Umorna Jelena uzela samo dva gema

Srpska teniserka Jelena Janković završila je nastup na WTA turniru u Majamiju već u drugom kolu, pošto je ubedljivo poražena od Viktorije Azarenke.

ĐNIzvor: B92
Podeli

Jankovićeva je odigrala veoma slab meč i omogućila Azarenki da pobedi sa velikih 6:1, 6:1, posle nešto manje od 90 minuta igre.

Njima dvema je to bio 11. međusobni susret, a Azarenka trenutno je sada povećala vođstvo u pobedama na 7-4.

Beloruskinja će sledećem kolu igraće sa boljom iz meča Flavija Peneta – Cvetana Pironkova.

Od samog starta meča bilo je jasno da je srpska igračica umorna od finala Indijan Velsa, što je nekoliko puta napomenula svom treneru. Takođe, Jelena je bila nekarakteristično nervozna, pa je zbog toga dobila dve opomene od Marije Čičak koja je sudila.

Već na početku meča izgubila je servis i to je odredilo kasniji tok duela. S druge strane, Azarenka je odigrala fenomenalno, posebno u situacijama kada su se lomili gemovi i potpuno zasluženo prošla u narednu rundu.

Ubacila je čak 80 odsto prvog servisa i napravila duplo više vinera od Jankovićeve – 24:12.

Iako je napravila više grešaka (26:17), razlog poraza leži u brejk šansama – Vika je realizovala pet od šest prilika, dok je Jelena propustila svih 13.

WTA turnir u Majamiju igra se za nagradni fond od 6.157.160 dolara, a titulu brani Serena Vilijams.

Tok meča:

Srpska teniserka svojim servisom otvorila je meč, ali je Azarenka pogodila dva vinera i stigla do 0:30. Jelena je uspela da veže dva poena, čak i da dođe do prednosti, pre nego što je ponovo popustila i poklonila brejk protivnici – 1:0.

Beloruskinja je lagano materijalizovala stečenu prednost, pre nego što je Jankovićeva konačno odigrala nekoliko dobrih udaraca i upisala se na semafor – 2:1.

Sledeći gem Vika je uzela sa ’nulom’, lako koristivši šanse koje je pružala umorna Jelena.

U pauzi između gemnova nekoliko puta se srpska teniserka žalila treneru da su joj teške noge, a to je rezultiralo novim greškama. Brzo je Azarenka došla do 15:40 i odmah povela sa 4:1.

Osvojila je i sledeća dva gema uz nekoliko odličnih poteza (jedan od njih bila kratka bekhend dijagonala za 0:40) i uz još jedan brejk dobila prvi set sa 6:1.

Vetar je pravio velike probleme srpskoj teniserki koja je bila nervozna, pa je Marija Čičak morala da je opomene zbog rečnika. To nije omelo Azarenku koja je lako povela sa 1:0, a onda nastavila sa savršenom igrom na servis rivalke.

Riterni su joj bili duboki, odlično je pogađala sve udarce, a na mreži je bila perfektna. Jednim tavim poenom izborila se za brejk loptu koju je JJ spasla asom, ali ni to nije bilo dovoljno da se izbegne novi gubitak servisa – 2:0.

Treći gem Jankovićeva je otvorila sjajnom bekhend paralelom, pre nego što je Vika vezala viner i drop šot. Usledio je neizvestan finiš – Jankovićeva je imala dobijen poen na brejk lopti, da bi onda pogodila protivnicu na reket što je izazvalo novi talas nervoze. Sudija iz Hrvatske ponovo je morala da reaguje, što je na neki čudan način pomoglo Jeleni u igri – razmahala se i pogađala forhendom.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno – Vika je iz rukava izvukla još bolje udarce i posle maratonskog gema otišla na 3:0.

Tek sredinom drugog seta Jelena je uspela da veže nekoliko dobrih servisa i prekine seriju od šest uzastopno izgubljenih gemova.

Onda je popustila koncentracija Viktoriji, koja je lošim bekhendima omogućila dve vezane brejk šanse srpskoj predstavnici. Ipak, tada je u nizu pogađala prve servise i izvukla se na 4:1.

Meč je tada potpuno prelomljen – dvema duplim greškama Jankovićeva je poklonila novi brejk protvnici koja je spasla još nekoliko brejk lopti i pobedila posle nešto manje 90 minuta igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.