Zašto biti lojalan u NBA?

"Treneri su poslali užasnu poruku igračima. Izgleda da morate da napustite tim i priključite se kandidatu za titulu da biste bili na Ol-star utakmici. Za mene je to katastrofalna poruka. Ako igrate na visokom nivou, odanost bi trebalo da bude važna. Što ovaj momak i radi".

PT
Podeli
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Mark Bartelstajn, agent mnogih NBA košarkaša, bio je veoma nezadovoljan kada je 31. januara saopšteno koji igrači će igrati kao rezerve na utakmici svih zvezda u najjačoj ligi na svetu.

Rezerve svake sezone biraju treneri. Oni u odabiru gledaju da nagrade, pre svega, igrače koji se nalaze u timovima koji pobeđuju i koji naravno najviše doprinose tim pobedama.

Tako će ove godine na Ol-star utakmici debitovati Domantas Sabonis, Bem Adebajo, Džejson Tejtum, drugi put će igrati Kris Midlton...

To su sve košarkaši koji igraju za ekipe koje se nalaze u vrhu Istočne konferencije i bez sumnje zaslužuju da se nađu na Ol-star meču.

Međutim, ako bacite pogled na početak teksta videćete da smo u drugom pasusu napisali "na utakmici svih zvezda u najjačoj ligi na svetu". Pobede su važne i igrače iz tih timova treba nagraditi, ali pažnja mora da se obrati i na one koji individualno igraju fenomenalnu sezonu.

Kada beležite 29,1 poen, odnosno 32 od Nove godine, uz 48 odsto iz igre, pet asistencija i četiri skoka, nekako je logično da dobijete poštovanje, što igrača, što sudija, ali i trenera.

Bredli Bil, čovek koji je prvi u istoriji NBA da nije dobio poziv na Ol-star, a da pritom beleži više od 29 poena, igra sezonu iz snova i svim snagama se trudi da dogura Vašington do plej-ofa.

Vizardsi, koji su od starta sezone osakaćeni povredama, ekipa koja ja u jednom trenutku bila bez devet košarkaša, uključujući i Bila koji je propustio nekoliko mečeva, nalazi se na devetom mestu na Istoku sa samo dva poraza više od osmog Orlanda.

Devetog januara 2020. godine Vašington je izašao na teren sa ekipom koja bi bila prosečna i u Evropi i naravno ubedljivo je poražena od Orlanda. Prva postava tada izgledala je ovako: Ajzeja Tomas, Geri Pejton II, Džordan Mekre, Isak Bonga, Jan Mahinmi.

I, nije samo u pitanju deveti januar. U mnogim utakmicama Vizardsi su bili desetkovani, bez velikog broja košarkaša igravši im oni koji su prosečni ili ispod proseka za NBA.

Photo by Rob Carr/Getty Images
Photo by Rob Carr/Getty Images

"Košarkaš koji igra na način kao što je Bred i da ne bude na Ol-star utakmici... To je do sada neviđeno. Mislim da su treneri na Istoku poslali užasnu poruku košarkašima. Oni (treneri) postali su kao roboti i nagrađuju samo igrače koji igraju u pobedničkim timovima. Bred je prošlog leta odlučio da bude lojalan i stripljiv sa ekipom koja prolazi kroz proces 'ribildinga'", rekao je Bartelstajn i dodao:

"Bredli je mogao da napusti ekipu i pridruži se nekom šampionskom timu što bi mu verovatno garantovalo mesto na Ol-staru. Ali, nije želeo takav put. Hteo je da bude odan Vašingtonu, a treneri na Istoku ovakvom odlukom mu pokazuju da je pogrešio".

Pre godinu dana, kada se Džon Vol ozbiljno povredio i kada je bilo jasno da verovatno neće zaigrati za Vašington ove sezone, svi su počeli da sele Bila u druge timove.

Spominjali su se Los Anđeles Lejkersi, Denver Nagetsi, Majami Hit i mnoge druge ekipe kojima fali "taj jedan deo" koji bi ih vinuo među glavne favorite za titulu.

Bred je to odbio. Produživši ugovor sa Vizardsima, 18. oktobra 2019, talentovani bek je razočarao mnoge timove, pošto je to značilo da ne može biti trejdovan ove sezone.

"Vizardsi se nalaze u procesu reizgradnje tima i ovo je godina u kojoj se znalo da neće biti plej-of tim, svi su to znali, pa i Bred. On svake večeri igra na visokom nivou i trudi se da ekipu učini maksimalno takmičarskom. Ipak, treneri su ovakvom odluku pokazali da je Bil pogrešio što je ostao u timu i da je trebalo da se pridruži nekoj moćnoj ekipi, što je, ponavljam, katastrofalna poruka", ističe njegov agent.

Starteri na Ol-star utakmici se biraju tako što navijači, mediji i košarkaši glasaju za najbolju petoricu na Istoku i Zapadu. Koliko je Bil poštovan među igračima govori podatak da je na Istoku samo Kemba Voker dobio više glasova među bekovima.

Takozvani "Player rank" za bekove na Ol-star utakmicu izgledao je ovako:

1. Kemba Voker
2. Bredli Bil
3. Trej Jang
4. Ben Simons
5. Kajl Lauri
6. Kajri Irving
7. Zek Lavin

Foto: Screenshot/All star east voting
Foto: Screenshot/All star east voting

Na ovom spisku vidite ime Treja Janga koji je oličenje onoga što je pričao Mark Bartelntajn.

Trej Jang apsolutno zaslužuje da bude na Ol-star utakmici, međutim Atlanta za koju igra nalazi se na pretposlednjem mestu sa katastrofalnim skorom 15/41.

Da, Jang beleži 29,7 poena i devet asistencija, igra atraktivnu košarku i stalno ga porede sa Lukom Dončićem zbog čuvenog trejda na Draftu 2019. godine, ali u njegovom primeru vidimo da su dvostruki aršini i te kako prisutni u NBA.

Još jedan primer imamo na Zapadnoj konferenciji gde je Brendon Ingram nagrađen Ol-star pozivom, a Nju Orleans se nalazi na 11. mestu sa skorom 23/32.

Ingram takođe zaslužuje da bude na utakmici svih zvezda, ali iz svega zaključujemo da je na istom meču trebalo da bude mesta i za Bredlija Bila.

Photo by Patrick Smith/Getty Images
Photo by Patrick Smith/Getty Images

"Iznerivran sam. Iskreno, očekivao sam da ću biti na Ol-star utakmici. Ovo je nepoštovanje", rekao je Bil i dodao da će to samo iskoristiti kao motivaciju da uvede Vizardse u plej-of.

Iako se u većini bavimo slučajem Bredlija Bil, on ne bi trebalo da bude poenta, već samo primer.

Poenta je da su svima puna usta "odanosti", da se stalno priča o toj reči i da se igrači kritikuju kada zatraže da odu iz ekipe, a onda dođemo do ovakvog primera koji prođe relativno ispod radara.

"Ako sam naučio jednu stvar u NBA ligi, to je da u ovoj ligi ne postoji prijateljstvo i odanost. Dao sam svoju dušu i srce Pistonsima, i da mi se ovo desi... Dolazim do zaključka da je ovo samo jedan veliki biznis! Volim te, Detroite...".

Ovo su reči Andrea Dramonda koji je u Detroitu proveo sedam i po sezona. Pistonsi su odlučili da se rastanu sa dominantnim centrom trejdovavši ga u Klivlend Kavalirse.

Photo by Patrick Smith/Getty Images
Photo by Patrick Smith/Getty Images

Kada pričamo o lojalnosti i o tome kako ekipe mogu da budu okrutne, a da im pritom niko ne zameri mnogo "jer je to biznis", jedan od prvih primera koji pada na pamet je primer Ajzeje Tomasa.

Nekadašnjeg plejmejkera Bostona zadesila je velika tragedija tokom plej-ofa 2017. godine. Tomasu je preminula rođena sestra, a on je skupio snage i postigao 53 poena u pobedi nad Vašingtonom.

Pored toga, Tomas je igrao pod injekcijama, imao je problema sa kukom, ali je stavio tim ispred sebe i vukao ga je do finala Istoka. Ispostaviće se da je pogrešio, pošto je uništio sebi karijeru.

Omaleni plejmejker je igrao "do otkaza" i to će ga kasnije košatati toliko da nikada više neće biti isti košarkaš. Na sve to, nekoliko nedelja posle završetka plej-ofa, prvi čovek Bostona Deni Ejndž trejdovao je Tomasa u Klivlend, čime je još jednom potvrđeno da odanosti u NBA nema.

Ajzeja je propustio početak sezone, potom se prerano vratio na teren, posle toga ga je Klivlend trejdovao u Lejkerse za koje je odigrao nekoliko utakmica, nakon čega je završio sezonu zbog problema sa kukom.

Potom je godinu proveo u Denveru gde se nije najbolje snašao, ove je dobio pravu šansu upravo u Vašingtonu, pokazao je da može da ima solidnu produkciju, ali su ga i oni trejdovali, ovoga puta u Kliperse koji su ga odmah otpustili...

Tomas je za samo tri godine došao od MVP statusa do igrača koji nema ekipu. Razlog? Pa, bio je odan, dao je sve od sebe da pomogne Bostonu u plej-ofu, a trebalo je da misli na sebe, da presedi doigravanje i "spasi" kuk.

Photo by Patrick Smith/Getty Images
Photo by Patrick Smith/Getty Images

"Ideja da košarkaši treba da budu odani svojim timovima oduvek je bila neispravna. Postoje rariteti poput Dirka Novickog koji je od prvog do poslednjeg dana proveo u Dalasu. Mnogo češće, NBA liga nam pokazuje da je pre svega biznis. Tim Dankan je jedno vreme flertovao sa Orlandom, Kobi Brajant je želeo da napusti Lejkerse, Dvejn Vejd je napustio Majami. Legende poput Karla Melouna, Patrika Juinga, Hakima Oladžuvona karijere su završili u timovima koji su daleko od onih gde su 'napravili' ime", napisao je novinar "Vašington posta" Tim Bontemps jula 2018. godine.

Sa ovim možete i ne morate da budete saglasni, iako svi vole da vide košarkaša koji je odan i koji odbija "svetla velikog grada" i koji ostane u ekipi u kojoj je ponikao.

Bredli Bil je poslednji primer igrača koji je ostao odan ekipi i ta odanost samo po sebi ne bi trebalo da mu donese poziv na Ol-star, ali kada uz sve to beleži 30 poena u proseku i vuče prosečan tim ka plej-ofu...

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu