Bora Stanković:" Ujedinjeni do stare staze slave"

Stanković je uspeo nešto što se činilo gotovo nemoguće. Zajednički je kandidat večitih rivala Partizana i Crvene zvezde...

Igro Vujičin RTV B92, Vladimir Novaković RTV B92
Podeli

I pored navedenih neuspeha u Švedskoj,Grčkoj i Novom Sadu, Bora Stanković smatra da naša košarka nije u krizi:

"Košarka u našoj zemlji nije u krizi. I dalje je vrlo popularna igra se na svim nivoima,. Tu situaciju treba iskoristiti da se izadje iz ovog nemilog rezultata koji smo imali na EP, pa i na OI u Atini. Mislim da se lako zaboravlja da smo ovog leta na raznim takmičenjima omladinskih reprezentacija osvojili 4 medalje.To je samo još jedan dokaz da je košarka vitalna i da u budućnosti ako budemo dobro radili, možemo očekivati i dobre rezultate".

Kao jedan od najvećih problema danas, Stanković navodi “klubaštvo” i zbog toga traži jedinstvo svih koji žele dobro našoj košarci:

"Pre svega mora da se stvori jedinstvo svih snaga u košarkaškom sportu, da se krene napred. Mora da se iskoreni klubaštvo. To sigurno ne može preko noći...treba menjati navike i ćud klupskih funkcionera. Moramo da povratimo i poverenje u košarkaški savez. Treba povratiti i poverenje u mogućnosti reprezentacije jer su oni veoma značajani, što se uostalom vidi i u današnjoj situaciji. Imamo dobro klupsko takmičenje i uspehe mladjih selekcija, ali je neuspeh na EP i doveo do ovoga – negativne atmosfere".

Jedan od hitnih problema koji čekaju na rešavanje je i ostavka Stručnog saveta, ali prema rečima jednog od rodonačelnika YU košarke to je samo jedan u nizu problema :

"Druga stvar je reorganizovati Stručni savet. Izabrati novo rukovodstvo reprezentacije, stvoriti atmosferu oko reprezentacije da je ona svojina svih nas, a ne samo Upravnog odbora i saveznog kapitena".

Neke stvari već su počele da se pomeraju sa "mrtve tačke” i bez Stankovića koji pozdravlja izbor Predraga Bojića na mesto komesara domaće lige:

"Treba obezbediti regularnost nacionalnog takmičenja. Mislim da su već učinjeni prvi koraci, dovođenjem Predraga Bojića na mesto komesara lige. Stvoreni su uslovi da se isprave mnoge stvari, koje u prošlosti nisu bile na željenom nivou".

Novca za vrhunski sport sve je manje, pa se tako i Stanković posebno osvrnuo na problem obezbedjivanja novca za nesmetan rad Saveza. On ima u planu interesantnu ideju:

"Ta ekonomska strana je jako važna. Moja namera je da predložim ako budem izabran da formiram jedan savet predsednika u kome bi bili vhunski menadžeri odnosno direktori naših navjećih firmi koje su spremne da pomognu košaršaki sport. Sa njima bi stvorili ekonomsku osnovu..."

Iako za njegov izbor postoji gotovo 100 -postotni konsenzus, 80-godišnji ex reprezentativac Jugoslavije sa SP u Argentini, napominje da nema preveliki rok trajanja:

"Ja nemam nameru , niti želim da ostanem jako dugo na poziciji predsednika ako i budem izabran. Godine su tu, energije je manje, imam privatnih problema, zauzet sam još uvek i na nekim poslovima u FIBA. Želeo bih da u kratkom roku stvorim uslove i bazu za dalji napredak".

Iako je posle novosadskog evro debakla bio jedan od retkih koji je zagovarao ideju da ni ne pokušavamo da dobijemo “vajl kard” za SP u Japanu, kako bi smo se konsolidovali, i vratili na glavnu scenu kako dolikuje, Stanković je u medjuvremenu promenio  mišljenje:

"Presudna činjenica koja me je nagnala da promenim mišljenje je ta da bi nam učešće na SP odmah obezbedilo i učešće na EP. Samim učešćem na Mundobasketu izbegli bi kvalifikacije za EP što je vrlo značajno, jer sledeće EP i kvalifikaciono za OI tako da nam se otvaraju mnoge mogućnosti".

Domaća javnost i košarkaški radnici podeljeni su i oko Gudjerlige. Stanković smatra da bi se svi naši klubovi iz Gudjera vratili u domaću ligu ali pod jednim uslovom:

"Naše takmičenje pored regularnosti,sudjenja i takmičenja ima i jednu značajnu stvar koja je počela da se sredjuje. To je finansiranje tog takmičenja. Sa jednim sponzorom koga savez ima, jedan dobar deo tih problema je rešen. Mi sa Gudjerligom možemo da se nosimo i da se borimo u prvom redu na ekonomskom planu. Ako budemo obezbedili našim klubovima jedno takmičenje koje za njih neće značiti gubitak nego samo dobitak, gotovo sam siguran da će odustati od takmičenja.

Lično nisam protiv regionalnog takmičenja. Mislim samo da je problem u sistemu takmičenja. Prvenstvo i preimućstvo mora da ima nacionalno takmičenja. Tek kad se nacionalna takmičenja završe, onda treba organizovati, čak insistirati na tome da se organizuju međunarodna takmičenja na regionalnom nivou".

Predsedništvo Košarkaškog saveza Srbije trebalo bi u ponedeljak 31.oktobra da primi Stankovića u Skupštinu umesto nekog od dosadašnjih delegata. Konačno, KS SCG bi na svojoj skupštini trebalo da izabere predsednika iz redova KS. Stanković je zvanični kandidat Partizana i Crvene zvezde i jedini kandidat za predsednika nacionalnog saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.