Novak u Njujorku: Nova propuštena šansa

Poslednji put kada je ispao pre polufinala US opena Novaku Đokoviću bilo je 19 godina.

Saša Ozmo
Podeli

Sada ima 27, osvojio je jednu titulu, četiri puta je zaustavljan u finalu, a tri puta u polufinalu.

Tri puta je gubio od Federera (2007, 2008, 2009), dva puta od Nadala (2010, 2013), veliku šansu propustio je u porazu od Marija (2012), ali je eliminacija od Keija Nišikorija možda i najbolnija od svih Novakovih u Njujorku.

Đoković je imao niz poraza u finalima Gren slem turnira, a kada je na Vimbldonu na spektakularan način skinuo tu kletvu, očekivalo se da će to osloboditi zver u njemu – da će mu dati dodatnu motivaciju za rad i da će ga učiniti oštrijim u završnicama najvećih turnira.

Dolazila je sezona na betonu, Đokovićevoj omiljenoj podlozi. Međutim, umesto nastavka izvanrednih rezultata, Novak je potpuno razočarao – eliminacija u trećem kolu u Torontu i Sinsinatiju, a onda i novi poraz u polufinalu u Njujorku.

Kei Nišikori u subotu je igrao svoje prvo Gren slem polufinale, Novaku je bilo 24. put da se nađe u takvoj situaciji, ali po igri na terenu to se nije moglo zaključiti.

Đoković je govorio da želi da bude agresivniji u prvim udarcima posle servisa i riterna i da tako kontroliše razmene, ali od toga nije bilo ništa – baš kao i u meču sa Marijem, Novak je veći deo meča proveo iza osnovne linije mučeći se da pronađe dubinu i snagu udaraca (ne sećam se kada je veći broj njegovih loptica završio u mreži).

Ritern je obično Novakovo utočište, udarac kojem se vraća kada ništa drugo u igri ne funkcioniše. Sada mu je Nišikori potpuno oduzeo tu prednost – koristio je svoje brze ruke, dobro je čitao Đokovićeve servise i neke od najvažnijih poena u meču (naročito u prvom setu) dobio je zahvaljujući riternu.

Novak nije uspevao da ostvari prednost slajs servisom sa djus strane, kao što je obično slučaj, a njegovi riterni nisu bili dovoljno duboki i agresivni. Uz to, Nišikori ga je mučio istim tim slajs servisom koji je obično plus na kontu Đokovića.

Ni u duelu sa Marijem, a ni sada, Novak nijednog trenutka nije delovao kao da je svoj na svome na terenu, pa čak ni kada je ubedljivo dobio drugi set. Vrućina i vlaga činili su uslove za igru teškim, ali kao što je i sâm Đoković rekao, to ne može da bude izgovor, pogotovo zato što je Japanac prethodno preživeo dva maratona u pet setova sa Raonićem i Vavrinkom.

Đoković se veoma slabo kretao – i u meču sa Marijem izostala je agresivnost, ali je mnogo toga nadoknadio svojom brzinom, fleksibilnošću i sposobnošću da napadne iz kontre. Toga u meču sa Nišikorijem nije bilo, Japanac je retko morao da odigrao tzv. “dodatni udarac“, prvobitni napad najčešće je bio i dovoljan za poen. Takođe, bilo je loptica koje Đoković nije ni pokušao da stigne, a u uobičajenim okolnostima bi to učinio.

Nišikori jeste igrao odlično, hvatao je loptice u penjanju, dobijao je razmene bekhendima što malo kome protiv Novaka uspeva, ali da je Đoković imao prilike da prelomi meč u svoju korist, imao je.

Možda i najveću u 11 minuta dugom gemu početkom trećeg seta kada je propustio četiri brejk lopte – jednu pogrešno pokušavajući da uhvati rivala na krivoj nozi na mreži, a drugu izbacivši ne baš težak bekhend u aut. Na preostale dve Nišikori je odigrao briljantno.

Takođe, u trećem setu Japanac nije uspeo da odservira za set, a i u taj brejku je prokockao prednost 4:0, uz jednu duplu grešku. Međutim, svaki put kada bi Kei ponudio Novaku prozor za povratak, Đoković bi ga svojim greškama zalupio (ovde je na 4:5 ničim izazvan posle forhend u mrežu).

Poslednji put prozor je odškrinut u drugom gemu četvrtog seta – Đoković je imao tri vezane prlike za ribrejk, ali na najizglednijoj šansi zakucao je bekhend paralelu u mrežu. To je faktički bio kraj.

Više od samog poraza brine način na koji je do njega došlo – Đokovića odavno nismo videli malodušnog i bezvoljnog kao u subotu, posle propuštenih brejk lopti u četvrtom setu izgledalo je kao da želi što pre da ode sa terena. Mislili smo da je ta faza zauvek prošla, ali s vremena na vreme se vraća – ona je deo Novakov psihe i treba sa pomiriti sa time.

Četvrtfinale Australijan opena, finale Rolan Garosa, titula na Vimbldonu i polufinale US opena. Gren slem sezona za ponos u svakom slučaju, ali ne može se poreći činjenica da Đoković ponovo napušta Njujork sa gorkim ukusom u ustima – propustio je ogromnu priliku.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu