Slobodan Živojinović za B92: " Već smo u svetskom vrhu"

Kasniji osvajač grend-slema u dublu, čovek koji je na stadion Crvene zvezde zbog teniskog meča sa Borisom Bekerom privukao preko 20 hiljada gledalaca, harizmatična ličnost i vodja Dejvis kup reprezentacije ex SFRJ, prvi igrač sveta u dublu,danas je prvi čovek našeg teniskog saveza.

Igor Vujičin
Podeli

Srpski sport u poslednjih godinu i po dana pored vaterpolista može da se ponosi uspesima tenisera, osvojenim turnirima Novaka Djokovića, pobedama Jelene Janković, Ane Ivanović i Janka Tipsarevića. U odsustvu većih uspeha naših timskih sportova kojima smo se ponosili godinama unazad, tenis je postao naš znak raspoznavanja u svetu ( ne računajući duge skupštinske rasprave) a turniri i pobede srpskih predstavnika na WTA i ATP «turovima» se prate pomnije nego ikada. Kraj ovom nizu uspeha se ne nazire, posebno kada se govori o Novaku Djokoviću i Jeleni Janković...

Sport koji je početkom 80-tih godina prošlog veka bio privilegija beogradskih diplomata, komunističkih bogataša u besklasnom društvu, i zanemarljivog broja zaljubljenika, na Karaburmi je počeo da trenira momak po imenu Slobodan Živojinović.

Kasniji osvajač grend-slema u dublu, čovek koji je na stadion Crvene zvezde zbog teniskog meča sa Borisom Bekerom privukao preko 20 hiljada gledalaca, harizmatična ličnost i vodja Dejvis kup reprezentacije ex SFRJ, prvi igrač sveta u dublu,danas je prvi čovek našeg teniskog saveza.

U intervjuu za B92 popularni «Boba» govori o svojim počecima, potrebi i želji da izgradi teniski centar u Beogradu, propuštenoj šansi da osvoji Dejvis kup 1991.godine, ali i Vimbldon 1986.godine, kao i predstojećem meču sa Australijom koji će se održati u «Beogradskoj Areni»...

Kada ste počinjali da se bavite tenisom, da li ste sanjali da će 20-25 godina kasnije, taj sport biti toliko popularan u Srbiji?

»Ako pričamo o Srbiji, onda definitivno ne. U vreme bivše Jugoslavije jesmo bili to što smo bili,nažalost, raspadom zemlje, raspao se i naš sport. Posebno je propatio tenis. Na sreću, u zadnjih nekoliko godina naši teniseri prave velike svetske rezultate. Danas sa pravom mogu da kažem da je Srbija u samom vrhu svetskog tenisa»

Često se kaže da je tenis sport bogatih. Kod nas je situacija nešto drugačija. Roditelji moraju mnogo da rizikuju ako žele talentovanoj deci da omoguće sve što je potrebno kako bi stigli do seniorske konkurencije. Da li imate plan da izgradite neki centar koji bi omogućio i najboljima, ali i najtalentovanijima da ne razmišljaju o mestu za trening kada su u našoj zemlji?

» O tome smo već razgovarali. Idejna rešenja se već rade. Poznato je da smo ušli u nacionalni investicioni plan za razvoj vrhunskog tenisa. Lokacija već postoji kod hale sportova na Novom Beogradu. Ideja je da napravimo prvi nacionalni teniski centar i da tamo mogu svi naši igrači da treniraju kada su ovde. Osim tog glavnog, potreban je i jedan pomoćni manji centar u Vojvodini u Novom Sadu i jedan u Centralnoj Srbiji i da budu praktično regrutni centri za talentovanu decu koja bi onda mogla dalje ka Beogradu. Sama činjenica da svi naši igrači dok su bili u Beogradu, nisu mogli da treniraju po halama jer imamo samo dve koje zadovoljavaju kriterijume. One su izdate pre sezone rekreativcima. Naši teniseri sastavljaju sat i po i to u jutarnjim časovima, 6-7 ujutru. Ovi igrači su nam dali ozbiljan zadatak profesionalnim odnosom, i moramo da ih pratimo».

Čime objašnjavate popularnost tenisa u Srbiji?

» Tenis je u samom vrhu popularnosti kod nas i možda je sada i najpopularniji. Svaki sport traži rezultate, i to naši teniseri imaju. To je to, i zato moramo ozbiljno i da shvatimo organizaciju tog teniskog centra. Sada je važno da se nastavi niz igrača i proizvodnja talenata...da ne budu samo Nole,Jelena, Ana, Janko...sada je važno da dobijamo dobre juniore i pionire».

Kada se govorilo ranije, tenis – Srbija, prva asocijacija mnogih bili ste vi. Da li ste ponosni na tu činjenicu?

» Davno je to bilo...Zadnji meč sam odigrao 1991. Imponuje mi, jer 1980.godine kada sam počeo da pravim neke rezultate, ljudima sam morao da objašnjavam da se ne bavim stonim tenisom, već ovim velikim tenisom. Samo taj podatak govori gde je tenis ovde bio tada. Danas više ne moramo da pričamo kojim tenisom se bavimo. Neko je morao da počne, drago mi je da sam to bio ja. Po završetku moje karijere nastala je praznina, ali tada je i počeo raspad SFRJ...Rat, sankcije, platili smo cenu jer nam se raspao i sport. Sada možemo samo napred, jer mislim da smo vrlo talentovani za ovaj sport

Osvojili ste Grend slem u dublu, bili prvi dubl-igrač sveta sredinom 80-tih, doveli ste Borisa Bekera u Beograd, imali šansu da udjete u finale Vimbldona i Australian Opena, ali i osvojite popularnu «Salataru». Za čime danas najviše žalite i čega se najradije sećate?

» Svakom igraču po završetku karijere pamti se osvajanje Grend slema i Dejvis kupa. Grend slem te 85-86 Australija i Vimbldon, mislim da sam bio vrlo blizu da ga osvojim. Osvojio sam ga u dublu. Ne zaboravljam i polufinale Dejvis kupa. Igrali smo tri polufinala. Nikako ne mogu da zaboravim 1991.godine mislim da smo bili jako dobri, vrlo blizu osvajanja. Ivanišević i Prpić nisu tada igrali više za tu reprezentaciju. Mi bi taj meč dobili sigurno, samo je pitanje da li sa 4-1 ili 3-2. Oni su te godine osvojili Dejvis kup. U tom smislu mi je žao, nisam osvojio salataru i jedan grend slem u singlu. Nadam se da će ova naša omladina uraditi».

Beograd je svojevremeno napunio zapadnu tribinu stadiona Crvene zvezde i gledao vašu egzibiciju sa Bekerom. Prvi put od tog vremena, jasno je da ćemo ove godine ponovo  videti preko 20 hiljada ljudi koji su se okupili na jednom mestu zbog tenisa. Srbija protiv Australije, novi pokušaj da udjemo u Svetsku grupu DK. Mesto obračuna – «Beogradska Arena»

» Mislim da smo spremni za Arenu. Australija je zemlja koja nikada nije ispala iz grupe DK. Preko 20 puta su osvajali ovo takmičenje, imaju veliku tradiciju i odlične igrače. Neće nam biti lako.. Arena i Beograd su sigurno zaslužili ovakav spektakl. Naša prednost je domaći teren, i igraćemo na šljaci. Šanse su nam dobre. Nadajmo se samo da će nam igrači biti zdravi i čekamo taj 21.septembar. Što se tiče devojaka,i one će ako budu zdrave u predstojećem plej ofu za svetsku grupu moći da računaju na dobar rezultat, I Jelena i Ana su zasluženo u vrhu svetskog tenisa i čak mislim da imamo šanse da osvojimo Fed kup» rekao je Živojinović za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu