"Vaše izvinjenje mora biti glasno kao što je bilo i nepoštovanje"

Karmelo Entoni – najbolji košarkaš prethodne nedelje na Zapadu.

PT
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert
Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert

Da vam je neko pre mesec dana rekao da ćete ovo izgovoriti verovatno biste mu rekli da je lud.

Rekli biste mu kako godinu dana nije igrao košarku, kako jedino može da igra u Kini jer za njega u najjačoj ligi na svetu mesta nema.

Rekli biste kako je njegovo vreme prošlo, kako ne može da se uklopi u ovu modernu NBA ligu, kako je velika štetočina i kancer za ekipu.

Ma, rekli biste sve kako bi bi ubedili suprotnu stranu da je Karmelo Entoni “bivši”, da jednostavno nije uspeo da se prilagodi na mnogo veći broj šuteva za tri poena jer nikada nije ni bio vrhunski trojkaš.

I, verovatno ne biste slagali pošto živimo u vremenu kada analitika i kompujteri preuzimaju primat, a oko posmatrača postaje skoro pa nebitno.

Veliki derbi igra se noćas (03.00) u NBA ligi. Jokićev Denver, koji ima skor 13-4 čeka prvi tim Zapada Lejkerse (skor 17-3) s Lebronom, Kazinsom, Hauardom, Dejvisom... Prštaće u Koloradu, kvota na keca je 1,75, a na dvojku 2,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Denver Nagets - Los Anđeles Lejkers.

Karmelo Entoni, desetotruki Ol-star košarkaš i budući član Kuće slavnih, iza sebe ima nekoliko turbulentnih godina u kojima je izgubio sav mogući kredibilitet.

Sećate se izjave – “Ko, ja?” – na pitanje novinara da li će možda ulaziti s klupe u ekipu Oklahome. Na to je dodao – “Hej Pi (Pol Džordž), rekli su da ću ulaziti s klupe” – uz ironičan smeh je rekao Entoni, pritom se izvinivši novinaru zbog takve reakcije.

Od ironičnog smeha, odnosno podsmejavanju na pitanje novinara, pa do nepoželjnog igrača u ligi – Entoni je ovo prošao za godinu dana.

Popularni Melo u Oklahomu je došao 2017. godine. Posle velike sage u Njujorku, jedan od najboljih poentera trejdovan je u Tander gde je sa Džordžom i Vestbrukom oformio “veliku trojku”.

Entoni, logično, nije ulazio sa klupe, ali cela sitacija sa Oklahomom nije kliknula. Do sezone 2017/2018, Melo je u svakoj godini od početka karijere beležio 20 ili više poena, a onda tu sezonu završava sa 16 poena, a Oklahomu godinu finišira porazom u prvoj rundi plej-ofa.

Tanderu se nije svidelo kako je sve ispalo, uz to je tada tridesetčetvorogodišnji košarkaš imao ogroman ugovor i OKC je odlučio da ga trejduje. Melo je okrivljen za neuspeh tima i ugled mu je dodatno srozan.

Pre nego što je trejdovan u Oklahomu, ekipa Portlanda žarko je želela da dođe do Entonija, ali nije uspela. Želeli su ga Blejzersi i pre godinu dana, ali je Melo tada odlučio da ode u Hjuston.

Ispostaviće se da je doneo veoma lošu odluku s obzirom da je odigrao svega deset utakmica za Roketse i da je već proglašen bivšim košarkašem. Od novembra 2018. pa do novembra 2019. Entoni nije odigrao nijedan meč u NBA.

Nije imao ekipu, a nije se ni naslućivalo ko bi mogao da ga dovede. Demijan Lilard, prva zvezda Portland, pred početak sezone izjavio je kako su Blejzersi želeli Mela nekoliko puta i da sada nemaju mesta za njega.

Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert
Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert

Spominjali su se Lejkersi, Klipersi, Netsi... Međutim, niko nije bio spreman da mu da ugovor. Melo je izjavio kako želi da igra i samo je čekao poziv. Osakaćeni povredama, Blejzersi su se odlučili da povuku potez.

U noći između četvrtka i petka, odnosno 14. i 15. novembra, oko tri ujutru po centralnoevropskom vremenu odjeknula je vest za koju su mnogi mislili da se više neće desiti – Karmelo Entoni je novi igrač Portland Trejlblejzersa.

Odmah su usledili komentari, većinom kritični kako Portland pravi loš potez, a posle prve utakmice oni su bili još žešći jer Melo nije imao najbolji debi.

Štaviše, prve tri utakmice su mu bile veoma slabe, procenti su mu bili loši, a Portland je izgubio sva tri duela – od Pelikansa, Baksa i Kavalirsa.

Entoni godinu dana nije igrao profesionalnu košarku i očigledno mu je bio potreban određeni period da se privikne na nove saigrače, akcije... Posla tri razočaravajuća usledila su tri u kojima smo gledali ponovno rođenje nekadašnje zvezde Denvera i Njujorka.

Melo je u pobedama nad Čikagom, Oklahomom i ponovo Čikagom zaigrao kao u najboljim danima, Portland je ostvario sve tri pobede i tridesetpetogodišnji košarkaš proglašen je za najboljeg igrača nedelje!

Prvi put od 2014. godine Entoni je izabran za košarkaša nedelje u jednoj od dve konferencije. Može da se polemiše o ovakvoj odluci NBA, pogotovo jer je u istoj sedmici Džejms Harden postigao 60 poena za tri četvrtine...

Međutim, Hjuston je imao dve pobede i poraz, a Portland maksimalan učinak i još kada se na to doda ime koje ima Entoni, potpuno je jasno zašto se NBA odlučila na ovakav, marketinški potez.

"Ovo nije prokleta oproštajna turneja. Moja ljubav za igru nije prestala. Ne znam odakle ta priča o oproštaju. Nikada nisam govorio o tome. Znam šta radim i verujem u sebe. Kada bude došlo vreme za oproštaj, doći će", izjavio je Entoni pre nekoliko dana.

Povodom njegovog povratka mnogi NBA košarkaši su se oglasili kako im je drago što ga vide ponovo u ligi.

"Srećan sam zbog Mela, napokon je dobio priliku koju je sigurno zaslužio. Mislim da nije bio tretiran na pravi način, budući član Kuće slavnih ne bi smeo da bude tako izopšten, a sada pokazuje da u njemu ima još dosta dobre košarke", rekao je Kavaj Lenard.

Pol Džordž je imao sličan komentar, sa možda malo više ogorčenosti za čitavu situaciju.

"Sjajan je potez što je Portland dao ugovor Karmelu. Stvarno mrzim sve te priče koje su išle iza njegovih leđa. Melo je sjajan košarkaš i ostaće sjajan košarkaš, njegove igre za Portland su fantastične od prvog minuta, imam veliko poštovanje za Portland koji je Melu otvorio vrata", poručio je Džordž.

Melo verovatno zaslužuje brojne kritike na račun svoje igre, ali bilo je licemerno okriviti njega za neuspeh Oklahome, koja se ubrzo "raspala" trejdovavši Vestbruka i Džordža, i Hjustona koji ponovo s Hardenom nije uspeo ništa da uradi u plej-ofu.

Stvorila se takva slika da ekipa sa njim u timu ne može da bude uspešna, kako je prevelika štetočina, ali Portland, barem za sada, dokazuje da je zdrava sredina jedino što mu je bilo potrebno.

U Oregonu vlada zajedništvo, Demijan Lilard je istinski vođa ove ekipe i neko ko se kao klinac ugledao na Lebrona Džejmsa i upravo Karmela Entonija.

Dovoljno je videti samo kako se igrači na klupi raduju svakom košu desetostrukog Ol-star košarkaša i shvatiti kako fenomenalnu hemiju imaju izabranici Terija Stotsa.

Portland je ostvario tri pobede zaredom, Melo je u tim utakmicama prosečno beležio 23 poena i osam skokova, uz fenomenalnih 58 odsto iz igre.

Na internetu, tačnije Tviteru, navijači i ljubitelji košarke koju igra Karmelo Entoni traže izvinjenje zbog svih ružnih reči izgovorenih na račun budućeg člana Kuće slavnih, uz čuvenu izreku "Your apology needs be as loud as the disrespect was", odnosno "Vaše izvinjenje mora biti jednako glasno kao što je bilo i vaše nepoštovanje".

Na kritičarima je sada da popune formular i da se izvine.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu