Stranci koji su obeležili srpsku košarku (4/4)

Došao je momenat da zaključimo našu temu o strancima u srpskoj košarci.

U četvrtom, poslednjem delu teksta, predstavićemo vam šestoricu stranaca od kojih su čak petorica bili (ili su još uvek) članovi Partizana.

Videćete koji je to dvojac odveo Partizan do Fajnal-Fora, kao i to ko bi mogao da se nađe na visokom mestu na predstojećem NBA draftu.

Ivan Todorović, Miloš Todorović
Podeli

Uvod

Drugi deo teksta "Stranci koji su obeležili srpsku košarku"

Treći deo teksta "Stranci koji su obeležili srpsku košarku"

Milton Palasio (Milton “Milt” Sigmund Palacio)

Državljanstvo: Belizea/Američko
Datum rođenja: 7.2.1978.
Pozicija u timu: plejmejker
Visina: 190 cm
Igrao za: Partizan 2007/08
Karijera pre: Midland JC (NCAA), Colorado State U. (NCAA), Vancouver Grizzlies (NBA), Boston Celtics (NBA), Phoenix Suns (NBA), Cleveland Cavaliers (NBA), Toronto Raptors (NBA), Utah Jazz (NBA)
Karijera posle: BC Khimki (Rusija), Kavala (Grčka), Caja Laboral (Španija), Kavala (Grčka)
Trofeji: Prvak Srbije 2008, prvak Jadranske lige 2008. i Kup Radivoja Koraća 2008.

Doveden je u Partizan kao igrač koji je sa svojim zavidnim iskustvom igranja u NBA ligi. Palasio je tokom šest sezona igrao u šest timova, gde je dobio nadimak „Čudesni Milt“ posle pobedničkog koša iz nemoguće pozicije u dresu Bostona. Palasio je trebalo da pomogne izuzetno mladoj ekipi Partizana koja je ostala bez nosioca igre iz prethodne sezone.

U početku je imao problema sa privikavanjem na evropsku košarku, pošto mu je Partizan bio prvi evropski tim, što je prouzrokovalo veliki broj grešaka u prvim utakmicama. Mnogi su tada smatrali da “Milutin” (kako su ga prekrstili domaći navijači) nije pravo pojačanje za Partizan. Međutim, ubrzo je krenuo da razuverava sve skeptike. Partizanova igra se znatno ubrzala, a Palasio je sjajno proigravao saigrače i najčešće preuzimao odgovornost kad su se utakmice prelamale. Predvodio je Partizan u Evroligi u mesecu martu sa prosekom od skoro 19 poena kada su u Top 16 fazi od skora 0-2 došli do 4-2 i plasmana u četvrtfinale. Palasio je bio briljantan prvo protiv Montepaskija (26 poena, indeks 33), a posebno u odlučujućoj utakmici protiv prvaka Evrope Panatinaikosa, kada je u poslednjoj četvrtini preuzeo stvar u svoje ruke i postigao neke odlučujuće koševe. Utakmicu je završio kao najefikasniji sa 24 poena da bi potom od strane Evrolige bio proglašen za igrača meseca. Sjajnu sezonu okončao je titulom u domaćem prvenstvu.

Sveukupno, u Partizanu je postizao oko 12 poena i imao oko 3,5 asistencija. U Himkiju nije pružao igre ni nalik onim iz Partizana. Njegov povratak u Partizan je dugo najavljivan tokom prošlog leta, međutim, posle dosta odlaganja zbog raznih pravnih i zdravstvenih problema, na kraju se ipak odustalo od njegovog angažovanja. Početkom godine angažovala ga je Kavala sa kojom je uspeo da izbegne ispadanje iz lige. Posle toga, početkom maja pred početak plej-ofa potpisuje za Kahu Laboral do kraja sezone sa kojom na spektakularan način osvaja titulu u Španiji pobedom od 3:0 nad aktuelnim evropskim šampionom Barselonom. U proseku je za 11 minuta igre imao oko tri poena. Tokom leta vratio se u grčku Kavalu sa kojom je potpisao jednogodišnji ugovor.

Slobodno vreme preko leta najčešće provodi organizujući letnje košarkaške kampove u Belizeu.

Rouli Maršal (Rawle Marshall)

Državljanstvo: Gvajane/Američko
Datum rođenja: 20.02.1982.
Pozicija u timu: krilo
Visina: 201 cm
Igrao za: Hemofarm Vršac 2007/08
Karijera pre: Ball State U. (NCAA), Oakland U. (NCAA), Fort Worth Flyers (NBDL), Dalas Mavericks (NBA), Indiana Pacers (NBA)
Karijera posle: Cibona Zagreb (Hrvatska), Lokomotiv Rostov (Rusija), Valencia BC (Španija), ASVEL Lyon-Villeurbanne (Francuska), PAOK Thessaloniki BC (Grčka)

U Vršac je došao u novembru 2007. godine pošto nije uspeo da nađe klub u NBA. Posle početnog perioda prilagođavanja evropskoj košarci uopšte, ubrzo je krenuo da pruža sjajne partije u Jadranskoj ligi, a posebno u ULEB Kupu gde su dogurali do 1/16 finala.

Najbolje partije pružio je protiv Cibone i Olimpije u Jadranskoj ligi, a u ULEB Kupu pamti se njegova partija protiv Đirone. U oba takmičenja prosečno je postizao oko 16 poena. U igri je do izražaja dolazio pre svega njegov odličan šut, dok je odbrani pridavao manje značaja. Sa Hemofarmom je stigao do finala plej-ofa Jadranske i Superlige gde su oba puta poraženi od Partizana.

Nastavio je karijeru u Ciboni gde je takođe pružao sjajne partije sve do utakmice sa Splitom na kojoj se potukao sa protivničkim igračem Štembergerom, koji je završio sa raskrvavljenom glavom. Kažnjen je sa tri meseca zabrane igranja u Jadranskoj ligi a Cibona je odmah zatim i raskinula ugovor sa njim.

Do kraja sezone je igrao za ruski Lokomotiv Rostov gde je bio prvi strelac ekipe, a ove sezone potpisao je za Valensiju (bivša Pamesa), gde je odigrao samo šest utakmica pošto je otpušten zbog sukoba sa trenerom Spahijom (odbio da prvi put uđe u igru u drugom poluvremenu revanš utakmice za ulazak u Evrokup protiv Deksije Mons). Ostatak sezone je sa manjim uspehom odigrao za Asvel. Tokom leta potpisao je za grčki PAOK.

Jan Veseli (Jan Vesely)

Državljanstvo: Češko/Slovenačko
Datum rođenja: 24.4.1990.
Pozicija u timu: krilo
Visina: 211 cm
Igra za: Partizan od 2008.
Karijera pre: Geoplin Slovan (Slovenija)
Trofeji: Prvak Srbije 2009. i 2010, prvak Jadranske lige 2009. i 2010. i Kup Radivoja Koraća 2009. i 2010.

Za razliku od ostalih stranaca, dovođenje Veselog u Partizan izazvalo je najmanje pažnje i publiciteta u javnosti, verovatno zato što su se prave partije od njega očekivale tek za dve-tri godine, kao i zbog toga što nije imao neku zavidnu minutažu ni u prethodnom klubu Slovanu.

Doveden pre svega kao pojačanje u reketu, Veseli je svoju priliku (povreda Vitkovca) iskoristio na poziciji trojke. Ako bi mogla da se izdvoji neka ključna utakmica u njegovoj karijeri koja tek počinje, to bi verovatno bila ona protiv Panioniosa u Evroligi. Meč sa Grcima je bio odlučujuć za prolaz Partizana u Top 16, a Veseli je na toj utakmici pokazao svoj potencijal opravdavši ukazano poverenje Vujoševića: 19 poena (17 u prvom poluvremenu i 10 skokova (šest ofanzivnih).

U prvoj sezoni uglavnom je postizao poene iz drugog plana, najčešće posle zakucavanja (neretko iz alej-upa), dok je u odbrani pored odličnog skoka u napadu i osećaja za „lupanje“ rampi, često dolazio u probleme sa faulovima. Posle pomalo slabijeg starta prošle sezone, značajno je unapredio svoju igru pre svega u napadu, popravivši šut za tri poena i slobodna bacanja. Takođe, u odbrani je smanjio i broj faulova koje je pravio pri skoku.

Najzrelije partije pružio je protiv Barselone (13 poena i 15 skokova) kao i na Fajnal Foru u Parizu, gde je na dve utakmice imao prosek od 12,5 poena i osam skokova. Veseli se ovog leta odlučio za hrabar potez, da ne izađe na NBA draft. Mladi Čeh je leto iskoristio za još jači trening i pripremu, umesto da ga provede po NBA kampovima.

Veseli je miljenik navijača, o čemu svedoči zastava Češke sa smajlijem, koja je sastavni deo skoro svake evroligaške utakmice Partizana. Ovaj mladić, koji sjajno govori srpski jezik, nastavlja da vredno trenira i uči a samim tim i da podiže očekivanja košarkaških stručnjaka, sada već širom sveta.

Na draftu sledeće godine predviđa mu se plasman u top 10 pikova, a po sajtu Draftexpress.com čak i treće mesto.

Stefon Lazmi (Stephane Lasme)

Državljanstvo: Gabonsko
Datum rođenja: 17.12.1982.
Pozicija u timu: centar/krilni centar
Visina: 203 cm
Igrao za: Partizan 2008/09.
Karijera pre: Massachusetts U. (NCAA), Golden State Warriors (NBA), Los Angeles D-fenders (NBDL), Miami Heat (NBA)
Karijera posle: Maccabi Tel Aviv (Izrael), Spartak Saint Petersburg (Rusija)
Trofeji: Prvak Srbije 2009, prvak Jadranske lige 2009. i Kup Radivoja Koraća 2009.

Za razliku od prethodne prakse da dovodi strance na bekovskim pozicijama, Partizan je 2008. godine odlučio da se pojača u reketu. Angažovan je Stefon Lazmi, igrač sa sjajnom koledž karijerom. Lazme je rekorder Masačusets Univerziteta po broju rampi, a čelnu poziciju u NCAA ligi po broju tripl-dablova po sezoni (četiri), deli sa Džejsonom Kidom i Majklom Andersonom. Takođe, za razliku od prethodnog stranca, Palasija, Lazmi je imao znatno manje iskustvo u NBA ligi, gde je prvi Gabonac koji je nastupao u najjačoj ligi na svetu.

Sa druge strane, period prilagođavanja evropskoj košarci je trajao znatno kraće. Od samog starta se videlo da Lazmi predstavlja pun pogodak Partizana. Osim odličnog starta u Jadranskoj ligi, Gabonac se pokazao itekako doraslim za Evroligu već u prvoj utakmici protiv Efesa gde je imao 11 poena, 14 skokova, četiri blokade i tri ukradene lopte. Odlikovala ga je pre svega sjajna igra u odbrani i neverovatan osećaj za rampu. Iako je bio konstantan tokom cele sezone, najbolje partije je pružao u Top 16 fazi Evrolige, a posebno na odlučujućem gostovanju u Malagi, kada je sa 20 poena i osam skokova bio najzaslužniji za pobedu protiv Unikahe. Sa Partizanom je uspeo da odbrani triplu krunu i već pomenuti plasman u 1/4 finale Evrolige. Tokom sezone imao je u prosek od oko 11 poena, blizu sedam skokova i dve rampe i jedan je od najboljih defanzivaca od svih stranaca koji su igrali u Srbiji.

Karijeru je potom nastavio u Makabiju gde je vrlo solidno igrao rezervnog centra. Koliko je omiljen kod navijača Partizana, dovoljno govori zastava Gabona sa njegovim likom koja mu je poklonjena posle pete utakmice finala domaćeg plej-ofa. Veliko međusobno poštovanje je ponovo došlo do izražaja u četvrtoj utakmici četvrtfinala plej-ofa Evrolige između Partizana i Makabija kada je cela Arena u toku jednog tajm auta pri kraju utakmice skandirala njegovo ime, na šta Lazmi nije uspeo da se uzdrži od smejanja.

U toku letnje pauze potpisao je za ruski Spartak koji ga je potom otpustio u septembru pošto je od imigracionih vlasti dobio zabranu da u narednih sedam meseci napusti SAD.

Bio je u kampu Boston Seltiksa koji su odustali od njegovog angažmana krajem oktobra.

Lorens Roberts (Lawrence Edward Roberts)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 20.10.1982.
Pozicija u timu: krilni centar
Visina: 206 cm
Igrao za: Crvenu Zvezdu 2008/09, Partizan 2009/10
Karijera pre: Baylor U. (NCAA), Mississippi St. U. (NCAA), Memphis Grizzlies (NBA), Olympiacos (Grčka), Atlanta Krunk Wolverines (CBA)
Karijera posle: Efes Pilsen (Turska)
Trofeji: Prvak Srbije 2010, Prvak Jadranske lige 2010. i Kup Radivoja Koraća 2010.

Lorens Roberts je košarkaš sa sjajnom koledž karijerom sa dabl-dabl prosekom i trećim mestom na listi najboljih igrača NCAA lige 2004. Posle dve sezone provedene u NBA, gde je u Memfisu u drugoj sezoni igrao u proseku solidnih 18 minuta, potpisuje za grčki Olimpijakos za koji zbog teške povrede nije odigrao nijednu utakmicu. Klub je raskinuo ugovor sa njim pa je on po oporavku zaigrao za CBA tim do kraja sezone, da bi potom došao u Crvenu Zvezdu.

U klubu je pokazao dva lica: jedno kada je igrao bez povrede i drugo kada je igrao sa povredom, što je nažalost bilo više puta u toku sezone. Najbolje partije pružao je u ULEB Kupu gde je u proseku imao 12 poena i osam skokova i tada smo imali najbolju priliku da vidimo koliko zaista Roberts može. Sjajan skakač koji ume da se snađe ispod koša. Povređen je, logično, pružao znatno slabije partije, međutim i tada je prikazivao izuzetnu požrtvovanost što je, između ostalog, pokazao na jednoj utakmici kada se kod +20 za njegovu ekipu minut pre kraja povredio, bacivši se u reklame da bi spasao jednu loptu.

Predsezonu je proveo u trening kampu Indijana Pejsersa, a krajem oktobra 2009. godine potpisao je za Partizan, čime je postao jedini stranac u istoriji srpske košarke koji je igrao u redovima oba ’večita’ rivala. Posle slabijeg starta, koji se pre svega ogledao u previše izgubljenih lopti i pomalo isforsiranim šutevima, zaigrao je kako ume i srca navijača osvojio borbenošću na granici fanatizma. Sjajan defanzivac i pre svega neverovatan skakač koji je itekako umeo da pogodi za tri poena u odsudnim trenucima. Najbolje partije pružio je na početku Top 16 faze protiv Panatinaikosa u Grčkoj, kao i protiv Barselone u Pioniru gde je na oba meča imao dabl-dabl učinak. U sećanju će svakako ostati završnica meča protiv Barselone, gde bio u glavnoj ulozi prvo sa trojkom, zatim zakucavanjem posle skoka u napadu, a na kraju i sa izbijanjem lopte posto je krenula da izlazi van obruča, što je donelo dobro poznato petnaestominutno većanje sudija da li je ili nije išla u koš.

Isto tako je bio sjajan na fajnal foru NLB lige u Zagrebu, mada je umalo postao tragičar sa dva promašena bacanja u finišu utakmice. U letnjoj pauzi potpisao je za Efes Pilsen gde će mu saigrači biti naši Igor Rakočević i Miroslav Raduljica.

Lester Mekejleb (Lester "Bo" McCalebb)

Državljanstvo: Američko/Makedonsko
Datum rođenja: 4.5.1985.
Pozicija u timu: plejmejker
Visina: 183 cm
Karijera pre: University of New Orleans (NCAA), Mersin Buyuksehir Belediyesi (Turska)
Karijera posle: Montepaschi Siena (Italija)
Trofeji: Prvak Srbije 2010, prvak Jadranske lige 2010. i Kup Radivoja Koraća 2010.

Po mnogima najbolji stranac koji je igrao u Srbiji. Verovatno najbrži, a ako se gleda odnos visina plate-učinak na terenu, onda je svakako najisplativiji, pošto mu je nezvanično godišnja plata bila oko 120.000 evra. Bo Mekejleb je imao sjajnu koledž karijeru igrajući za Univerzitet Nju Orleansa, gde je za pet sezona u proseku beležio preko 20 poena po meču. 2008. godine otišao je u turski Mersin gde je odigrao sjajnu sezonu. U proseku je beležio 17,4 poena i 4,6 asistencija. Bio je prvi kradljivac lopti turske lige sa 2,7 ukradenih lopte po meču.

Nakon što je Partizan odustao od Palasija, Mekejleb je stigao u ’crno-bele’ redove neposredno pred utakmicu prvog kola Evrolige sa Unikahom, gde je još u prvom poluvremenu nagovestio da će biti ogromno pojačanje. Već na prvoj utakmici publika je imala priliku da vidi puno lepih poteza od kojih se izdvojio izuzetan ulaz sa neverovatno brzom promenom kretnje. Pored toga, vrlo dobro je asistirao i igrao odbranu. Kao jedina mana mogao mu se uzeti krajnje prosečan šut koji, sa druge strane, nije preterano silio.

U proseku je imao nešto preko 13 poena, tri asistencije i dve ukradene po meču. Imao je puno odličnih partija u dresu Partizana, ali se izdvajaju one protiv Makabija u Beogradu kao i na Fajnal Foru u Parizu. Protiv Olimpijakosa je postigao 21 poen, a protiv CSKA je imao ’coast-to-coast’ ulaz za produžetke, na manje od dve sekunde do kraja. Na kraju sezone je izabran u drugu petorku Evrolige.

U letnjoj pauzi uzeo je makedonsko državljanstvo. Na taj potez se odlučio kako bi u svom novom klubu Montepaskiju oslobodio mesto za neevroljanina. Sa reprezentacijom naših južnih suseda bio je drugi u grupi iza Velike Britanije, ali su se ipak kvalifikovali na Evropsko prvenstvo sledeće godine posle skandalozne odluke FIBA. Bo je bio ubedljivo najbolji igrač Makedonije sa prosekom od 23,5 poena, 3,8 skokova i 3.2 asistencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.