Zvezda puna optimizma kreće u novu sezonu Evrolige

"Crvena zvezda je napravila reprezentativan tim. I napašćemo ne samo ABA ligu, nego i vrh Evrolige", rekao je Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda, pre pet dana gostujući na TV Prva.

PT
Podeli
Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Iz kluba sa Malog Kalemegdana prethodnih sezona izjavljivali su i napominjali kako je ABA liga prioritet, te da u Evroligi ekipa nema pritisak i da je cilj što bolje predstaviti se Evropi.

I pred start takmičarske godine 2020/2021 regionalno takmičenje ostaje glavna meta, međutim, za razliku od prošlosti, crveno-beli pokušaće da napadnu, kako kažu, vrh Evrolige.

Košarkaši Crvene zvezde u petak započinju taj atak i to protiv tima koji ima iste, a ako ne i veće ambicije – Fenerbahčea.

Ekipa Saše Obradovića iza sebe ima odlično odrađen pripremni period u kojem su ostvarene sve pobede i puni samopouzdanja čekaju start sezone.

Zvezda je devedeset odsto kompletirala tim, što je, svakako, pozitivna stvar jer će upravo igrači koji su prošli pripreme poneti i najveći teret u godini ispred nas.

Sastav

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

PG: Lengston Hol, Kori Volden, Aleksa Uskoković;
SG: Džordan Lojd, Branko Lazić, Aleksa Radanov;
SF: Marko Simonović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić;
PF: Boriša Simanić, Duop Rit, Marko Jagodić-Kuridža;
C: Ognjen Kuzmić, Emanuel Teri;

Na papiru crveno-beli dosta su promenili tim, pogotovo na bekovskim pozicijama, gde se očekuje još jedno pojačanje, međutim zadržano je jezgro domaćih igrača koji dugi niz godina igraju zajedno.

Samim tim je košarkašima popu Hola, Voldena i Lojda, kao i Rita i Terija, dosta olakšana adaptacija, što se u primeru četvorice od pomenutih pet igrača videlo i na pripremama.

Dejan Davidovca i Ognjen Dobrić produžili su ugovore, Branko Lazić i Ognjen Kuzmić su tu od pre, dok su Uskoković i Radanov, a pogotovo iskusni Simonović, i te kako upoznati sa grbom koji će nositi naredne sezone.

Lideri, na terenu, trebalo bi da budu Volden i Lojd, međutim za organizaciju igru najviše će biti zadužen Lengston Hol.

Bivši plejmejker Promiteasa voli više da razigrava druge nego da kreira za sebe, te će on biti važan faktor, kako u napadu, tako i u odbrani. Visok je, ima veliki raspon ruku u potencijalno može da brani od pleja do krila.

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Najviše poena u rukama imaće nekadašnji košarkaši Partizana (Volden) i Valensije (Lojd).

Na pripremama smo videli da Lojd već sada ima veliku slobodu u napadu, što on vraća odličnim partijama, dok je i Volden pokazao da će imati nešto drugačiji ulogu od one iz Partizana.

S obzirom da je u planu još jedan plejmejker, Voldenu prvi zadatak neće biti kreiranje za druge, kao što je to bio slučaj u crno-belima, već pre svega za sebe.

Kori je u Partizan došao sa epitetom najboljeg poentera izraelskog šampionata sa skoro 20 poena u proseku, međutim u Beogradu se posvetio timu i nije imao toliku slobodu.

To mu je i najveći plus, stavlja tim ispred sebe. Nema sumnje da će Amerikanac igrati bilo šta što mu Obradović kaže, odnosno da će biti zadovoljan i sa, recimo, šest šuteva, ukoliko to znači da će Zvezda pobediti.

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Zvezda startuje u Evroligi večeras (19.45) u Istanbulu, gde je čeka Fenerbahče sa novim trenerom (Kokoškov umesto Obradovića) i skoro potpuno izmenjenim sastavom u odnosu na prošlu sezonu. Turci su, naravno, favoriti s kvotom 1,30, a kvota na pobedu Zvezde je 3,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fenerbahče - Zvezda.

Lojd je potpuno drugačiji košarkaša i iako visinom može da igra na poziciji jedan, to neće biti često, pogotovo jer se traži još jedan organizator.

Klasičan poenter, čovek koji je imao blistave ofanzivne partije u Valensiji, a pre svega momak koji je veoma dobar za svlačionicu.

Kada već pričamo o spoljnim pozicijama treba spomenuti i mladog Aleksu Uskokovića koji će šansu, pre svega, dobijati u ABA ligi, a videćemo da li će biti u rotaciji i za evroligaške utakmice.

Branko Lazić i Ognjen Dobrić unosiće veliku energiju, pre svega defanzivno, a od Davidovca će se očekivati da doprinosi ofanzivno sa svojim kreacijama.

Aleksa Radanov, baš kao i Uskoković, najviše prilika dobijaće u regionalnom takmičenju, dok će Marko Simonović biti lider tima, pre svega u svlačionici, a imaće šta da kaže i na terenu.

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Najprijatnije iznenađenje trebalo bi da bude Duop Rit. Bivši košarkaš FMP-a došao je na mala vrata na Mali Kalemegdan, ali bi mogao da ima veliku ulogu u sistemu Saše Obradovića.

Pokriva poziciju četiri i pet, u napadu sjajno širi teren, a i defanzivno napreduje.

Jagodić-Kuridža unosi iskustvo, a od Boriše Simanića više ne znamo šta da očekujemo. Ovo mu je možda i poslednja sezona u dresu Zvezde, te se nadamo da će konačno pokazati veliki talenat.

Ognjen Kuzmić potpisao je novi dvogodišnji ugovor što znači da je potpuno spreman i njegove dobre partije umnogome mogu da pomognu ovoj ekipi.

Verovatno najveća nepoznanica je Emanuel Teri koji nije prošao pripreme, a neće igrati ni na startu sezone jer je pozitivan na koronavirus. Radi se o sjajnom atleti i kada se priključi, sigurno će imati veliki doprinos.

Opširnije o najavi Evrolige čitajte u temi našeg Milana TomićaI feel devotion.

Najveći plus ovog tima sedi na klupi – Saša Obradović. Zvezda od Dejana Radonjića nije imala trenera koji svojom pojavom uliva nadu kod navijača.

Veliki zvezdaš i, sada već, iskusni trener koji iza sebe ima odlične rezultate vratio se na Mali Kalemegdan posle dvadeset godina.

Navijači crveno-bele boje znaju šta da očekuju od ekipe koju vodi Obradović i to daje određenu smirenost, nešto slično što su navijači Partizana osećali kada je na klupi bio Andrea Trinkijeri.

Baš to što je Obradović na čelu ovog tima daje za pravo predsedniku Zvezde da kaže kako napadaju plej-of elitnog košarkaškog takmičenja.

Igrački kadar sa finansijske strane nije ni blizu najboljih evropskih klubova, ali mali broj klubova može da se pohvali da na klupi ima čoveka kojem je stalo do grba isto koliko i prosečnom navijaču na tribini.

Kada se veliki i naporan rad spoji sa ljubavlju – to mora da je dobitna kombinacija.

Petar Tadić

Raspored Crvene zvezde:

2.10. Fenerbahče (g)
9.10. Baskonia (d)
13.10. Žalgiris (d)
15.10. ASVEL (g)
22.10. CSKA (d)
30.10. Himki (g)
6.11. Bajern (g)
13.11. Real Madrid (d)
18.11. Milano (g)
20.11. Barselona (g)
26.11. Efes (d)
3.12. Makabi (g)
10.12. Olimpijakos (d)
15.12. ALBA (d)
18.12. Valensija (d)
22.12. Zenit (g)
30.12. Panatinaikos (d)
7.1. Fenerbahče (d)
13.1. Real Madrid (g)
15.1. Valensija (g)
22.1. Barselona (d)
26.1. Efes (g)
29.1. ASVEL (d)
4.2. Žalgiris (g)
19.4. Zenit (d)
26.2. Baskonia (g)
2.3. Bajern (d)
5.3. Olimpijakos (g)
11.3. Himki (d)
19.3. Panatinaikos (g)
25.3. CSKA (g)
30.3. Milano (d)
1.4. Makabi (d)
8.4. ALBA (g)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu