Simeoneov remont – šta očekivati od Atletika?

Ovog leta na fudbalskoj pijaci definitivno je najaktivniji madridski Atletiko.

Španija
Podeli
Photo by David Ramos/Getty Images)
Photo by David Ramos/Getty Images)

Poznato je da "jorgandžije" važe za veoma tvrdu ekipu, taktički besprekorno pripremljenu, koja zna da igra na rezultat.

Paradoksalno, Dijego Simeone je svakog leta kupovao najviše napadače ili fudbalere sa strogo ofanzivnim karakteristikama.

Tako su na "Visente Kalderon" redom dolazili Falkao, David Vilja, Antoan Grizman, Džekson Martinez, Kevin Gameiro, Dijego Kosta, Tomas Lemar.

U poslednjoj deceniji Atletiko je u samom vrhu španskog fudbala, ali čini se da im svake sezone nešto "fali". Činjenica je da su bili šampioni LaLige 2014. godine, ali i tada su praktično "visili" sve do poslednjeg kola, kada su golom Dijega Godina uspeli nekako da iščupaju bod Barsi na Kamp Nou i osvoje titulu na koju su čekali skoro dve decenije.

Takođe, te, ali i 2016. godine, "jorgandžije" su igrale finale Lige šampiona, ali im je oba puta ispred nosa "ušati" pehar odnosio najveći rival – Real Madrid.

Čini se da im je mnogo teže pao lisabonski poraz iz 2014, kada su ih od titule delile sekunde. Ipak, slavlje crvenog dela Madrida tada je sprečio njima omraženi Serhio Ramos.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Treba istaći podatak da je Atletiko pod vođstvom Simeona igrao i dva finala Lige Evrope. U drugom po kvalitetu evropskom takmičenju "crveno-beli" su bili znatno uspešniji.

Pobedama nad "imenjacima" iz Bilbaa (2012) i Olimpikom iz Marseja (2018), Atletiko je dolazio do trofeja.

Ovog leta se u klubu koji, svoje domaće utakmice igra na stadionu "Vanda Metropolitano", odvija pravi remont ekipe. U Atletiko je stiglo, za sada, osam novih fudbalera, dok je u suprotnom pravcu otišlo njih devetoro.

Što se tiče odlazaka svakako najznačajniji su transferi Antoana Grizmana (Barselona, 120 miliona), Luke Ernandesa (Bajern, 80 miliona) i Rodrija (Mančester siti, 70 miliona).

Klub su napustili i neki fudbaleri sa malom minutažom kao što su Želson Martin (Monako, 30 miliona), Lusijano Vijeto (Sporting, 7,5 miliona) i Bernar Mensah (Kajzeri, 3,6 miliona).

Photo by David Ramos/Getty Images
Photo by David Ramos/Getty Images

Kao slobodni igrači iz kluba su otišli još Dijego Godin (Inter), Felipe Luis (Flamengo), Andre Moreira (Belenenseš), dok je Huanfran, koji je u klub došao kad i trener Simeone, još u potrazi za novim angažmanom.

Klub je od ovih transfera inkasirao više od 300.000.000 evra, što je otvorilo nove mogućnosti na transfer tržištu, bez kršenja Finansijskog fer-pleja.

Dijego Simeone nije ništa želeo da prepušta slučaju, pa su na Vandu stigli ozbiljni i veoma kvalitetni igrači. "Čolo" je ojačao sve linije tima, tako da sada na svakoj poziciji ima dvojicu podjednako dobrih igrača.

Kao najveća zvezda prelaznog roka došao je mladi Žoao Feliks, drugi najskuplje plaćeni tinejdžer ikada (126 miliona evra).

Ovaj 19-godišnji mladić prošle sezone je bio pravo otkrovenje, a u dresu Benfike na svoj kontu je imao 15 golova i devet asistencija, što je u mnogome doprinelo da tim sa Luža osvojio titulu u Portugalu.

Žoao Feliks je pažnju čitave fudbalske javnosti skrenuo kada je postigao het-trik protiv Ajntrahta iz Frankfurta u četvrtini finala Lige Evrope.

Eksplozivan je i brz, dobar dribler. Po stilu igra najviše podseća na zemljaka Bernarda Silvu, a u rodnom Portugalu smatraju da može da napravi karijeru približnu Ronaldovoj.

Sa odlaskom praktično standardnih odbrambenih fudbalera Godina, Huanfrana, Luisa i Ernandeza, Simeone je morao da dovede dostojne zamene.

Čini se da ih je uspešno pronašao i kupio za relativno mali novac, ako se uzme u obzir trenutno "ludo" fudbalsko tržište i cene fudbalera.

Defanzivci koji su stigli u klub su Mario Ermoso (Espanjol, 25 miliona), Kiran Tripije (Totenhem, 22 miliona), Felipe (Porto, 20 miliona) i Renan Lodi (Atletiko Paranense, 20 miliona).

Kada njima pridodamo već postojeće defanzivce Hosea Himenesa, Stefana Savića, Šima Vrsaljka i Santijaga Arijasa, Atletikov odbrambeni bedem je poprilično respektabilan.

EPA-EFE/FERNANDO VILLAR
EPA-EFE/FERNANDO VILLAR

Sredina terena "jorgandžija", koja već sezonama deluje kompaktno i uigrano, takođe je pretrpela izmene. Španskom reprezentativnom dvojcu Koke-Saul Njiges, pridodati su novi igrači.

To su meksička "radilica" Ektor Erera (došao iz Porta kao slobodan igrač) i tehnički besprekorno potkovani Markos Ljorente (stigao iz Reala za 30 miliona evra).

Ne treba zaboraviti ni Tomasa Partija, kome u Atletiku nema ravnog za "kvarenje" protivničke igre.

Što se tiče krilnih fudbalera, Simeone može da računa na Vitola i Tomasa Lemara, koji se svojim partijama protekle sezone nisu baš proslavili. Što se tiče Anhela Koree, njegov transfer u Milan je pitanje trenutka.

Photo by David Ramos/Getty Images
Photo by David Ramos/Getty Images

Svakako za nas najinteresantija pridošlica u redove "jorgandžija" je mladi srpski napadač Ivan Šaponjić. Atletiko Madrid je na tržištu tražio napadača koji može da uskače sa klupe umesto Alvara Morate i Dijega Koste, pošto će Nikola Kalinić napustiti ekipu.

Šaponjić se u Benfiki nije mnogo naigrao, pa je njegov dolazak na Vandu za mnoge bio iznenađenje.

Ipak, 21-godišnji napadač za sada dobro „gura“ u crveno-belom dresu, a na svom debiju u prijateljskoj meču sa Numansijom uspeo je da se upiše i u strelce.

Atletiko nesumnjivo pripada samom vrhu evropskog fudbala. Podatak koji nam to potvrđuje je da su "jorgandžije" u poslednjoj deceniji gotovo uvek završavali među tri najbolja tima La lige, igrali dva finala Lige šampiona i dvaput osvajali Ligu Evrope.

Postavlja se pitanje da li Atletiko Madrid može da napravi korak napred i osvoji najjače klupsko evropsko takmičenje?

Milan Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.