Može li neko da svrgne "Staru damu" sa trona?

Ovog vikenda počinje Serija A, a prvu utakmicu u novoj fudbalskoj sezoni na "čizmi" odigraće Parma i Juventus, u subotu od 18.00.

Milan Tomić
Podeli
Photo by Marco Luzzani/Getty Images
Photo by Marco Luzzani/Getty Images

Da li će torinska "Stara dama" doći do svog devetog uzastopnog, a 36. ukupno Skudeta? Ko preti da joj pomrsi račune? Šta očekivati od povratnika, čuvene Breše, čiji napad predvodi kontroverzni Mario Baloteli?

Odgovore na ova, ali i sva druga pitanja, dobićemo u sezoni koja je pred nama. Jedno je sigurno – italijansko prvenstvo odavno nije bila ovako kvalitetno i ujednačeno.

Juventus, ekipa koja već skoro deceniju dominira italijanskim fudbalom, u sezonu ulazi sa novim trenerom. Ipak, sistem kod torinskog velikana je uspostavljen.

Nekada Antonio Konte, pa Maks Alegri, danas Mauricio Sari, koji je doveden kako bi crno-beli napravili korak napred u Ligi šampiona, takmičenju koje nisu osvojili od 1996. godine.

Photo by Zhizhao Wu/Getty Images
Photo by Zhizhao Wu/Getty Images

Prvo kolo Serije A:
18.00 Parma – Juventus
20.45 Fiorentina – Napoli

Nedelja

18.00 Udineze – Milan
20.45 Roma – Đenoa
20.45 Kaljari – Breša
20.45 Sampdorija – Lacio
20.45 SPAL – Atalanta
20.45 Torino – Sasuolo
20.45 Verona – Bolonja

Ponedeljak

20.45 Inter – Leče

Nakon epizode u PSŽ-u, u klub se vratio legendarni Đanluiđi Bufon, iz Ajaksa je doveden možda i najbolji mladi štoper na svetu Matijas de Liht, a kao slobodni igrači stigli su veznjaci Aron Ramzi i Adrijen Rabio.

Od Juventusa ne treba očekivati lepršavu igru i pored toga što u timu imaju vanserijske igrače poput Kristijana Ronalda, Paula Dibale, Miralema Pjanića.

Uostalom, bivši fudbaler, a kasnije i predsednik "stare dame" Đampjero Boniperti je davno rekao da "pobeda nije važna, ona je jedino što se računa".

Ovaj slogan utisnut je dušu torinskog kluba, pošto njih atraktivan fudbal nikada nije zanimao, jer jedino što ovaj sport pamti – jesu pobednici.

Glavna pretnja Juventusu, kao i prethodnih godina, biće Napoli, koji se etablirao u sam vrh italijanskog fudbala.

Napolitanci na Skudeto čekaju već skoro trideset godina i vremena kada je legendarni Dijego Armando Maradona "žario i palio" Apeninskim poluostrvom.

Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images
Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images

Počinje i Serija A, a večeras (20.45) jedan od favorita za titulu, Napoli, gostuje Fiorentini. Dvojka plaća 1,80, a kec na Violu je 4,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fiorentina - Napoli.

Može se reći da fudbaleri kluba sa juga Italije već godinama unazad igraju atraktivniji i zanimljiviji fudbal od crno-belih iz Torina, prate ih u stopu i onda kao po običaju sve to upropaste kiksevima protiv tzv. malih ekipa.

Napoli sa klupe predvodi dokazani, iskusni Karlo Ančeloti, koji je Sarijevu taktiku 4-3-3 pretvorio u 4-4-2, što se pokazalo kao dobro rešenje.

Prošle sezone ova ekipa igrala je brz, atraktivan, dopadljiv fudbal, naročito u Ligi šampiona, gde su nesrećno ispali u grupnoj fazi i to zbog gol-razlike.

Ekipa sa San Paola u novu sezonu ulazi bez značajnijih promena u igračkom kadru, ali treba istaći da je klub pojačao odlični štoper Kostas Manolas iz Rome, dok je u suprotnom smeru otišao Amadu Dijavara.

Italijanski mediji spekulišu da je Napoli blizu dovođenja argentinskog napadača Maura Ikardija i možda će baš 26-godišnji "odbegli" kapiten Intera biti tas na vagi koji će Skudeto vratiti u Napulj nakon tri decenije.

U petak je stigao i supertalentovani Irving Losano za 42.000.000 evra iz PSV-a što je novi klupski rekord. Ančeloti će tako imati pregršt dobrih ofanzivnih igrača, koje će moći da koristi tokom sezone.

Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images
Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images

Najviše osvojenih Skudeta:
Juventus – 35
Milan – 18
Inter – 18
Đenova – 9
Torino – 7
Bolonja – 7

Ako ne za sam vrh tabele, onda bar za plasman u Ligu šampiona, konkurisaće velikani sa Đuzepea Meace, odnosno San Sira – Inter i Milan.

"Nerazuri" imaju novog šefa stručnog štaba, a to je Antonio Konte, koji je na prvom treningu stavio do znanja da jedino što on želi su poštovanje i naporan rad.

Ipak, da bi što duže ostao u Interu, 50-godišnji trener moraće da donese nešto više od 4. mesta, koje je ovaj klub osvajao dve godine zaredom, oba puta u poslednjem kolu.

Konte je malo reformisao taktiku svoj prethodnika Spaletija i uveo "svoju" 3-5-2 formaciju koju je patentirao još u Juventusu, a kasnije implementirao i u italijanskoj reprezentaciji i Čelsiju.

Čim je stigao u klub Konte je napravio rez, precrtao igrače na koje ne računa, od kojih su dvojica najzvučnijih otišli na pozajmice, Perišić u Bajern, a Naingolan u Kaljari.

Pred izlaznim vratima je i Ikardi, pa će tako odgovornost u napadu pasti na pleća Valentina Lazara, Matea Politana, Nikole Barele, te "sveže" pristiglom Romelu Lukakuu, koji će sam početak prvenstva propustiti zbog problema sa fizičkom spremom i kilažom.

Belgijanac ima više od 100 kilograma!

Photo by Marco Luzzani/Getty Images
Photo by Marco Luzzani/Getty Images

A gde je Inter, tu je i njegov gradski rival – Milan.

"Rosoneri" pet sezona zaredom nisu igrali Ligu šampiona, koja im je prošle godine izmakla u poslednjem kolu.

Šansu da ovu lošu tradiciju prekine, imaće novi trener Marko Đampaolo, nedovoljno poznat široj fudbalskoj javnosti, čovek koji je prethodne tri sezone vodio Sampdoriju.

Uprava Milana je do sada na transfere potrošila više od 100.000.000 evra. U klub su stigli Rade Krunić, Leo Duarte, Ismael Benaser, Teo Ernandes, Frank Kesi, te mladi Rafael Leao, napadač, koji tek treba da pokaže svoj puni potencijal.

Mnogo toga će zavisiti i od poljskog golgetera Kšištofa Pjonteka, možda jedine Milanove akvizicije u poslednjih nekoliko godina, koji je u potpunosti opravdao novac uložen u njega.

On naravno ne može sam, tako da će u pomoć više nego ranije, morati da priskaču Andre Silva, Lukas Paketa, Samu Kastiljeho, te starosedeoci Suso i Đakomo Bonaventura.

Ipak, čini se da svi navedeni igrači nisu kalibar za najviše domete, pa bi čelnici "rosonera" morali da budu zadovoljni eventualnim plasmanom u Ligu šampiona.

Photo by Paolo Bruno/Getty Images
Photo by Paolo Bruno/Getty Images

A gde su milanski, tu su i rimski rivali – Roma i Lacio, predstavnici Italije u ovogodišnjem izdanju Lige Evrope.

"Vučica", baš kao Juve, Inter i Milan, u novu sezonu ulazi sa novim trenerom – Paulom Fonsekom.

Mladi portugalski stručnjak doveden je da "trgne" ekipu i da, nakon razočaravajućeg šestog mesta od prošle sezone, pokuša da Romu vrati u Top 4 ekipa Serije A, a time i ponovo da donese najelitnije evropsko takmičenje na Olimpiko.

To mu neće biti nimalo lako, pošto su ekipu napustila dva važna igrača, Manolas i El Šaravi. Doduše, ugovore sa klubom su produžili Edin Džeko, Federiko Facio, Džengiz Under i Nikolo Zaniolo, a dolazak Mustafija i Zapakoste na pozajmicu je pitanje trenutka.

Romu su pojačala još četiri mlada fudbalera, Đanluka Mančini, Leonardo Spinacola, Brajan Kristante i Amadu Diavara, pa se čini da je transfer rok odrađen poprilično solidno i racionalno.

Novi trener doneo je i novu filozofiju, pa ostaje da se vidi koliko ovakva "osvežena" Roma može.

Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images
Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images

Najveći transferi:
Matijs de Liht (Juventus) – 85.000.000 evra
Romelu Lukaku (Inter) – 65.000.000
Irving Losano (Napoli) – 42.000.000
Danilo (Juventus) – 37.000.000
Kostas Manolas (Napoli) – 36.000.000
Leonardo Spinacola (Roma) – 29.500.000

Sa druge strane, iza prošlogodišnjeg osvajača Kupa Italije je jedno mirno leto, bez zvučnijih dolazaka i odlazaka.

Ono što je važno za njih je da su, bar za sada, uspeli da sačuvaju trenera Simonea Inzagija, kao i okosnicu ekipe, na čelu sa Sergejom Milinković-Savićem i Čirom Imobileom.

Ipak, čini se da nebesko-plavi u ovom trenutku, sa trenutnim sastavom, teško mogu da značajnije pariraju ostalim ekipama iz vrha, pa bi za njih ponovni plasman u Ligu Evrope bio uspeh.

Iza ovih velikana, dolaze nam ekipe poput Atalante, Fiorentine, Sampdorije, Bolonje, Torina i Sasuola, kojima svi predviđaju sredinu tabele, međutim, mnogi će protiv njih "polomiti zube".

Biće posebno interesantno videti koliko Atalanta može, nakon istorijskog trećeg mesta i plasmana u Ligu šampiona. Klub iz Bergama napustili su neki važni igrači, a od zvučnijih pojačanja stigli su samo Luis Murijel i Martin Škrtel.

Ni pripremne utakmice nisu prošle baš najsjajnije, pa ih je tako u poslednjoj proveri pred start šampionata "tukao" Hetafe sa 4:1.

Prošlosezonski uspeh biće jako teško ponoviti, pa bi Atalanta mogla i trebala da bude zadovoljna eventualnom borbom za Evropu.

Novi-stari članovi elite – Breša, Leče i Verona bi, baš kao i svi povratnici, želeli da taj status očuvaju i nakon ove sezone.

Breša se uzda u Balotelija, koji je nakon epizoda u Nici i Marseju, odlučio da se vrati u italijanski fudbal, kako bi dobrim partijama eventualno mogao da se nađe na spisku putnika selektora Mančinija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Treba spomenuti i Parmu, Udineze, Kaljari, Đenou i SPAL, koji će kao i prethodnih sezona najverovatnije biti u drugoj polovini tabele, a ne bi bilo iznenađenje da neka od ovih ekipa na kraju sa novajlijama u ligi vodi borbu za status člana elite i naredne sezone.

Što se tiče naših igrača, srpska kolonija u Seriji A brojaće 12 članova. Tu su Sergej Milinković-Savić, Nikola Milenković, Nikola Maksimović, Aleksandar Kolarov, Saša Lukić, Ivan Radovanović, Darko Lazović, Dušan Vlahović, Filip Đuričić, Aleksa Terzić, Petar Mićin i Boris Radunović.

Sve oči će kao i uvek biti uprte u Sergeja, koji i pored interesovanja mnogobrojnih klubova i dalje nastupa za Lacio. Prošla sezona je za njega bila toplo-hladno, za razliku od 2017/18 kada je eksplodirao i skrenuo pažnju na sebe

U Firenci će takođe biti zanimljivo. Milenković, bivši fudbaler Partizana, se već ustalio na poziciji desnog beka, dok mlade snage Vlahović i Terzić tek treba da se dokažu i pokažu zašto su dovedeni.

Na prijateljskim mečevima u predsezoni su dobijali priliku, a da li će i u zvaničnim utakmicama, ostaje da se vidi.

.

Photo by Marco Rosi/Getty Images
Photo by Marco Rosi/Getty Images

Situacija Kolarova, kapitena reprezentacije Srbije, još nije rešena, ali spekuliše se da će on karijeru nastaviti u turskom Bešiktašu.

U Veroni su od ove sezone Lazović i Radunović, koji će pokušati da daju svoj doprinos u nameri žuto-plavih da osiguraju opstanak u Seriji A.

U Napoliju je Maksimović, koga Ančeloti koristi u rotaciji na poziciji desnog beka, dok je u Torinu Lukić, koji praktično ima zacementirano mesto u startnih 11 "bikova".

Đuričiću će ovo biti druga sezona u Sasuolu, baš kao i Mićinu u Udinezeu. Ne treba zaboraviti ni iskusnog Radovanovića, fudbalera Đenove, koji na "čizmi" igra od 2008. godine.

Sve u svemu, biće ovo još jedna zanimljiva sezona Serije A. Kvalitet fudbala nije kao što je bio devedesetih, ali potencijala da se taj nivo dostigne svakako ima.

Pred nama je 10 meseci, 380 utakmica, posle kojih ćemo na sva postavljena pitanja dobiti odgovore.

Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu