Svetislav Pešić: " Moka novi čovek, za novi početak"

Jedan od najboljih trenera Evrope Svetislav Pešić kako trenutno stvari stoje, ostaće upamćen kao poslednji selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje (tada Jugoslavije) koji se sa jednog velikog takmičenja vratio sa medaljom, pre malo duže pauze, koja na žalost mnogih, i dalje traje.

Sada već bivši trener Akasvaju iz Djirone, sa kojim je osvojio i prvi medjunaordni trofej tog kluba, već je pronašao novi izazov preuzimajući visokobudžetni Dinamo iz Moskve.

I pored puno obaveza ( još jedan FIBA kamp + formiranje ekipe u Moskvi) tokom leta, popularni "Kari" našao je vremena i za Trebinje,  gde se već drugu sezonu održava kamp Dejana Bodiroge.

U razgovoru sa novinarima iz beogradskih medija, Pešić je govorio o kampu u Trebinju, novim izazovu u Rusiji, ULEB kupu i trofeju koji mu nedostaje i naravno reprezentaciji i Moki Slavniću...

Igor Vujičin
Podeli

Košarkaški kamp Dejana Bodiroge ugostiće u tri smene blizu 400 dečaka širom sveta. U Hercegovini već u prvoj smeni bilo je pored dečaka iz Italije, i dece iz Velike Britanije koja su prve ozbiljnije košarkaške korake došli da nauče upravo u Trebinju:

Naš drug Dejan sada ima šansu da vidi košarku iz drugog ugla. Najvažnije je da kamp ima kontinuitet i da nastavi sa radom. Kampovi se obično dele na dve vrste – za decu koja hoće da igraju i za decu koja nešto znaju i žele da se razvijaju dalje. Ovaj je za onu drugu vrstu i uslovi su ovde zaista izvanredni”, rekao je Pešić.

Mnoge je iznenadila informacija da Pešić i pored velikih uspeha nije nastavio saradnju sa ekipom iz Katalonije, Djironom:

" Oni su se odlučili da krenu u jednom drugom smeru, da smanje budžet, tako da smo se dogovorili da se razidjemo i da svako krene na svoju stranu. Imali smo sjajnu sezonu, osvojili trofej u medjunaordnom takmičenju, ali odlučili su se za nešto drugo"

Novi klub, još veći izazov. Moskovski Dinamo želi da sruši CSKA. Novac nije problem, izazov je ogroman:

" Za mene je to veliki sportski izazov. Ja sam još ranije imao kontakata sa predsednikom kluba Mihajlovskim, želeli su me još ranije, ali eto, sada smo se dogovorili. Radujem se što ću raditi u Rusiji, jer će tamo košarka tek da se razvija. Posle Nemačke, Italije i Španije, selim se na drugi kraju Evrope. Ambicije kluba su najviše, ali neće biti lako skinuti CSKA s trona. Videćemo kakvu ćemo ekipu sastaviti, ali verujem da možemo da budemo prvaci Rusije. Da nije tako, ne bih se ni prihvatao tog posla".

Osvajao je brojne trofeje, Barseloni je doneo sa Bodirogom prvu titulu prvaka Evrope, Djironi prvi Fiba kup, davno pre toga i Nemačkoj zlato na EP, sa Jugoslavijom osvajao zlato na EP i SP...Jedan trofej mu nedostaje i to u takmičenju u kome će njegov tim biti prvi favorit:

"ULEB kup je ove sezone drugačije koncipiran. Ja sam i ranije govorio da tu mora da bude više klubova. Da li 54, ili 42, 36, videćemo šta će se pokazati kao najbolje. To je dobar sistem takmičenja, u kome će biti možda i boljih timova nego u Evroligi. Igraćemo sa Fortitudom I Crvenom zvezdom u grupi, i to je teška grupa, ali naše ambicije nisu samo da prodjemo prvu fazu, nego da osvojimo ULEB Kup. Nikad nisam osvojio to takmičenje . To je veliki izazov za mene, a pokušaću i tu veliku želju da osvojimo trofej, jedini koji mi nedostaje,da prenesem na igrače".

Problemi koji su "zapljusnuli" novog selektora Zorana Slavnića su veliki. Brojni otkazi već "iritiraju" javnost. Medjutim, Pešić smatra da je u ovakvom trenutku pravi čovek za nacionalni tim – upravo Slavnić:

"Dopada mi se Mokina energija, motivacija i želja da bude selektor i da napravi nešto što su drugi već uspeli, ili nisu uspeli. Mislim da smo napravili dobar izbor, znamo njegove kvalitete, ali i da zna da napravi nešto što nam se u prvi mah ne dopada. Medjutim, možda nam je u ovom trenutku potreban upravo novi čovek da nas pokrene I, što je još važnije, da motiviše igrače. Mislim da je okupio interesantnu reprezentaciju, koja prema mom mišljenju nema mnogo iskustva. On ima jedan koncept koga se drži, što je bolje nego više linija kojima će se rukovoditi i bitno je da istraje u tome. Reprezentaciji neće biti lako na Evropskom prvenstvu, nismo favoriti, ali imamo veliki motiv da se kvalifikujemo za Olimpijske igre".

O Vujaniću...

"Nisam baš srećan što Miloš Vujanić nije u reprezentaciji, pre svega jer je on veliki profesionalac i vrlo ga cenim i volim kao igrača. Medjutim, to je odluka koju je napravio naš selektor i možda poruka igračima da njima veruje i da daju više nego što objektivno mogu u ovom trenutku. Verujem da može da se napravi dobra ekipa, koja agresivnošću, ambicijom i dodatnom motivacijom može da napravi iznenadjenje. Svi bi želeli da se to napravi na Evropskom prvenstvu, ali ako se ne desi, imaće dodatno iskustvo u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Krug favorita za zlato u Španiji nije veliki, iako su moguća iznenadjenja:

"Grci, Španci su glavni favorite za zlatnu medalju. Očekujem da će biti iznenadjenje zbog turnirskog sistema takmičenja, ali ne i kada je u pitanju plasman za najvise pozicije. Možda bude iznenadjenja za to treće mesto na podijumu"

Dana do početka priprema u Kovilovu je sve manje, a otkaza, koji se sada već pravdaju i banalnim razlozima, je sve više. Pešić ima svoje vidjenje tog problema, koji ipak nije od juče:

"Reprezentaciju mora da vodi profesionalac, jer je onda značaj igranja za nacionalni tim mnogo veći. Profesionalac ima zadatak da okuplja ekipu koja brine o timu, pravi pozitivnu atmosferu u okruženju i odnosima sa javnošću. Ja sam pre Svetskog prvenstva u Indijanopolisu svakom igraču posvetio pažnju i razgovarao sa njim. Pre toga sam bio nekoliko dana u Sakramentu kod Pedje i Divca, pa sam po nekoliko dana bio i kod drugih igrača. Imao sam vremena da se bavim selekcijom i mladim igračima. Željko Obradović, recimo, to nije mogao da radi, jer je morao da se bavi svojim klubom. On je vrhunski stručnjak, ali nije imao vremena da se bavi nacionalnim timom, a u vrhunskom sportu nema automatizma, već je neophodan vrhunski rad u kontinuitetu. Loši rezultati reprezentacije poslednjih godina logična su posledica toga što nacionalni tim nije imao profesionalca".

Pešić već 12.jula odlazi u Moskvu gde će početi sa formiranjem nove ekipe Dinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.