Pešićev tim snova, Željkovi vojnici... Evroliga je konačno stigla

Iščekivanju je došao kraj – nova sezona Evrolige kreće u četvrtak 3. oktobra utakmicom između Himkija i Makabija iz Tel Aviva (19h).

PT
Podeli
EPA-EFE/David Aguilar
EPA-EFE/David Aguilar

Samo sat vremena kasnije prvi meč u takmičarskoj godini elitnog košarkaškog klupskog takmičenja odigraće i jedini srpski predstavnika, ekipa Crvene zvezde.

Izabranici Milana Tomića gostuju Panatinaikosu, koji je za novu sezonu spremio odličan tim predvođen Nikoma Kalatisom, odnosno Džimero Fridetom i Veslijem Džonsonom.

Evroliga, prvo kolo:

četvrtak:
19.00 Makabi – Himki
20.00 PAO – Crvena zvezda
20.30 Bajern – Milano
21.00 Real Madrid – Fenerbahče

petak:
19.00 Žalgiris – Baskonija
19.30 Efes – Barselona
20.00 Alba – Zenit
20.45 ASVEL – Olimpijakos
21.00 Valensija – CSKA

Timovi su bili aktivni tokom leta, mnogi NBA igrači odlučili su da dođu u Evropu, a najzvučniji su Nikola Mirotić (Barselona) i Greg Monro (Bajern).

To su samo dva imena, a bilo je ih je više nego što moderna Evroliga pamti. I ove godine Srbija će imati predstavnike u Evroligi, pa će tako Nedović i Micov igrati za Armani, Jović je novi igrač Himkija, Lučić je ostao u Bajernu, baš kao i Micić u Efesu, odnosno Kalinić u Feneru.

Pored Kalinića, u ekipi Željka Obradovića igraće i Vladimir Štimac, zatim Vanja Marinković se vraća u elitno takmičenje u dresu Valensije, Milutinov će biti jedan od najvažnijih igrača Olimpijakosa...

Ko su favoriti, ko bi mogao da iznenadi, ko se nalazi u srednjem domu, a za koga je rezervisano začelje, pročitajte u nasavku teksta.

Alba Berlin

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

PG: Pejton Siva, Stefan Peno, Makai Mejson
SG
: Markus Erikson, Martin Hermanson, Jonas Matisek
SF
: Rokas Gedraitis, Nils Gifaj, Kenet Ogbe
PF: Luk Sikma, Tajler Kavano, Tim Šnajder
C: Lendro Noko, Johanes Timan, Krešimir Nikić

Trener: Aito Garsija Reneses

Nemački predstavnik zadržao je jezgro ekipe (Siva, Sikma, Gedraitis, Hermanson) i biće veoma zanimljivo pratiti ih ove sezone.

Sa klupe ih vodi legendarni Aito Reneses, što znači da ćemo od Albe gledati lepu košarku, baš kao što je to slučaj bio prethodne takmičarske godine.

Ekipa iz Berlina teško će uspeti da dođe do najboljih osam, na papiru imaju jedan od najslabijih sastava, međutim uigrana su ekipa i sigurno će nekog favorita.

Igra im dosta zavisi od raspoloženja plejmejkera Pejtona Sive, a videćemo kako će se uklopiti novopridošlice Erikson i Kavano, koji bi mogli da imaju odlične sezne.

U sastavu se nalazi srpski košarkaša Stefan Peno, koji je prethodne sezone propustio veći deo zbog povrede kolena i za njega će najvažnije biti da bude zdrav ove godine.

Anadolu Efes

PG: Šejn Larkin, Vasilije Micić, Douš Balbaj
SG
: Rodrig Buboa, Bugrahan Tunčer
SF: Krunoslav Simon, Džejms Anderson, Alek Peters
PF: Adrien Moerman, Kris Singlton, Tolga Gečim
C: Brajant Danston, Tibor Plajs, Sertač Šanl

Trener: Ergin Ataman

Finalilsta fajnal-fora iz prethodne sezone i ove spada među glavne favorite za završnicu.

Efes je uradio pamatnu stvar zadržavši većinu košarkaša i to će im biti glavni adut u odnosu na timove koji su dosta menjali ovog leta.

Predvodi ih Ergin Ataman, turski stručnjak sa velikim iskustvom i očekuje se da klub iz Istanbula ponovo bude u vrhu Evrolige.

Vasilije Micić imao je fenomenalnu prethodnu sezonu i videćemo da li će uspeti da podigne igru na viši nivo i time potvrdi da spada među najbolje plejmejkere Evrope.

Efes ima problema sa povredama, a tu pre svega mislimo na Adrijena Moermana, koji je propustio Mundobasket. Zbog toga očekujte da dosta minuta na terenu provodi novi krilni centar Kris Singlton.

Armani Milano

PG: Serhio Rodriges, Šelvin Mek, Andrea Činčarini
SG
: Nemanja Nedović, Majkl Rol, Amadeo dela Vale
SF: Vladimir Micov, Rikardo Moraskini
PF: Luis Skola, Eron Vajt, Džef Bruks, Kristijan Burns
C: Kaleb Tarzuski, Arturas Gudaitis, Paul Biliga

Trener: Etore Mesina

Milano godinama unazad ulaže veliki novac u ekipu, ali rezultati na evropskoj sceni nedostaju. Dolaskom iskusnog Mesine čini se da se stvari menjaju na pozitivno.

Mesina je jedan od najboljih trenera sveta, više puta je osvajao Evroligu i upravo je on najveće pojačanje ovog tima.

Dolaskom Italijana u klub su došla i određena imena. Na poziciji plejmejkera iz NBA stigao je Šelvin Mek, na beku tu je Majkl Rol, koji je igrao u Makabiju, dok je Vajt, Kaunas zamenio Milanom.

Srpski košarkaši Nemanja Nedović i Vladimir Micov propustili su uvodne mečeve sezone i njihovo zdravlje biće od veliko značaja za uspeh tima iz "grada mode".

Pored pomenutih pojačanja ne smemo zaboraviti Ćaća Rodrigesa, koji je posle dve godine u Moskvi i osvajanja Evrolige prešao u Armani, kao i legendarnog Luisa Skolu.

Mnogi prethodnih godina nisu verovali Milanu, uprkos odičnim sastavima, međutim ove godine sitacija bi morala da bude drugačija.

Crvena zvezda

PG: Lorenco Braun, Filip Čović
SG: Bili Beron, Čarls Dženkins, Branko Lazić
SF: Stratos Perperoglu, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac
PF
: Derik Braun, Boriša Simanić, Mohamed Faje
C
: Džejms Gist, Majkl Odžo, Nikola Jovanović, Ognjen Kuzmić

Trener: Milan Tomić

Šampiona Srbije sastavio je veoma zanimljivu ekipu, punu veterana. Početak sezone i iznenađujući poraz u ABA Superkupu ne obećavaju, međutim ne treba se mnogo obazirati na formu u septembru.

Zvezda je uradila odličan posao time što je zadržala Bilija Berona, Stratosa Perperoglua, i produžila ugovore sa ostalim prvotimcima, čime je zadržana okosnica ekipe.

Uz to timu su dodati prekaljeni košarkaši poput Derika Brauna i Džejmsa Gista, dok je Lorenco Braun i dalje nepoznanica s obzirom da mu je ovo prva sezona u Evropi.

Mnogo se očekuje od Bilija Berona koji je imao neverovatnu sezonu, ali i Čarlsa Dženkinsa i Džejmsa Gista, odnosno D. Brauna i Perperoglua. Crveno-beli imaju odličan tim, a o tome koliko mogu videćemo u prvih nekoliko kola.

Opširnije o timu Zvezde čitajte OVDE.

CSKA Moskva

PG: Majk Džejms, Danijel Haket, Mihail Kulagin
SG: Ron Bejker, Janis Strelnijeks, Ivan Uhov
SF
: Vil Klajburn, Darun Hilard, Nikita Kurbanov
PF: Johanes Fohtman, Andrej Voroncevič, Sjemen Antonov
C: Kosta Kufos, Kajl Hajns, Džoel Bolomboj.

Trener: Dimitris Itudis

Aktuelni šampion Evrope izgubio je glavne košarkaše, Nanda de Koloa, Serhija Rodrigesa i Korija Higinsa, i biće zanimljivo pratiti ih, s obzirom da u Moskvi nije trend da ekipa trpi velike promene.

Prethodnih godina dešavalo se da tim napuste neki važni igrači, poput Miloša Teodosića, međutim da tri ključna igrača odu – s time se Moskovljani nisu susretali.

Za Itudisa je važno što je Vil Klajburn ostao, ali mnogo je novih imena i nemojte se začuditi ukoliko CSKA ne bude funkcionisao na najbolji način na startu sezone.

Tu su Majk Džejms, Ron Bejker, Janis Strelnijeks, Darun Hilard i Kosta Kufos od novih igrača. Radi se o vrhunskim talentima, ali svi oni moraju da kliknu kako bi CSKA odbranio titulu.

Za vikend su se mučili u VTB ligi protiv Parme Perm, ekipe iz donjeg doma, što pokazuje neuigranost ekipe. Ipak, Itudis ima sistem i ako lepo uvede sve igrače u njega, trebalo bi da Moskovljani budu u vrhu lige.

Barselona

PG: Malkolm Dilejni, Toma Ertel, Kevin Pengos
SG: Kori Higins, Pau Ribas, Kajl Kjurik
SF: Aleks Abrines, Adam Hanga, Roland Šmits
PF: Nikola Mirotić, Viktor Klaver, Pjer Oriola
C: Brendon Dejvis, Ante Tomić, Artem Pustovij.

Trener: Svetislav Pešić

Apsolutni hit ovog leta u Evropi. Barselona je sastavila "drim tim" na čelu sa dugogodišnjim NBA igračem Nikolom Mirotićem.

Crnogorac, koji igra za Španiju, mogao je da dobije unosan ugovor u NBA, ali on je želeo stabilnost, koju mu je katalonski klub ponudio. Mirotić je fenomenalan košarkaš što pokazuje i na startu sezone, i teško ko će moći da ga zaustavi.

Pored njega, na startu takmičarske godine vidimo da će dosta zavisiti od Brendona Dejvisa, kao i da Ante Tomić možda više nije evroligaški nivo.

Katalonski gigant ima velikih problema s povredama, pre svega na spoljnim pozicijama. Malkolm Dilejni, koji je poslednji došao u tim, jedini je plejmejker u timu, pošto su Pengos i Ertel povređeni.

Ne smemo zaboraviti Aleksa Abrinesa, koji polako ulazi u ritam i kada ga jednom uhvati, biće od velikog značaj za napad Barselone. Tu su i Kjurik, Hanga, Klaver... Sa ovakvim sastavom i očekivanja su velika, tako da sve osim finala fajnal-fora biće neuspeh za tim iz Blaugrane.

Bajern Minhen

PG: Ti Džej Brej, Maodo Lo, Demarkus Nelson
SG: Peteri Koponen, Nihad Đedović, Dijego Flokadori
oSF: Vladimir Lučić, Pol Cipser, Aleks Kings
PF
: Danilo Bartel, Džš Huestis
C: Greg Monro, Matija Lesor, Leon Radošević

Trener: Dejan Radonjić

Klub iz Minhena u timu ima jedno od najzvučnijih imena u Evropi – Grega Monroa. Nekadašnji centar Pistonsa, Baksa, Sansa, Seltiksa, Reptorsa i 76ersa odlučio je da dođe u Evrope, čime je otvorio vrata za druge NBA košarkaše.

Monro nije napredovao u skladu sa najjačoj ligom na svetu i izgubio je mesto u njoj. Radi se o centru koji ima odličnu leđnu tehniku, ali i nešto sporije noge, pa je tako konstantna slabost u odbrani.

To je jedan od ključnih razloga zašto je u Evropi, a ne u NBA. Međutim, i pored toga verovatno će dominirati u Evroligi i biti noćna mora protivnika.

Ekipu vodi Dejan Radonjić, uspostavljen je kontinuitet i glavni cilj minhenskog kluba ove sezone je plasman u među najboljih osam.

Od srpskih igrača ostao je samo Vladimir Lučić, a od pojačanja izdvajaju se Demarkus Nelson, koji će ponovo sarađivati sa Radonjićem, potom plejmejker Ti Džej Brej, centar Matija Lesor, i krilni košarkaši Pol Cipser i Džoš Huestis.

Bajern će verovatno biti oko osmog mesta, a da li će uspeti da se "uguraju" u plej-of reći će nam sezona ispred nas.

Fenerbahče

PG: Kostas Slukas, Leo Vesterman, Ali Muhamed
SG: Nando de Kolo, Melih Mahmutolu, Egehan Arna
SF: Điđi Datome, Nikola Kalinić, Tarik Biberović
PF: Derik Vilijams, Berkaj Čandan, Efe Tirpanči
C: Jan Veseli, Žofri Lovernj, Ahmet Duveriolu, Vladimir Štimac.

Trener: Željko Obradović

Željko Obradović i čelni ljudi Fenerbahčea uspeli su da odrade odličan posao na tržištu, pošto su kao zamene za Marka Gudurića i Nikolu Melija stigli Nando de Kolo i Derik Vilijams.

De Kolo umesto Gudurića je veliki "apgrejd", dok bi i Derik Vilijams mogao da bude fenomenalno pojačanje.

Uspeh kluba iz istanbula umnogome će odrediti zdravstveni bilten ekipe. Prošle godine imali su velikih problema sa povredama, a ni ove nije bolja situacija.

Jan Veseli i Žofri Lovernj povređeni su na startu godine, i zbog toga je Vladimir Štimac potpisao ugovor. Pored Štimca, od srpskih igrača tu je i Nikola Kalinić, koji će biti jedan od ključnih igrača.

Mnogima je Fenerbahče glavni favorit, a kako i da ne bude sa ovakvim timom, međutim imaju igrače koji s vremena na vreme imaju problema s povredama i zbog toga je reč "zdravlje" najvažnija ukoliko hoće ponovo na krov Evrope.

Himki

PG: Stefan Jović, Kris Krejmer, Vjačeslav Zajcev
SG: Aleksej Šved, Dairis Bertans, Egor Vjalcev
SF: Sergej Karajsov, Janis Tima, Evgeni Valiev
PF: Jonas Jerebko, Entoni Gil, Džeremi Evans
C: Timofej Mozgov, Devin Buker, Petr Gubanov

Trener: Rimas Kurtinaitis

Na papiru strašan sastav, sigurno za plej-of, a verovatno i za fajnal-for. Međutim, mnogi su u prošlosti bili u takvoj situaciji pa nisu napravili rezultat.

Alfa i omega ovog sastava je Aleksej Šved, koji neće biti potpuno spreman za početak nove sezone. Propustio je meč u VTB ligi, a ne bi trebalo ni da igra u prvom kolu Evrolige.

Himki, za sada, bez njega izgleda dobro, Jović se nametnuo kao lider, odlično razigrava ekipu, i priključivanje Šveda biće od ključnog značaja.

Šved, koji je nesumnjivo najbolji poenter u Evropi, zna da "zaledi" saigrače svojim ispucavanje, ali kako sada ima odličan tim oko sebe, čini se da neće morati mnogo da forsira.

Od pojačanja se izdvajaju NBA igrači Timofej Mozgov i Jonas Jerebko, ali i odlični Dairis Bertans, Sergej Karajsov, Devin Buker... Himki izgleda moćno i konačno bi mogli da svrgnu CSKA u Rusiji.

Baskonija

PG: Pjerija Henri, Luka Vildoas, Džejson Grejndžer
SG: Nik Stauskas, Met Džening
SF: Ševon Šilds, Patrisio Garino, Migel Gonsales
PF: Tornike Šengelija, Akile Polonora, Ajdin Penava
C: Majkl Erik, Ilmane Diop, Jusufa Fal

Trener: Velimir Perasović

Godinama unazad jedna od najzanimljivijih ekipa za praćenje, a tako bi trebalo da bude i ove sezone. Nisu mnogo menjali, ali će sigurno osetiti izostanak Johanesa Fohtmana i Vensana Poarijea.

Pod koš su dovedeni Majkl Erik, Jusufa Fal i Akile Polonara, koji nisu zamene u rangu prethodnika, ali bi mogli dobro da se uklope u sistem Velimira Perasovića.

Veliko pojačanje za ovu ekipu trebalo bi da bude Nik Stauskas, poznatiji kao "Sos Kastiljo", koji je nekadašnji deveti pik NBA drafta. Stauskas nije uspeo da napravi očekivanu karijeru u SAD i okušaće se u Evropi.

Radi se o sjajnom beku, ima odličan šut i mogao bi dobro da se dopunjuje sa Metom Dženingom. Na poziciji plejmejkera tu je Pjerija Henri, koji je posle odlične sezone u Uniksu došao u Vitoriju.

Baskonija ima ambicije da prođe u plej-of, odnosno među osam najboljih ekipa, ali čini se da im fali još nešto kako bi pobeđivali ekipe iz vrha.

ASVEL

PG: Antoan Dio, Teo Maldeon, Metju Strazel
SG: Edvin Džekson, Džordan Tejlor, Rihards Lomaž
SF: Dejvid Lajti, Livio Šarl-Žan, Čarls Galiu
PF: Šarl Kaudi, Amine Noa
C: Toni Džekiri, Adrijan Pejn, Ismael Bako

Trener: Zvezda Mitrović

Verovatno i najslabiji učesnik Evrolige ove sezone. Teško je proceniti kakav bi učinak ekipa Zvezdana Terzića mogla da ima u elitnom košarkaškom takmičenju.

Sastav ekipe je solidan, reklo bi se za Evrokup i zbog toga su glavni kandidati da naslede Darušafaku na mestu "fenjeraša".

Antoan Dio je proveren plejmejker, Edvin Džekson zna kako se igra u Evroligi, međutim pitanje je da li je kvalitet ostalih igrača za najelitniju košarkašku ligu u Evropi.

Toni Džekiri i Adrijan Pejn su solidni centri, Kaudi godinama igra na dobrom nivou, Džordan Tejlor ima iskustva, ali teško će uspeti da pariraju ostalim ekipama.

Sa klupe ih predvodi odlični Zvezdan Mitrović, ali sa ovako limitiranim sastavom za evroligaški nivo, ne treba očekivati da će praviti čuda.

Makabi Tel Aviv

PG: Skoti Vilbekin, Nejt Volter, Džon Dibartolomeo
SG: Tajler Dorsi, Elajdža Brajant, Sandi Koen
SF: Omri Kaspi, Jovel Zusman, Deni Avdija
PF: Kvinsi Ejsi, Anđelo Kalojaro
C: Tarik Blek, Otelo Hanter, Džejk Koen

Trener: Janis Sferopulos

Biće "ponos Izraela" jak "kao crna zemlja" pod košem u predstojećoj sezoni Evrolige. Pored Ejsija, Bleka i Hantera protivnički centri neće se mnogo naigrati, i tu će Makabi tražiti šansu da nadigra rivala.

Veliko pojačanje je i čuveni Omri Kaspi, koji se posle mnogo godina u NBA vratio u Izrael i pokušaće da donese titulu klubu iz Tel Aviva.

To će biti veoma teško, ali Makabi ima tim da se nadmeće sa svima, samo su nas i oni mnogo puta razočarali u sezonama iza nas i onda uvek pažljivo treba pričati o njima.

Ipak, imaju fenomenalan tim na papiru, a od imena koja nismo spomenuli izdvajaju se Nejt Volters, Tajler Dorsi i Elajdža Brajant.

Sva trojica igraju na spoljnim pozicijama i uz Skotija Vilbekina biće glavni bekovi. Kod Makabija je slična situacija kao kod Himkija – na prvi pogled izgledaju sjajno, a kako će to izgledati u praksi kazaće nam vreme.

Olimpijakos

PG: Vejd Baldvin, Vil Čeri, Antonis Koniaris
SG: Vasilis Spanuli, Kevin Panter
SF: Kostas Papanikolau, Brendon Pol
PF: Jorgos Printezis, Mindaugas Kuzminskas, Saša Vezenkov
C: Nikola Milutinov, Ogastin Rubit, Etan Hap

Trener: Dejvid Blat

Ove godine Olimpijakos će igrati sa dva tima – jedan će se takmičiti u Evroligi, a drugi u Drugoj ligi Grčke.

Klub iz Pireja izbačen je u niži rang jer nije želeo da igra protiv Panatinaikosa u više navrata, posle toga bilo je priče da će doći u ABA ligu, međutim od toga nije bilo ništa.

Olimpijakos je delovao loše na pripremnim utakmicama, Zvezda ih je pobedila dva puta, CSKA ih je demolirao i ove sezone ih očekuju veliki izazovi.

Tim kao tim je dobar, od pojačanja tu su Vejd Valdvin, Brendon Pol, Mindaugas Kuzminskas, Ogastin Rubit, Kevin Panter... ali pitanje je kako će to sve izgledati sa dva tima.

Godinama su spadali među glavne favorite za titulu, međutim ove godine je pitanje da li će ući među osam najboljih. Tu su i dalje Spanulis, Papanikolau i Printezis, ali niko od njih nije više u najboljim godinama.

Panatinaikos

PG: Nik Kalatis, Tajris Rajs, Jorgos Kalaitsakis
SG: Džimer Fridet, Nikos Papas, Janis Atineu
SF: Vesli Džonson, Janis Papapetru, Rajon Braun
PF: Ben Bentil, Dešon Tomas, Kostas Mitoglu
C: Džejkob Vili, Jorgos Papajanis, Jan Vojukas

Trener: Argiris Pedulakis

Klub iz Atina sastavio je, na prvi pogled, ekipu koja nije dobro uravnotežena. Na spoljnim pozicijama i na krilu imaju vrhunske košarkaše, ali su pod košem veoma tanki.

Nika Kalatis, Tajris Rajs, Džimer Fridet, Vesli Džonson, ekipa da vam se "sledi krv u žilama", ali onda pogledate visoke igrače i automatski vam nestane uzbuđenje.

Džejkob Vili, Jorgos Papajanis, Ben Bentil, Kostas Mitoglu, Jan Vojukas... sve su to solidni košarkaši, ali se samo za Dešona Tomasa može reći da je evroligaški nivo.

Biće zanimljivo videti Bentila koji je imao sjajnu prethodnu sezonu u Peristeriju, ali nema iskustva u Evroligi i pitanje je kako će se snaći.

Ipak, mnogo su jaki spolja, i mnogi jedva čekaju da vide Frideta u Evropi. Radi se o momku koji je trebalo da bude igrač na nivou Stefa Karija, ali nikada nije uspeo da dođe do tih visina. Kalatis će biti vođa ovog tima, a dosta se očekuje i od Veslija Džonsona, dugogodišnjeg NBA igrača.

Real Madrid

PG: Fakundo Kamapco, Nikolas Laprovitola
SG: Serhio Ljulj, Fabijan Kozer, Džejsi Kerol
SF: Rudi Fernandes, Džefri Tejlor, Gabriel Dek
PF: Entoni Rendolf, Trej Tompkins, Felipe Rejes
C: Entoni Rendolf, Džordan Miki, Usman Garuba

Trener: Pablo Laso

Još jedan od kandidata za vrh Evrolige. Real je zadržao gotovo istu ekipu, imaju odličnu hemiju i svi ih vide ili na prvom, ili na drugom mestu.

Serhio Ljulj i dalje je u dobroj formi, a titula sa Španijom mogla bi da mu pomogne da se vrati na onaj nekadašnji nivo kada je bio među najboljim igračima Evrope.

Fakundo Kampaco izrastao je u fenomenalnog plejmejkera, društvo će mu ove sezone praviti sunarodnik Nikolas Laprovitola, a tu je i Džordan Miki, koji je došao umesto Gustava Ajona.

Valter Tavares prvi je centar ekipe, a pažnju bi trebalo obratiti i na talentovanog Garubu, koji je za vikend ostvario dabl-dabl protiv Mursije.

Kapiten Felipe Rejes odigraće još jednu sezonu, dok su tu standardno i Rudi Fernandes, Džejsi Kerol, Entoni Rendolf... I ove godine igraće se lepa košarka u dvorani "Mira i prijateljstva".

Valensija

PG: Kino Kolom, Sem van Rosom, Gijem Vives
SG: Džordan Lojd, Vanja Marinković
SF: Đoan Sastre, Alberto Abalde
PF: Brok Motum, Lu Laberi, Aron Dornekamp
C: Bojan Dubljević, Moris Ndur, Majk Tobi

Trener: Haume Ponsarnu

Valensija godinama unazad ne menja mnogo sastav, ali su sada usled učešća u Evroligi napravili nekoliko promena.

Na pleju će minute deliti Kolom, Van Rosom i Vives, što je realno Evrokup trio, dok bi Vanja Marinković mogao da dobije dosta minuta na poziciji "dva".

Džordan Lojd nije se najbolje pokazao, dok je Marinković imao dobre partije na startu sezone i radujemo se njegovom povratku u Evroligu.

Ekipa iz Španije dosta će se oslanjati na visoke igrače, Motuma, Dubljevića, Ndura, Tobija i Laberija, ali realno, samo su Motum, Dubljević i Tobi pretnje u napadu. Ndur i Laberi će uglavnom obavljati defanzivne zadatke.

Generalno, Valensija ima solidan sastav, ali će teško uspeti da uđu u borbu za plasman među osam najboljih.

Zenit iz Sankt Peterburga

PG: Endru Albisi, Aleks Renfrou, Dmitri Kvostov, Anton Ponkrašov
SG: Ostin Holins, Evgeni Voronov
SF: Mateuš Ponitka, Vladislav Truškin
PF: Tim Abromaitis, Vil Tomas, Andrej Zubkov
C: Gustavo Ajon, Kolton Ajverson, Anton Puškovđ

Trener: Đoan Plaza

Ekipa iz Rusije dobila je vajld-kard za ovu sezonu u Evroligi i zbog toga je potpuno promenjen tim. Dvanaest novih košarkaša.

To uglavnom znači jedno – neuigranost na startu sezone. Čim su dobili specijalnu pozivnicu očekivalo se da će sastaviti skupocen tim, međutim imaju mnogo "evrokup" košarkaša.

Albisi, Ponitka, Vil Tomas, Kvostov, Abromaitis, svi oni su kvalitetni, ali se samo Gustavo Ajon i Aleks Renfrou mogu pohvaliti sa velikim iskustvom u Evroligi.

Amerikanac Ostin Holins trebalo bi da predstavlja dobro pojačanje, ali je i njemu ovo debi u Evroligi i videćemo kako će se snaći.

Zenit će teško uspeti da priđe gornjem domu i realno je da budu među poslednjim ekipama u ovogodišnjem izdanju Evrolige.

Žalgiris Kaunas

PG: Aleks Peres, Lukas Lekavičus, Rokas Jokobaitis
SG: Marisu Grigonis, Tomas Vokap
SF: Edgaras Ulanovas, Arturas Milanik, Karolis Lokosiunas
PF: Najdžel Hejs, Paulius Jankunas, Martinas Geben
C: Džok Lendejl, Zek Lidej, Laurinas Birutis

Trener: Šarunas Jasikevičus

Svako ko potceni Žalgiris napraviće veliku grešku. Prošle sezone nisu uspeli da ponove uspeh iz 2018, ali su i pored toga igrali dobru košarku.

Najveće pojačanje ekipe iz "zelene šume" je ostanak Šarunasa Jasikevičusa, trenera ekipe, koji je mozak ovog tima.

Čelni ljudi potrudili su se da mu dovedu dobra pojačanja. Prvi plejmejker biće sjajni Meksikanac Aleks Peres, koji je prethodne godine igrao odlično u Banvitu.

Grigonis je imao dobar Mundobasket i mogao bi da tu formu da prenese i na klupsku sezonu. Ljubiteljima košarke posebno interesantni biće Najdžel Hejs i Džok Lendejl.

Hejs je prošle godine bio jedan od najboljih igrača Galatasaraja, dok je Lendejl sjajnim igrama u Partizanu skrenu pažnju i NBA ekipa. Nema sumnje da će Žalgiris igrati lepu košarku, a da li će uspeti da se domognu plej-ofa znaćemo sledeće kalendarske godine.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu