F1: Svi jure Hamiltona, hoće li ga neko stići?

Ovogodišnji šampionat Formule 1 konačno je pred nama, a svi ljubitelji nadaju se da će ova sezona biti daleko zanimljivija nego prethodna. Prošla godina je donela novu eru Formule 1, velike promene, ali je i tada bilo jasno da nas mnogo više uzbuđenja očekuje u drugoj sezoni novih turbo motora.

Titulu brani Luis Hamilton, koji je sa Mercedesom zadao svim rivalima težak zadatak tokom zime, a utisak posle testiranja je da će nemački tim i dalje voditi glavnu reč, ali da će imati veću konkurenciju nego prošle sezone. Britanac je tokom 2014. godine najveću konkurenciju imao unutar svog tima, ali bi sada broj ozbiljnih rivala mogao da se poveća, što bi garantovalo veće uzbuđenje na stazi...

Podeli

Prošle godine, od prve do poslednje trke bili smo svedoci borbe Hamiltona i Nika Rozberga, u koju je samo u pojedinim trkama uspeo da se umeša vozač Red Bula Danijel Rikardo. Samo njih trojica su uspeli da se nađu na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a u pojedinim trenucima zasijao je i Valteri Botas u Vilijamsu, dok su Sebastijan Fetel, Fernando Alonso, Kimi Raikonen i Dženson Baton, preostali prvaci u šampionatu, bili potpuno u senci.

Sve te promene u poretku su različito uticale na većinu vozača, a nekima su rezultati postignuti prošle sezone poslužili da se odluče da naprave novi korak u svojim karijerama. Videli smo nikad zanimljiviji prelazni rok, neke šokantne transfere koje u tim trenucima niko nije očekivao, ali su sada postali potpuno logični. Sve to će, bez sumnje, začiniti borbu na 20 trka od nedeljne Velike nagrade Australije, pa sve do 29. novembra i okršaja u luci Abu Dabija.

Šta se sve promenilo između dve sezone?

Iako ove sezone nećemo videti toliko drastične promene kao prošle godine, napravljene su određe izmene po pitanju pravila i propisa.

Motori su ostali isti – 1,6 litarski turbo V6, a vozači će tokom sezone na raspolaganju imati samo četiri jedinice, a svaki novi će sa sobom povlačiti kaznu. Međutim, te kazne neće biti iste kao prošle godine, pošto zamena kompletnog motora ne dovodi više do automatske kazne, već se kazne primenjuju kumulativno na osnovu pojedinačnih komponenti tih jedinica. Minimalna težina bolida je povećana u odnosu na prošlu sezonu, pa bez goriva svaki mora da ima najmanje 702 kilograma.

Kazne pomeranja na startu će moći da se odnose samo na tu trku i neće se prenositi na sledeću, već će se dodavati na postignuto vreme tokom trke. Kazna pomeranja od jednog do pet mesta donosiće dodavanje pet sekundi na vreme, za kaznu od šest do deset mesta slediće ’prođi kroz’, a od 11 do 20 mesta ’stani-kreni’ kazna od deset sekundi.

Od ove godine, kada tim nedovoljno bezbedno pusti svog vozača iz boksa, na primer na put drugom vozaču ili sa nedovoljno pričvršćenim točkom, taj vozač će automatski dobiti kaznu ’stani-kreni’ od deset sekundi.

Bitna promena u odnosu na prošlu godinu napravljena je uvođenjem ’virtuelnog bezbednosnog vozila’, a sve u vidu poboljšanja bezbednosti, posebno u trenucima kada su na stazi na snazi dvostruke žute zastavice. Taj sistem je osmišljen da bi vozači dovoljno usporili, a može da se iskoristi i da se trka praktično neutrališe, a da pravo bezbednosno vozilo uopšte nije na stazi. ’Virtuelno bezbednosno vozilo’ testirano je prošle godine posle teške nesreće koju je doživeo Žil Bjanki na Velikoj nagradi Japana zbog izuzetno loše vidljivosti.

Bizarno pravilo po kojem su na poslednjoj trci prošle sezone dodeljeni dupli bodovi ukinuto je pred ovogodišnji šampionat. Ljudi koji vode Formulu 1 shvatili su da to pravilo ne doprinosi većem uzbuđenju, čak je dovelo do ogorčenja među pravim ljubiteljima tog sporta. Upravo zbog ljubitelja uvedeno je novo pravilo po kojem vozači neće smeti da menjaju dizajn svojih kaciga, da bi bili prepoznatljivi, kako ljudima pored staze, tako i onima koji trke prate kraj malih ekrana.

Kako je izgledao prelazni rok?

Prvi deo prošle sezone nagoveštavao je da nećemo videti velike promene po pitanju vozačkih postava za 2015. godinu, a onda se sve promenilo. Prvo je Danijel Rikardo potpuno u senku bacio svog timskog kolegu iz Red Bula Sebastijana Fetela, a potom su mediji počeli sa spekulacijama o budućnosti Fernanda Alonsa, koji nije krio razočaranje rezultatima u Ferariju.

Te priče su možda i bile bez osnova, ali se na Velikoj nagradi Japana sve promenilo. Fetel je obavestio Red Bul da želi da napusti tim, a austrijska ekipa je brže-bolje našla u Danilu Kvjatu, koji je do tada branio boje ekipe Toro Roso. Još tada je bilo jasno da će Fetel završiti u Ferariju, a Alonso u Meklarenu, pa su to u narednim nedeljama bile najgore čuvane tajne u Formuli 1, sve zbog komplikovanih pregovora između Španca i britanskog tima.

Mercedes, Vilijams, Lotus i Fors Indija su zadržali identične vozačke postave kao prošle godine, dok su Zauber i Toro Roso odlučili da u potpunosti promene svoje. Švajcarski tim je angažovao debitanta Felipea Nasra, koji je sa sobom doneo i 40 miliona evra vredan ugovor sa Bankom Brazila, i Markusa Eriksona, koji ima jednu sezonu iskustva sa Katerhema. Toro Roso se oslonio na Red Bulov program mladih vozača i imaće najmlađu posadu u šampionatu, koju će činiti 17-godišnji Maks Ferstapen i 20-godišnji Karlos Sains junior.

Koga nećemo videti na startu?

Formula 1 je u odnosu na prethodnu godinu ostala bez jednog tima, pošto je Katerhem bankrotirao, dok je Marusja uspela da se spase i takmičiće se u ovogodišnjem šampionatu kao Menor Marusja. Ipak, izostanak Katerhema iz ovogodišnjeg šampionata nije toliko bitan kao činjenica da na Velikoj nagradi Australije nećemo videti Fernanda Alonsa.

Dvostruki svetski šampion je pre manje od tri nedelje doživeo težak udes tokom testiranja na stazi „Katalunja“ posle koje je četiri noći proveo u bolnici. Kontradiktorne izjave iz redova Meklarena, kao i činjenice da su vozači koji su bili iza Alonsa rekli da je njegov udes bio veoma čudan, dovele su do brojnih spekulacija, od kojih su neke bile i krajnje bizarne.

Pričalo se o tome da je Alonsa udarila struja, da je pošto se probudio mislio da je 1995. godina i da vozi karting, ali je Meklaren sve to demantovao. Međutim, činjenica da su članovi britanskog tima sami sebe demantovali više puta u roku od samo nekoliko dana dovela je do toga da niko ni ne poveruje Ronu Denisu kada je rekao da će Španac voziti u Australiji, jer, kako je rekao, ne vidi zašto se to ne bi desilo.

Međutim, Denis nije lekar, pa je i to jedan od razloga zašto mu niko nije poverovao, a upravo su lekari savetovali Alonsu da ne vozi na „Albert parku“. Kao razlog su naveli da bi novi udes u roku od samo tri nedelje mogao da ostavi trajne posledice po Alonsa, koji je odmah pošto se odmorio i propustio poslednja testiranja, nastavio sa treninzima, da bi bio spreman za trku u Maleziji 29. marta. Lekari su rekli da ne vide razlog zašto se Španac ne bi našao na stazi „Sepang“, a oni valjda znaju šta pričaju.

Šta se to dešava sa Zauberom?

Zauber je prošle godine imao velike finansijske probleme, zbog čega se, može se reći, zbog novca odlučio da ove sezone angažuje Felipea Nasra i Markusa Eriksona. Njih dvojica su sa sobom u švajcarski tim doveli bogate sponzore, a bez mesta u timu su ostali Adrijan Zutil, Esteban Gutijeres i Gido van der Garde.

Upravo Van Der Garde je zbog odluke tima da dovede Nasra i Eriksona tužio Zauber, navodeći da je imao ugovor po kojem je prošle godine bio test vozač, a da mu je za ovu garantovano mesto među glavnim vozačima. Sud u Australiji je u sredu doneo odluku u korist Holanđanina i odbio žalbu Zaubera po kojoj ne bi bilo bezbedno da Van der Garde vozi u Melburnu jer nije testirao bolid, a takođe sedište nije napravljeno za njega.

Ta odluka suda znači da Zauber ima trojicu vozača pred Veliku nagradu Australije, od kojih svaki polaže pravo na mesto u bolidu, ali samo dvojica mogu da se nađu u njima. Švajcarski tim se tako nalazi u neugodnoj poziciji, u koju je doduše sam sebe doveo, ali za sada nema naznaka kako bi situacija mogla da bude rešena. Najveći novac timu je doneo Nasr, što se vidi i po farbanju bolida, pa bi mnogi rekli da je njemu mesto bezbedno, ali je izvesno da rasplet nije ni blizu.

Sada je i vreme da predstavimo tim po tim...

Mercedes (F1 W06) – #6 Niko Rozberg, #44 Luis Hamilton

Mercedes je, očekivano, prošle godine bio apsolutno dominantan, a u prilog tome ide činjenica da su Luis Hamilton i Niko Rozberg između sebe imali 16 pobeda. Hamilton je u trkama bio bolji, dok je Rozberg bio za korak ispred u kvalifikacijama, a između sebe su vodili borbu za titulu, u kojoj je Britanac slavio sa 67 bodova prednosti.

Obojica su prošle godine pokazali zrelost, koja bi posebno mogla da pomogne Hamiltonu, pošto je poslednjih meseci imao privatne probleme. Ljubitelji Formule 1 se sigurno dobro sećaju 2010. godine, kada je sada već dvostruki šampion, zbog svih problema van staze na njoj išao iz greške u grešku. Zarad uzbuđenja, svi se nadaju da neće biti takav slučaj, a da će Rozberg biti još bolji, željan osvete što je prošle godine bio tako blizu, a tako daleko.

Red Bul (RB11) – #3 Danijel Rikardo, #26 Danil Kvjat

Bez sumnje, Red Bul ove sezone ima, može se reći, najluđu i najzanimljiviju vozačku postavu. Danijel Rikardo je prošle godine sve iznenadio i ostvario tri trijumfa, a problemi sa Renoovim motorima koštali su ga boljih rezultata na pojedinim trkama. Ako Reno bude napredovao tokom sezone, Rikardo bi mogao da se ozbiljno umeša u titulu, pošto je Australijanac i te kako pokazao da zna, ali i da može.

Danil Kvjat je u austrijski tim došao posle odlične debitantske sezone, koju je započeo bodovima na prvoj trci, postavši najmlađi osvajač bodova u istoriji Formule 1. Mladi Rus ima potencijal, što se videlo po njegovim potezima na stazi, više nego samim rezultatima, a ne bi Red Bul bez osnova izabrao za naslednika Sebastijana Fetela. Sama ta činjenica donosi veliki pritisak, ali Kvjat bi sve one koji ga nisu dovoljno upoznali prijatno da iznenadi ove godine.

Vilijams (FW37) – #19 Felipe Masa, #77 Valteri Botas

Iako je pre tri godine Vilijams zahvaljujući Pastoru Maldonadu došao do svoje prve pobede posle osam godina, prošla sezone bila je ubedljivo najbolja za legendarni tim u poslednjoj deceniji. Pošto je Mercedes bio nedodirljiv, Valteri Botas i Felipe Masa su bili najprijatnije iznenađenje sezone, koju su završili sa ukupno devet podijuma, a sve je krunisano drugim i trećim mestom u Abu Dabiju.

Ove godine, Vilijams želi da nastavi sa konstantnim napretkom, a svoje nade polaže u identičnu vozačku postavu, koja bi i mogla da mu donese rezultat. Možda je rano govoriti o tituli, prvoj za legendarni tim od 1997. godine, ali je izvesno da bismo Botasa i Masu mogli da vidimo na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, što bi bilo zaista lepo.

Ferari (SF15-T) – #5 Sebastijan Fetel, #7 Kimi Raikonen

Činjenica da je Ferari tokom prošle sezone imao samo dva podijuma, koje mu je doneo Fernando Alonso dovoljno govori koliko su italijanskom timu bile potrebne promene. One su usledile u samom vrhu kompanije, a potom i među čelnicima tima, ali i u vozačkoj postavi. Alonso je otišao, na njegovo mesto je stigao Sebastijan Fetel, dok je Kimi Raikonen ostao.

Fetel je u italijanski tim prešao vođen željom da sa najprestižnijim timom Formule 1 postigne uspehe kakve je imao njegov sunarodnik Mihael Šumaher početkom 20. veka. Nemac je više puta isticao tu želju, ali je konačno napravio taj korak kada ga je Rikardo u potpunosti zasenio i to u godini u kojoj je trebalo da juri svoju petu titulu. Četvorostruki šampion je bio veoma dobar tokom testiranja, isto kao i Raikonen, a to bi moglo da znači da se Ferari konačno pomerio malo unapred. Kada dođe ono pravo, videćemo da li je takav slučaj, ali je jasno da je Formuli 1 neophodan jak Ferari.

Meklaren-Honda (MP4-30) – #14 Fernando Alonso, #20 Kevin Magnusen, #22 Dženson Baton

Meklaren je ove godine ušao u novu eru obnavljanjem saradnje sa Hondom, od koje se ne očekuje mnogo u prvoj godini. Partnerstvo Meklarena i Honde vezuje se za jedan od najlepših perioda Formule 1, od 1988. do 1992. godine, kada su Aerton Sena i Alen Prost timu doneli četiri titule. Ove sezone je nemoguće očekivati slične rezultate, ali je Ron Denis više puta naglasio šta je cilj tima u narednim godinama, a to je dominacija.

Britanski tim je tokom testiranja imao velike probleme, koji su samo kulminirali teškim udesom Alonsa. Španca će u Australiji zameniti Kevin Magnusen, što znači da ćemo barem na prvoj trci na stazi videti istu vozačku postavu kao prošle sezone. Izvesno je da je pred Meklarenom teška sezona, ali svi znaju da će Alonso i Baton zahvaljujući svom iskustvu izvući maksimum iz svojih bolida, a ko zna, možda i na nekoj trci iznenade.

Lotus (E23) – #8 Roman Grožan, #13 Pastor Maldonado

Ni Roman Grožan, ni Pastor Maldonado, se prošle godine nisu proslavili, ali su zaslužili da ih Lotus zadrži i ove sezone. Tokom predsezonskih testiranja je viđen napredak, što je i očigledno zbog promene motora, pošto je Mercedes zamenio Reno, pa su zato i očekivanja veća. Teško je prognozirati da li mogu da dođu do podijuma, ali ako budu koncentrisani, što im nije bila jača strana poslednjih godina, možda i uspeju.

Fors Indija (VJM08) – #11 Serhio Peres, #27 Niko Hilkenberg

Serhio Peres i Niko Hilkenberg su prošle sezone sigurno bili među većim iznenađenjima, a o njihovim rezultatima možda najbolje govori da su u generalnom plasmanu iza sebe ostavili Kimija Raikonena. Ove sezone su očekivanja od njih veća, žal je što Hilkenberg nije dobio priliku od nekom od najboljih timova, ali ako se sada pokaže, to sigurno neće proći nezapaženo.

Toro Roso (STR10) – #33 Maks Ferstapen, #55 Karlos Sains junior

Ako Red Bul ima najzanimljiviju postavu, Toro Roso onda ima najmlađu i najperspektivniju. Italijanski tim je uvek služio da bi se davala prilika vozačima iz Red Bulovog programa za mlade vozače, a ove godine nju su dobili Maks Ferstapen i Karlos Sains junior. Obojica su sinovi vozača, zbog čega je jasno da im je trkanje u krvi, a svi oni koji pomno prate Formulu 1 željno čekaju trenutak kada će ih videti na stazi. Sigurno je da su predodređeni za nešto veliko, samo je pitanje da li će tu šansu iskoristiti.

Zauber (C34) – #9 Markus Erikson, #12 Felipe Nasr, Gido van der Garde

Zauber tokom 2014. godine nije osvojio nijedan bod, što je dovelo opstanak tima u pitanje, pa su se u švajcarskoj ekipi vodili novcem pri izboru novih vozača. Felipe Nasr je svojim rezultatima i zaslužio priliku, dok se Markus Erikson nije pokazao prošle godine u Katerhemu, jer je bio neprimetan. Njima dvojici će konkurencija za mesto, odlukom suda, biti Gido van der Garde, a vrlo je moguće i da tokom samog vikenda u Australiji bude mnogo promena.

Menor Marusja (MR03B) – #28 Vil Stivens, #98 Roberto Merhi

Marusja je pre nekoliko nedelja bila praktično otpisana, ali su nađeni finansijeri koji su uspeli da vrate tim u Formulu 1, pa će se on naći u Australiji. Zahvaljujući Žilu Bjankiju, tim je prošle godine devetim mestom u Monte Karlu osvojio prve bodove u Formuli 1, a pošto će biti na prvoj trci sleduje im i bogata finansijska nagrada. Tim, koji se u stvari zove Menor, ali u imenu mora da ima Marusju, da bi dobio novac, nagradu će iskoristiti da bi napredovao tokom sezone, a za sada su priliku dobili Vil Stivens i Roberto Merhi.

20 trka – od Australije do Abu Dabija

Ovogodišnji šampionat Formule 1 počinje u nedelju, Velikom nagradom Australije, brojaće 20 trka i završiće se trkom u Abu Dabiju 29. novembra.

U odnosu na prošlu sezonu, ova će trajati nedelju dana duže, ali će i imati jednu trku više, pošto se u kalendar vraća runda u Meksiku, prvi put od 1992. godine. Domaćin Velike nagrade Meksika biće staza „Ermanos Rodriges“, smeštena u centru Meksiko Sitija, koja je renovirana upravo za potrebe održavanja trke Formule 1.

Jedna od nepoznanica što se tiče kalendara je trka u Nemačkoj, koja je ove godine trebalo da se vrati na „Nirburgring“, ali se zbog finansijskih problema te staze to neće desiti. Iako je „Hokenhajm“ izgledno rešenje, za sada još nema nikakvih potvrda da će trka biti održana na toj stazi, a prvi čovek Formule 1 Berni Eklston je najavio čak i mogućnost da Velike nagrade Nemačke i ne bude.

Na jednom od nacrta kalendara se, inače, našla i Velika nagrada Koreje, koja je trebalo da bude održana posle godinu dana pauze, ali se na kraju odustalo od tog plana.

Kalendar Formule 1 za 2015:
15. mart Velika nagrada Australije (Albert park)
29. mart Velika nagrada Malezije (Sepang)
12. april Velika nagrada Kine (Šangaj)
19. april Velika nagrada Bahreina (Sakir)
10. maj Velika nagrada Španije (Katalunja)
24. maj Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)
7. jun Velika nagrada Kanade (Žil Vilnev)
21. jun Velika nagrada Austrije (Red Bul ring)
5. jul Velika nagrada Britanije (Silverston)
19. jul Velika nagrada Nemačke (biće naknadno određeno)
26. jul Velika nagrada Mađarske (Hungaroring)
23. avgust Velika nagrada Belgije (Spa Frankoršamp)
6. septembar Velika nagrada Italije (Monca)
20. septembar Velika nagrada Singapura (Singapur)
27. septembar Velika nagrada Japana (Suzuka)
11. oktobar Velika nagrada Rusije (Soči)
25. oktobar Velika nagrada Sjedinjenih Država (Ostin)
1. novembar Velika nagrada Meksika (Meksiko Siti)
15. novembar Velika nagrada Brazila (Interlagos)
29. novembar Velika nagrada Abu Dabija (Jas Marina)

* Velika nagrada startuje u nedelju u 6 časova po našem vremenu, dok su prvi treninzi na stazi "Albert park" na programu već u petak od 2.30 posle ponoći.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Na našem sajtu možete da nađete i teme o nekim novim klincima Formule 1 i novom partnerstvu Meklarena i Honde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.