Novak Đoković

Federer ostavio Novaka bez sna

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ostao je bez Zlatnog Mastersa, pošto je u finalu Sinsinatija poražen od Rodžera Federera.

ĐNIzvor: B92 SAD
Podeli

Đoković je odigrao ispod svojih mogućnosti i poražen je u dva seta, rezultatom 7:6 (7-1), 6:3.

Na taj način Švajcarac je sprečio Srbina da dođe do jedinog trofeja na turnirima iz serije 1.000 koji mu nedostaje. Osvojio je sedmi pehar u američkom gradu iz isto toliko finala, dok je Đoković poražen u petom pokušaju da se upiše u istoriju.

Ovo je bio 41. međusobni susret dvojice tenisera, a Rodžer sada vodi sa 21-20 u pobedama. Stigao je do 24. Masters trofeja, isto koliko ima i njegov današnji protivnik.

Novak je potvrdio da se ne nalazi u očekivanoj formi pred US open, ali je i tako uspeo da odigra dva finala. U ovom meču bio je suviše pasivan, a kada je počeo da gubi, ponovo je pokazao znake malodušnosti.

S druge strane, osvajač 17 Gren slem titula bio je izuzetno raspoložen i agresivan, pokušavajući da napadne svaku kraću lopticu.

„Previše dobro, previše dobro“, izjavio je Đoković na mreži dok se pozdravljao sa Federerom.

Od ponedeljka drugi igrač na ATP listi doneo je dobru odluku da propusti Toronto jer je bio izuzetno svež i motivisan da odbrani ovaj trofej. To mu je pošlo za rukom, a da na celom turniru nije pretrpeo nijedan brejk!

Na listi najboljih tenisera sveta vratio se odmah iza Đokovića, pa je njihov meč u Njujorku tek u finalu.

Tok meča:

Novak je počeo meč traljavim forhendom u dno mreže, ali je onda iznenadio protivnika odličnim drugim servisom. Jos dva druga servisa je lepo plasirao, a onda i bekhend paralelom poveo sa 1:0.

Kako je Đoković počeo, tako je Federer nastavio – as udarcem. Promašio je slajs, ali je pogodio forhend, pre nego što je Srbin riternom izjednačio na 30:30. Ipak, dva dobra servisa bila su dovoljna za 1:1.

Prvi problemi javili su se u drugom servis gemu – nakon odličnog bekhenda promašio je jedan udarac, da bi Federer napao prvo forhendom, a onda i riternom za dve brejk lopte. Prvu je Novak spasao servis vinerom, a drugu napadom iz forhenda. Međutim, Švajcarac se sjajnim napadom izborio za još jednu, koju je srpski teniser ponovo neutralisao prvim servisom. Još dva dobra napada bila su dovoljna za 2:1.

S druge strane nije bilo problema – četiri početna udarca Rodžera i na semaforu je pisalo 2:2.

Treći igrač na ATP listi koristio je svaku šansu za napad. Imao je malo sreće, dobio kratku lopticu – forhend i volej za 0:15. Dva puta je pogrešio bekhendom pre nego što ga je Đoković ležernim volejom vratio u gem. Tada je sevnuo strašan forhend od 150 kilometara na čas za brejk šansu. I četvrtu je naš predstavnik spasao dobrim napadom, a onda ga i prošao divnom kratkom dijagonalom. Igrali su se dugi poeni – Đoković je osvojio i 11. razmenu i poveo sa 3:2.

Federer je ponovo lako osvojio gem, a činilo se da je Đoković uzvratio istom merom kada je poveo sa 30:0. Međutim, njegov rival nastavio je sa napadima na drugi servis i malo je falilo da dođe do 30:40, ali ga je Novak sjajno lobovao. Uspeo je ponovo da se izvuče i povede sa 4:3.

Usledio je nešto mirniji deo meča, sve do 5:4 i servisa Švajcarca. U tom gemu Federer je u nekoliko navrata pogađao mrežu i osvajao poene, a onda i forhendom završio gem za 5:5.

U sledeća dva gema nije bilo problema za servere i otišlo se u taj brejk. Dodatni gem bolje je počeo osvajač 17 Gren slem trofeja. Poveo je sa 2:0 uz mini brejk, koji je Novak vratio nakon jedne duge razmene. Ipak, tada je Federer pogodio fantastičnu bekhend paralelu i prelomio taj brejk. Vezao je sve poene do kraja za prvi set – 7:6 (7-1).

Na krilima odličnog taj brejka Federer je brzo osvojio tri uvodna poena u drugom setu. Đoković je uzvratio sa dva, ali je novim servisom Švajcarac poveo sa 1:0.

Tada je usledio jedan od najgorih gemova koje je Novak Đoković odigrao u karijeri. Odservirao je čak tri duple servis greške i poklonio protivniku brejk bez igre. Švajcarac je oberučke prihvatio poklon, a Srbin je ponovo počeo da pokazuje znake malodušnosti.

Rodžer je servisima rešavao poene i došao do velikih 3:0.

Konačno se i prvi igrač planete probudio – počeo je da napada forhendom, pogodio i dva asa za prvi gem drugog seta – 3:1.

Gem kod rezultata 4:1 trajao je skoro 10 minuta i Đoković ga je jedva dobio. Spasao je tri brejk lopte agresivnom igrom, ali je bilo vidljivo da mu nedostaje energije. Ipak, uspeo je da smogne snage i posle šestog izjednačenja smanji na 4:2.

Tada se malo podigao i zaigrao nešto agresivnije – dobio je prvi poen u sledećem gemu kada je Rodžer promašio volej i podgrejao nadu kod navijača da može da se vrati. Međutim, Rodžer je prekinuo nalet sjajnim pasingom iz forhenda, a onda lako otišao na 40:15. Novak se opet vratio greškama rivala pre nego što je izbacio relativno jednostavan bekhend u aut. To je treći igrač planete iskoristio i došao na gem do trijumfa – 5:2.

Đoković je lako osvojio svoj gem, ali je to učinio i Federer i posle sat i po stigao do novog pehara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.