Beker: Očinstvo će pomoći Novaku

Boris Beker, legendarni nemački teniser i trener Novaka Đokovića, govorio je za CNN o odluci da počne rad sa srpskim teniserom.

Izvor: B92, CNN
Podeli

Đoković i Beker su počeli saradnju početkom 2014. godine, a nakon nešto lošijeg starta zajedno su stigli do titule na Vimbldonu.

Beker smatra da će brak i očinstvo produžiti karijeri srpskom teniseru i dodaje da je oduševljen Novakom željom da uči iako je ostvario gotovo sve u teniskoj karijeri.

„Vidim u Novaku pomalo i Borisa Bekera. Gledam ga kada igra protiv Rafaela Nadala i Rodžera Federera, verovatno dvojice najpopularnijih igrača na svetu i ne dobija uvek podršku publike kakvu zaslužuje. To ga tera da radi još više i postaje još odlučniji. Tu vidim sličnost između njega i mladog Borisa Bekera.“

On kaže da upravo zbog toga nije mogao da odbije saradnju sa najboljim svetskim teniserom.

„Živim sa Novakom. Kada god on napravi grešku, imam utisak da je to i moja greška. Kada god odservira as, osećam kao da sam ja odservirao as. Moram da zadržim pokerašku facu i budem smiren tokom mečeva. On gleda u ložu često i mi moramo da mu damo samopouzdanje. Međutim, unutra je vulkan, ja gorim. Nakon mečeva, njemu je potreban minut tišine da se opusti, ali potreban je i meni“, kaže Nemac.

Pre nego što mu je prišao Đoković, nekoliko tenisera je želelo da radi sa Bekerom.

„Imam prilično uspešnu drugu karijeru koja nema veze sa tenisom ili sportom. Međutim, kada me je Novak pozvao, rekao sam mu da sam počastvovan. Rekao sam mu da sam zahvalan što se mene setio i što misli da mogu da doprinesem njegovoj igri. Međutim, želeo sam prvo da popričam sa sa njim i vidim šta ga motiviše. Nisam želeo da budem odvojen od žene i dece ako on nije dovoljno motivisan. Ja putujem sa njim jer želim da osvajamo Gren slemove, nisam srećan sa četvrtfinalima i polufinalima. On isto tako razmišlja i zbog toga mislim da sam doneo ispravnu odluku.“

Na Australijan openu je Novak poražen u četvrtfinalu, ali sve se okrenulo na Vimbldonu gde je srpski teniser stigao do titule.

„Ja sam bio poznat kao teniser sa snažnim mentalitetom. Bio sam borac. Nisam bio najbrži ili najtalentovaniji, ali sam uvek imao karakter. Možda je to njemu nedostajalo. On je neverovatno talentovan i fizički deluje fantastično. Mislim da se zbog toga dobro slažemo. Ja imam nešto što on nema, a on sigurno ima nekoliko stvari koje ja nemam.“

Naredni ispit za srpsko-nemački dvojac je US open.

„Novak je sjajan učenik kada se u obzir uzme šta je sve osvojio. On je već bio prvi na svetu, ima sedam Gren slemova i veoma je bogat. Ali još uvek ima veliku želju da uči, želi da se popravi i bude u istoriji tenisa. On je imao san. Njegovi roditelji su dali sve za njihovo dete i on je na kraju sve vratio. On je zbog toga mnogo zreliji nego neki drugi 27-godišnjaci.“

Mnogi govore da će brak i očinstvo negativno uticati na Đokovićev tenis. Beker se ne slaže sa time.

„Mene je očinstvo promenilo nabolje. I Rodžera Federera je promenilo nabolje. Teniseri su često usamljeni, pa ponekada kada su sa vama žena i dete to može da pomogne. Postoji nešto čemu se vraćate nakon treninga i mečeva. Meni je to donelo tri ili četiri godine više u teniskoj karijeri, a mislim da će tako biti i sa Novakom. On je porodičan čovek, voli svoju ženu više od svega na svetu i očinstvo će ga sigurno učiniti još boljim čovekom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.