Gde je rešenje za srpski klupski vaterpolo?

Konačnim raspadom bivše SFRJ i odlaskom Crne Gore domaći vaterpolo od nekoliko respektabilnih ekipa spao je na samo jedno slovo – ekipu Partizana.

Crno-beli koji su decenijama pravili rezultate i uporedo u svojoj čuvenoj školi stvarali igrače, sada u malobrojnim domaćim bazenima nemaju pravu konkurenciju. Tim koji ove sezone ima velike evropske ambicije, savladao je u prvoj kup utakmici najozbiljnijeg rivala u zemlji Crvenu zvezdu sa više od 10 golova razlike.

Igor Vujičin, Aleksandar Stojanović
Podeli

Odnos snaga u Srbiji u kojoj Filipović, Kuljača, Prlainović nemaju ozbiljnog rivala, dovodi u opasnost velike evro ambicije crno-belih, jer su za velike rezultate potrebne i jake i neizvesne utakmice.

Trener Partizana i reprezentacije Srbije Dejan Udovičić za B92 kaže da je Partizan spreman da pomogne svima u Srbiji, kako bi domaća liga što pre dobila na kvalitetu :

"Svima je naravno jasno da je Partizan ne samo u srpskom, nego i na prostorima bivše SFRJ glavni stvaraoc trenera i igrača i generator igrača za nacionalni tim. Sigurno da takvu obavezu imamo i u budućnosti. Partizan će sigurno pomoći svima koji to žele, ali moraju svi da shvate da ostali klubovi moraju da dodju na nivo blizu partizanovog kako bi liga postala kvalitetna. Moramo i da sprečimo da sve ode u drugom smeru, tačnije da se Partizan spusti na niži nivo. Svi zajedno, tu mislim i na grad Beograd, državu moramo da napravimo pravi plan i pokušamo ove reprezentativce koji sada igraju kod nas zadržimo u Srbiji do 2012.godine. Tu država mora da stane iza takvog plana, ne znam da li u vidu nekih olakšica ili beneficija – to sigurno nije veliki izdatak za ovu zemlju.

Uspesi reprezentacije i dalje obezbedjuju nove klince koji žele da krenu za Ikodinovićem,Šapićem, Vuijasinovićem, ili Ćirićem...

Prema rečima trenera reprezentacije, posle osvajanja evropske titule na Tašmajdanu, u partizanovu školu vaterpola na Banjici prijavilo se novih 400 dečaka:

"Mi smo kao posledicu ili reakciju na uspeh u Beogradu imali to da su nam se u školu vaterpola Partizana upisalo novih 300-400 klinaca. Ostali klubovi moraju da podju partizanovim stopama. Već smo pokušali na čelu sa gospodinom Manojlovićem i savezom da pomognemo taj projekat. Mi smo i konkretno pomogli tako što je Partizan pomogao stvaranje ovogodišnje ekipe "Studenta" koja je ekipa budućnosti. Sve mora da krene ka jedno profesionalizaciji...

Košarkaši su rešenje potražili u regionalnoj ligi, sve glasnije se o tome priča i u fudbalskim krugovima, a prema mišljenju Udovičića, liga u kojoj bi igrali najjači klubovi iz okruženja je jedino rešenje, ali vremena ima jer sezonu deli Svetsko prvenstvo:

" Mora da se radi u dva pravca. Ove godine ništa nećemo izgubiti jer je Svetsko prvenstvo na  programu u martu sledeće 2007.godine. Sezona će biti presečena pripremama i samim šampionatom. Imamo dovoljno vremena da se organizujemo kako bi sledeće prvenstvo ili regionalnu ligu dočekali spremni i organizovali je na zdravim nogama. Mi bi do januara na primer odigrali utakmicu ili dve protiv Jadrana ili Kotora. Ove godine smo toliko jači da bi u toj prošlogodišnjoj ligi lako osvojili prvo mesto. Ovako, pronalazićemo jake protivnike za sparing"

Regionalna liga...

"Mi smo pre tri godine bili inicijatori te ideje, ali, nismo naišli na dobar odziv ili je taj odziv bio neiskren. Nikoga nećemo da molimo iako smo svesni da je budućnost u okviru LEN organizacije u nekoj takvoj regionalnoj ligi. Ta liga bi mogla da ima 10-ak ekipa gde bi svakako moglo da se nadje 4-5 kvalitetnih srpskih klubova: Vojvodina, Beograd, Crvena zvezda, eventualno Subotica i Niš, i tu ne bih zaboravio i fanatike iz Šapca koje moram da pohvalim...

Uz Student koji je partizanova filijala imamo okvir za solidno domaće takmičenje" rekao je Udovičić za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.