Aleksandar Džikić: " Titule i dalje donosi odbrana"

Podbacivanjem lopte izmedju prve zvezde prelaznog roka Bena Valasa i najdominantnijeg centra u bliskoj istoriji Šakila O Nila, u Majamiju počela je 61.epizoda, najjače i najglamuroznije lige na svetu, NBA.

I pored loših rezultata naše reprezentacije koja ne može na postolje još od 2003.godine još uvek možemo da se ponosimo brojem igrača koji nastupaju u NBA.

Srbija ima 7 igrača, ali ono što i dalje predstavlja poseban raritet je da liga koja je odavno postala globalna multikompanija, ima samo dva neamerička trenera. Oba dolaze iz Beograda i imaju svoje trenersko ime u SAD.

I dok je Igor Kokoškov već sedmu godinu pomoćnik u ekipama LA Klipersa i Detroita, bivši pomoćnik Duleta Vujoševića u Partizanu Aleksandar Džikić počinje svoju drugu sezonu u NBA kao asistent u Minesoti.

Vujičin Igor
Podeli

Timbervulvzi imaju samo jedan cilj pred sobom:

" Naša očekivanja su pre svega vezana za plasman u plej of u koji se nismo plasirali prošle sezone. Ako ćemo iskreno, ono što bi nas u potpunosti zadovoljilo je osvajanje titule u našoj diviziji, što je automatsdki zagarantovana treća pozicija u plej ofu. To daje šansu za nešto više, ali da ne pričamo odmah na početku sezone o tome..."

Ekipa sa srednjeg zapada pojačala se na spoljnim pozicijama, u reketu je i dalje "car" Kevin Garnet:

"Prošle sezone smo imali situaciju da je najbolji igrač lige Kevin Garnet po svim brojkama bio MVP sezone, i da smo ušli u doigravanje on bi to i bio. Medjutim, najbolji igrač lige po statistici, nije bio okružen dovoljnom podrškom. Mišljenje stručnog štaba i menadžemnta je da je bilo potrebno osveženje na spoljnim pozicijama. Doveli smo Majka Džejmsa koji je verovatno bio najbolji bek na slobodnom tržištu. Uz to, sa drafta smo "digli" Rendi Foja, momka koji je odigrao sve 4 godine na Vilanovi i koji može da igra na pozicijama 1 i 2.Vratio se i Troj Hadson, izvanredan igrač koji je bio jedan od nosilaca igre u prvom delu prošle sezone, tako da smo u odnosu na prošlogodišnju ekipu kvalitetniji za ta tri igrača.

Pojačanje bi trebalo da bude i Marko Jarić, odnosno Marko Jarić koga su igre na tri pozicije i dovele do T-vulvza i višemilionskog ugovora ?

"Sigurno da nam je potrebna i bolja igra Marka Jarića zbog velikih kvaliteta koje ima, i van te pozicije organizatora igre. On praktično može da igra na pozicijama 1,2 i 3 dakle na svim spoljnim pozicijama. Vrlo verovatno će ove sezone imati ulogu prvog spoljnog igrača koji ulazi sa klupe i time donositi raznovrsnost u našu igru i u napadu i u odbrani za koju smatramo da će i ove sezone biti neki zaštitni znak Minesote".

Ove sezone pojavile su se neke teorije da će svi timovi težiti da ubrzaju svoju igru i na taj način pokušati da "dopune" dvorane u NBA?

"Ja sam i dalje pripadnik teorije da odbrana osvaja šampionate. Brza košarka do odredjenog nivoa izgleda lepše. Medjutim, bez odbrane u sezoni koja traje preko 100 utakmica, teško je održavati tempo i ritam i praviti rezultate. Zanimljivo je da kancelarija NBA lige tumačenjem pravila i tendencijom u sudjenju želi da poveća broj poena po utakmici. Prilično je teško igrati odbranu posebno na spoljnim pozicijama, to se u Evropi ne sudi. Povećan je broj stvari koje se sude igračima. Kažnjavaju se izlivi emocija, rasprave sa sudijama, tako da se podiže broj poena veštački. NBA je tu gde je, pomera se i popularna je svuda u svetu. Verovatno danas svaki NBA tim pravi novac, ali će se kvalitet povećati sa većim prilivom dobrih igrača u tomove. Naravno da ne može svake godine da se pojavi novi Džordan, Mežik, Barkli, ali sada stasava plejada mladih igrača koji treba da se ustoliči. Nije tajna da su to Vejd,Džejms,Entoni i da im NBA mnogo pomaže u tome".

Nemamo rezultate u Evropi, ali se u NBA i dalje ponosimo najbrojnijom kolonijom. Prema Aleksandru Džikiću svako ima svoju šansu, ali se najviše očekuje od centra Netsa, Nenada Krstića:

"I ove godine imamo solidan broj igrač u ligi. Verovatno se najviše očekuje od Nenada Krstića koji je odlično počeo u Nju Džersiju. Koliko znam rešio je i probleme oko produžetka ugovora ( u pitanju je četvrta opciona godina – prim.aut) a tendencija oko njegovog učešća u napadu Netsa je sve veća i veća. On je sada nezamenljiv deo te ekipe. Radmanović je doveden u Lejkerse sa idejom da pojača tu podršku Brajantu koji je najdominantniji spoljni igrač u ligi. Vlada igra solidno u odnosu na povredu šake koja je jako nezgodna i bolna,ali je počeo dobro. Pavlović i Čabarkapa nemaju minutažu i ne dobijaju šansu u Klivlendu, odnosno Golden Stejtu. Darko Miličić je uspostavio svoje ime u Orlandu i on će tokom ove sezone imati sve veću minutažu što mu je i najpotrebnije da pokaže i ostvari sav talenat koji ima i pretoči ga u kvalitet.Mile Ilić je u istoj situaciji u kojoj je bio Nenad Krstić, samo što on sada ima Krstića u Netsima. Moraće mnogo da radi da se adaptira na novu sredinu, novu ligu, novu zemlju i prikaže šta zna".

U krug favorita za osvajanje titule i popularnog prstena uključilo se još nekoliko timova. Medjutim, najbozbiljniji favoriti su isti kao i nekoliko prethodnih sezona:

"Na istoku treba pokazati poštovanje za Majamiju koji je imao neprijatno iskustvo na početku sezonu onim debaklom od Čikaga. Detroit će biti snažan, Indijana,Klivlend i Čikago su u konkurenciji, posebno Bulsi koji su potrošli silne pare za centre".

Na Zapadu je ista priča: San Antonio, Dalas, Finiks kao tri ekipe koje izbijaju u prvi plan, očekuje se dosta od Klipersa, dok Lejkersi smatraju da su na pravom putu. Biće zanimljvo gledati Golden Stejt koji je promenio trenera (Don Nelson Sr.). Tu su Hjuston i Minesota koji konkurišu za plej of.

Iako je NBA globalna igra, i dalje je primetno odsustvo novih trenera, posebno stranaca. Čak i u menadžmentima klubova došlo je do istorijskih promena, posebno u Torontu gde je jedan od glavnih ljudi Italijan Mauricio Djerardini:

" Od treneri tu smo i dalje samo Igor i ja. To je to, ali ako NBA oseti potrebu da dovede nove trenere, verovato će to i uraditi. Sve je veći broj neamerikanaca uključen u menadžment, u skauting i upravljanje, što je možda i bliži put ka uspostavljanju neameričkog trenda u NBA. Ono što znamo da je NBA sada globalna atrakcija, visokouredjena kompanija" rekao je popularni "Džile" za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.