali je izdanje protiv Iznera možda i razumljivo jer je nedavno obezbedio prvo mesto na kraju godine i prilično je opušten. Mislim da je prilično napredovao u servis gemovima, jer je kod riterna uvek bio dobar, ali nikada nije imao dobar servis kao sada. Kada se te dve stvari ukombinuju, njegova igra prilično napreduje. Plus je osvojio tri Gren slema što mu daje ogromno samopouzdanje.”

Vajda je otkrio i kako Novak uspeva da ostane motivisan u finišu sezone posle neverovatnih uspeha u 2015. godini.

“Jednostavno, ne igra mnogo turnira. Ove godine igra 16 turnira, prošle godine je igrao na 17. Pravi veoma dobar raspored, ima dovoljno vremena za odmor. Posvećen je, želi da odigra sve turnire do kraja godine. Takođe, on uživa igrajući. On voli to što radi. Ovde u Pekingu je slavio pet puta, ali uvek pronalazi dobar stav kada izađe na teren, oseća se dobro i ljudi ga ovde baš podržavaju. Oseća se veoma dobro na terenu.”

Mnogi teniski analitičari porede ovu sezonu sa 2011. kada je Novak takođe osvojio tri Gren slema.

“Sada je mnogo bolji. Igra sa mnogo više samopouzdanja, sa mnogo više iskustva. Mislim da je ova godina mnogo bolja jer je igrao dominantnije”, smatra Vajda i dodaje da nije iznenađen Novakovom dominacijom u 2015. godini.

“Njegov jasan cilj je da bude najbolji na svetu. To je njegova želja. Samo je pitanje koliko dugo može da odbrani tu poziciju. Ali, u poslednje vreme mi se svideo njegov stav na treninzima i mečevima. Nema samo nameru da bude teniski velikan, već ima i izbalansiran život. Deluje veoma uravnoteženo i zadovoljno. Sve je posledica toga. Ali, Novak je jedan od retkih igrača koji voli da igra na svakom turniru na kojem je. Ne znam kako to uspeva, ali za to mu odajem priznanje. Svi imaju dobre i loše dane, ali kada izađe na teren on uvek pokušava da se unapredi. To je fantastično videti.”

Novak će 2015. završiti sa osvojenih 10 Gren slemova i odmah po završetku US opena mnogi su se pitali da li srpski teniser može da sustigne Federerov rekord od 17 titula.

“Daleko je. Ali, kako igra u ovom trenutku i kako ga ja vidim u budućnosti, može to da ostvari. Mislim da je malo lakše sada kada je stigao do broja 10”, rekao je slovački trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.