Meklaren-Honda: Mogu li Alonso i Baton kao Sena i Prost?

Meklaren-Honda. Crveno-belo. Osamdesete, devedesete. Aerton Sena. Alen Prost. Sama pomisao na tu kombinaciju vraća u prošlost, u divno vreme kada je Formula 1 bila ona prava, kada niko nije ni pomišljao da uspori, u vreme nekih od najboljih duela u istoriji.

Nova era Meklaren-Honde je već počela, da li će se crveno-bela kombinacija vratiti još ne znamo, a uloge koje su nekada imali Sena i Prost sada pripadaju Fernandu Alonsu i Džensonu Batonu. Sigurno je da Alonso i Baton nisu ni prići Seni i Prostu, ali je realnost da imaju ambicije da učine ono što je legendarni dvojac uspeo...

Velika Britanija
Podeli

Povratak Honde u Formulu 1 se čekao godinama, još od 2008. kada je došlo do njenog šokantnog odlaska iz šampionata. Povratak turbo ere nagovestio je takav rasplet, a potvrda je stigla još pre skoro dve godine i, očekivano, japanska kompanija je savršenog partnera našla u Meklarenu. To nije čudno zbog činjenice da se njihovo prethodno partnerstvo smatra jednim od najboljih i najdominantnijih u istoriji Formule 1.

Honda i Meklaren su prethodno sarađivali od 1988. do 1992. godine i za to vreme su zajedno osvojili po četiri titule u konkurenciji vozača i konstruktora. Tri titule britansko-japanskoj kombinaciji doneo je Sena, a jedinu preostalu Prost. Zato i ne čudi što su svi prilikom predstavljanja Alonsa i Batona evocirali uspomene na legendarni dvojac.

Nijedan od njih nije bežao od tog poređenja, čak je utisak da su mu išli u susret. Pričali su kako su im baš Sena i Prost bili idioli, a u njihovoj priči naslućuje se da je Alonso legendarni Brazilac, a Baton 'Profesor'. Realnost je, ipak, da niko nikada neće biti ni kao Sena, ni kao Prost.

Nikada nisam krio svoje divljenje Senom, svojim omiljenim vozačem i idolom. Još se sećam da sam kao klinac imao njegove postere, makete i sanjao sam da ću krenuti istim putem. Kada je moj otac napravio karting za moju stariju sestru, on je bio u bojama Meklaren-Honde, bolida koji je Aerton vozio”, istakao je Alonso.

Mnogo sam se divio Seni, ali me je kao dete inspirisao Prost za volanom Meklaren-Honde. Način na koji je vodio neverovatno lepe crveno-bele bolide do trijumfa i titula je bio poezija i od tada sam pokušavao da kopiram njegov stil vožnje”, naglaso je Baton.

Naravno, Alonso i Baton nisu Sena i Prost, ali je jasno šta se očekuje od njih. Prvi čovek Meklarena Ron Denis jasno je rekao šta je cilj tima u narednim godinama, a to je dominacija. Baš onakva dominacija kakvu su imali Sena i Prost, a definitivno ne postoji neko ko više zna o tome od Denisa i ljudi u Meklarenu.

Ono što je sigurno, Meklaren nije mogao da nađe bolji vozački tandem od Alonsa i Batona za start nove ere. Ona je počela testiranjima u Abu Dabiju, koja su neslavno završena, bez pravog brzog kruga, ali su iz tima poručili da je bitno da se presaberu, dobro odmore, sačekaju da prođu praznici i krenu od nule. U odnosu na period od pre pre dva meseca, uz sebe imaju dvojicu najiskusnijih vozača Formule 1, koji i te kako znaju kako se razvija bolid, što će im mnogo pomoći.

O Alonsu je suvišno pričati, vrlo dobro se zna da on iz svog bolida uvek izvlači maksimum. Možda je to najbolje opisao prvi čovek Mercedesa Toto Volf, rekavši da ako tim ima bolid za šesto mesto, Španac će ga odvesti do trećeg. To je pokazao poslednjih godina u bolidu Ferarija, kada je praktično bio jedina svetla tačka u italijanskom timu.

Prednost je i to što je Španac gladan uspeha. Svoju drugu i ujedno poslednju titulu osvojio je 2006. godine i od tada nije krio da mu je treća cilj pre nego što odluči da se povuče. Najbolju priliku za to video je u Ferariju, ali kako posle pet godina u tome nije uspeo, shvatio je da je vreme za novi izazov, a Meklaren-Honda mu je to pružila.

S druge strane, Batona mnogi potcenjuju. Britanac je svoju jedinu titulu osvojio u sezoni posle povlačenja Honde iz Formule 1, a sigurno i njegova prethodna saradnja sa japanskim timom ima udela u tome što je Meklaren posle višemesečnog premišljanja odlučio da ga zadrži. Iskustvo koje ima je još jedan plus, a 15 sezona u Formuli 1 ne treba zanemariti.

Baton je isto kao Alonso jedan od onih vozača koji izvlači maksimum iz svog bolida, samo što je poslednjih godina Meklaren bio znatno lošiji od Ferarija. Plus za britanskog vozača je i to što reaguje u istom trenutku ako dođe do nečeg neplaniranog tokom trke, pa je tako i nekoliko puta slavio kada to od njega niko nije očekivao. Verovatno je najbolji primer za to Velika nagrada Australije 2010. godine. Prethodna saradnja sa Hondom samo će mu pomoći na putu do ostvarenja ciljeva, a i činjenica da će mu predstojeća sezona biti šesta u Meklarenu.

Alonsa i Batona ne očekuje nimalo lak zadatak. Očekivanja od njih su velika, ali, srećom po njih, niko u Meklarenu i Hondi ne želi sve odmah. Kada se pomene ta kombinacija uvek se pomišlja na sezonu 1988. godine, za koji je crveno-beli Meklaren MP4/4 praktično sinonim. U tom bolidu, Sena i Prost su trijumfovali na 15 od 16 trka, Brazilac je nadmašio legendarnog Francuza sa 8-7 u pobedama i osvojio titulu.

O novoj takvoj dominaciji niko u ovom trenutku i ne pomišlja, ali ona i nije toliko nemoguća, treba se samo vratiti u prošlu sezonu i setiti se rezultata Mercedesa. Ali, ono što je za njih praktično moranje je povratak titule u Voking posle sedam godina. Poslednju titulu Meklarenu doneo je Luis Hamilton, a tim ima potpunu veru u svoj vozački tandem, kao i njihovi navijači. Predstojeća sezona biće prelazna, ali već 2016. godine očekuje se mnogo, a zbog sete za vremenom dominacije Sene i Prosta, red bi bio da Meklaren i Honda ponovo zasijaju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.