Dejan Stanković: "Burna godina za mene"

Inter je za samo 300 i nešto dana ove godine prošao svašta, osvojio je i titulu u sudnici. Poslednja reprezenacija SCG je doživela debakl u Nemačkoj. Konačno, po prvi put i to u Češkoj, Dejan Stanković je kao kapiten na teren izveo reprezentaciju Srbije

Stojanović Aleksandar, Vujičin Igor
Podeli

" Jeste burna. Počev ispadanjem od Viljareala u Ligi šampiona, pa onda neuspeh na Svetskom prvenstvu. Pa celo leto polemike u Italiji da li će, i ko će ispasti u drugu ligu. Onda kod mene lično bila je borba da što pre prebolim Svetsko prvenstvo, teške pripreme i početak sezone u Italiji. Polako se bliži kraj godine, koliko je na početku bila loša za mene, kraj je odličan. Nadam se da će ovako dobro nastaviti i u 2007.godini"

Uz svog kuma Marka Pantelića koji igra fantastično u Herti  i novog centarfora Rasinga Nikolu Žigića, Dejan Stanković je fudbaler čije golove i dobre akcije najčešće gledamo ove jeseni.O svojim pogocima kojih je više nego prethodnih sezona kaže:

"Meni je više od golova draže što imam kontinuitet igara, što na terenu učestvujem svih 90 minuta. Nemam oscilacije kao prethodnih godina. To me ispunjava, posle toga dolaze golovi. Radim dosta na terenu i u fazi odbrane i u fazi napada, a gol dodje kao neka premija. Oni podižu moral, ali ne razmišljam o njima. Na kraju prošle sezone rekao sam sebi "Vidiš da ne možeš da ga daš i gotovo". Onda kada se ne opterećuješ oni nenadano dodju.

Posle lošeg početka sezone, Inter je ponovo na prvom mestu. Stanković je od početka sezone u kojoj se igra tek 10 kola uspeo da postigne 4 gola, sačuva glavu svom treneru i prijatelju Robertu Manćiniju golovima u meču sa Katanijom. Konačno u derbiju grada golom i uz dve asistencije posle 4 godine Inter je savladao Milan uslovno rečeno kao gost. Niste se obazirali na probleme, već ste nastavili da igrate i pre uspeha

" Početak ovog prvenstva nije bio lak upravo zbog nekih stvari koje su se izdešavale na leto. Juventus je završio u Seriji B, Milan je dobio kaznu, a nama su mnogi već na početku šampionata dali "skudeto". Mnogo je teško kada ti stave takav teret na ledja. Zadnjih 15-ak dana stvari su došle na svoje mesto. Pobedom u derbiju i drugom pobedom nad Spartakom u Ligi šampiona, ponovo smo u igri...Na prvom smo mestu u domaćem šampionatu. Sada samo treba tako da nastavimo.

Bilo je problema u Interu, ali Dejan misli da su italijanski novinari preoštri i da "prepumpavaju" stvari kada je u pitanju ekipa iz Milana:
"To je samo pritisak javnosti ovde u Italiji. To nije prvi put da se to dogadja. Mi se borimo već nekoliko godina unazad sa tim takozvanim "lažnim" pritiskom. Jedna polugreška, jedan nerešen rezultat, i već se stvara ogromna "frka". Upravo to se dogodilo kada smo izgubili od Sportinga u Lisabonu, remizirali sa Sampdoriom, posle toga smo izgubili i od Bajerna. Ali, sve su to bile utakmice koje se ne mogu nazvati ključnim. Trebalo je da pobedimo Sampdoriju, da remiziramo sa Sportingom. Oni su to jedna dočekali. Mi smo sami sa sobom bili ok. Već su "sklanjali" i Manćinija, dovodili u pitanje pojačanja,na kraju su se obrušili i na Adriana. Nešto malo da se dogodi i odmah panika. Polako sve dolazi na svoje mesto, kvalitet mora da izbije u prvi plan. Ostali smo na zemlji, radili i rezultati se polako vide.

Naravno, teško je ne osvrnuti se i ne reći nešto o Mundijalu, poslednjem za SCG i teškom debaklu naše reprezentacije:

" Ne želim da se osvrćem. To sam mnogo puta rekao od leta...Ništa nije bilo pozitivno. Školu sam prošao, ili takoreći svi mi. Ništa pozitivno nisam mogao da izvučem iz tog Svetskog prvenstva. Dobili smo packe svi i sada znamo. Sve te promene, dobijanje novog imena, himne, zastave ubrzale su taj proces zaboravljanja svega što nam se dogodilo u Nemačkoj. Javnost i vi novinari opet ste se okrenuli i stali iz nas, verujete u nas ponovo. Mi ćemo gledati da opet svim snagama to opravdamo. Ja sam potpuno okrenut Srbiji, gledam pozitivno i pokušavam da dajem 110 posto svojih mogućnosti, kao i ostali saigrači, što se i vidi po rezultatima u kvalifikacijama".

Iako je odigrao bezbroj važnih i velikih utakmica Stanković ponovo ima pozitivnu tremu koja ga "drma" od kraja leta, kada je postao kapiten selekcije Srbije:

" Daj bože da igram finale Lige šampiona, pa je normalno da ne spavam celu noć ili popodne na dan utakmice. To mi se ovde u Italiji ne dešava. Bez obzira da li je u pitanju derbi, neki meč sa Juventusom prošle godine. Opušten sam maksimalno. Medjutim, kada je u pitnju reprezentacija, valjda ta želja čini svoje. Nije to pritisak koliko obaveza. Znači,moram da dam maksimum, ne smem da pogrešim i tako se stvori tenzija koja neki put pomogne, ali neki put i odmogne".

Već deceniju Dejan igra vrhunski fudbal. Za to vreme promenio je tri velika kluba,upoznao se sa različitim ljudima, novinarima,navijačima i članovima uprava. Nigde i nikada nije imao ni jedan konflikt ili nesporazum igrajući za nacionalni tim, Crvenu zvezdu, Lacio i Inter:

" Uvek sam na prvo mesto stavljao respekt. Ako poštuješ, onda će ti se tako i vratiti.Gledam da budem OK prema svim ljudima. Neko zaslužuje, neko ne,ali želim prema svakome da budem korektan i da budem miran. Sa trenerima je drugačiji odnos, prvo to je jedno poštovanje, onda ti ljudi su stariji od mene i ne mogu da se raspravljam sa njima iako se dešavalo da se ne slažem sa njima oko nekih mišljenja. Treba da znaš, shvataš svoj posao i da znaš gde ti je mesto. Sa navijačima tek nema šta da se svadjam. Oni su gore na tribinama, ja dole na terenu. Oni su tu zbog mene i ja zbog njih. Ne vidim razlog zašto bih ulazio u konflikt sa bilo kime".

Privatno, Stanković ima malo slobodnog vremena jer skoro polovinu nedelje provodi po karantinima. Ostatak vremena rezervisan je za porodicu:

" Kada se igra na ovom nivou, dakle teške mečeve sredom i vikendom, to su 3 utakmice za 7 dana. Ovde se karantin praktikuje, dakle od sedam dana, četiri provodimo van kuća. Slobodno vreme zato gledam da provedem što više sa klincima i suprugom. Van terena Sinišu (Mihajlovića) vidjam svaki dan, iako sada večera za drugim stolom (smeh), on je sada u stručnom štabu. Ostali smo na istom nivou. Što se tiče privatnog života sve je potpuno mirno, opušteno, uvek gledam i da sačuvam malo privatnosti" rekao je Stanković za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.