Denver ga lako pustio – ko stoji iza šampionske priče Toronta?

Očigledno da je Masai veliki gubitak za ekipu. Međutim, njegov odlazak ništa ne menja u mojoj želji za uspehom. Imamo sjajno mlado jezgro ekipe i očekujem da ćemo se i naredne godine boriti na najvećem mogućem nivou“.

Podeli
Tanjug/ Frank Gunn/The Canadian Press via AP
Tanjug/ Frank Gunn/The Canadian Press via AP

Ovo su reči predsednika Denver Nagetsa Džoša Kronkea, koji se početkom juna 2013. godine obratio medijima povodom odlaska generalnog menadžera Masaija Uđirija.

Uđiri, koji je dobio nagradu za najboljeg GM sezone 2012/2013, odlučio je da prihvati bogatu ponudu Toronto Reptorsa i da posle tri sjajne godine u Denveru napusti “Mile high city“.

Nagetsi sezone 2012/2013 imali su, do tada, najbolji skor u istoriji franšize (57/25), međutim eliminisani su u prvoj rundi i od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo.

Otpušten je trener godine Džordž Karl, a ekipu je odlučio da napusti i Nigerijac rođen u Bornmutu.

Želeo bih da se zahvalim gospodinu Kronkeu i podorici Kronke za priliku koju su mi dali. Džoš, igrači, treneri i navijači su učinili da mi ova odluka padne veoma teško. Zahvaljujem se gradu Denveru što je mene i moju porodicu prihvatio na najbolji mogući način. Džoš je poseban čovek i njegovo sjajno srce vodiće ovu ekipu do posebnog mesta“, rekao je Uđiri prilikom oproštaja od Nagetsa.

Photo by Doug Pensinger/Getty Images/ Kronke i Udžiri
Photo by Doug Pensinger/Getty Images/ Kronke i Udžiri

Reptorsi su Masaiju ponudili petogodišnji ugovor vredan 15 miliona dolara, a kako je porodica Kronke poznata po, najblaže rečeno, štedljivosti (vlasnici su i Arsenala), dopustili su talentovanom GM da napusti franšizu.

U periodu od 2010. do 2013. godine Uđiri je uradio fenomenalan posao u Denveru, pošto je na sjajan način rešio problem Karmela Entonija, kojeg je 2011. godine trejdovao u Njujork Nikse.

Melo, koji je tada bio u “prajmu“, bio je osam godina zaštitno lice Nagetsa i tokom svih je uspeo da ih odvede u plej-of. Međutim, igrali su samo jedno konferencijsko finale i nezadovoljan stalnim neuspesima u postsezoni zatražio je trejd.

Uđiri je napravio odličan posao i odlazak prve zvezde uopšte se nije osetio na učinak ekipe, čime je još jednom pokazao o kakvom se mozgu radi.

Ipak, na kraju najuspešnijeg ligaškog dela sezone u istoriji Nagetsa, dobio je sjajnu ponudu od nekadašnje ekipe, a kako Nagetsi nisu želeli da izjednače ponudu, Uđiri je napustio Kolorado.

Od skauta do generalnog menadžera

Photo by Tom Szczerbowski/Getty Images
Photo by Tom Szczerbowski/Getty Images

Masai Uđiri bivši je profesionalni košarkaš, međutim karijera mu je trajala samo šest godina igravši u nižerazrednim takmičenjima. “Patike o klin“ okačio je 2002. godine, a ubrzo je ušao trenerske i skautske vode.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri biće iste godine (2002) kada je otišao u Letnju ligu NBA gde je upoznao mnoge ljude iz sveta košarke. Orlando Medžik mu nije ponudio stalan posao, ali je bio u njihovoj skautskoj mreži.

Kako je igrao u Evropi dobro je poznavao tržište, a Denver je to prepoznao i zaposlio ga kao skauta. Nigerijac je radio odličan posao i bilo je pitanje vremena kada će napredovati.

U principu, Uđirijeva karijera vezana je za dve franšize – Nagetse i Reptorse. Posle Denvera otišao je u Toronto da bude glavni skaut, nakon toga se vratio u Kolorado da bude generalni menadžer, a onda je 2013. ponovo otišao u Kanadu, gde je i dan danas.

Korak po korak, pa...

Photo by Lachlan Cunningham/Getty Images
Photo by Lachlan Cunningham/Getty Images

Potrebno je napomenuti da je Udžiri 2016. godine postavljen za predsednika ekipe, a da je generalni menadžer od tog trenutka Bobi Vebster. Nigerijac je napredovao i još više se pitao u Torontu.

Dolaskom Masaija Uđirija krenula je nova era za Toronto Reptorse. Od kada je stigao u Kanadu, Reptorsi su svake godine igrali plej-of, međutim uvek je izostajao učinak u doigravanju.

Prvo što je Uđiri uradio kada je došao bio je trejd Andree Barnjanija u Njujork Nikse. Nigerijac, rođen u Bornmutu, rešio se nekadašnjeg drugog pika i njegovog velikog ugovora.

Tokom sezone 2013/2014 generalni menadžer Toronta pravi još jedan veliki potez. Prva zvezda ekipe nije bio Demar Derozan, niti Kajl Lauri, već problematični Rudi Gej.

Uz to krilni košarkaš imao je ugovor od 18 miliona dolara i Uđiri je odlučio da ga trejduje u Sakramento Kingse. Ovo će se ispostaviti kao sjajno rešenje. Demar Derozan preuzeo je stvari u svoje ruke i završava sezonu kao Ol-star.

Koliko je Masai uradio dobar posao, govori podatak da su Reptorsi imali skor od 6 pobeda i 12 poraza dok je Gej bio u ekipi, a sezonu su završili sa 48/24. Dvanaest poraza u prvih 18 utakmica, a onda 12 u narednih 64 – izvanredno.

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Masai vukao je sjajne poteze, a jedan od važnijih u tom periodu bio je trejd za Serža Ibaku. Košarkaš koji igra za Španiju početkom 2017. godine došao je u trejdu iz Orlanda i kasnije će imati veliku ulogu u pohodu na titulu“.

Narednih sezona franšiza iz Kanada postaje jedna od najdominatnijih ekipa na Istoku tokom ligaškog dela sezone. Ovo je veoma važno – tokom ligaškog dela sezone.

Lauri i Derozan bili su odlični tokom 82 utakmice, ali kao po pravilu uvek su podbacili u plej-ofu. Uđiri dugo je verovao u Demara i Kajla, njih dvojica postali su najbolji drugari i to je moglo da se vidi na terenu.

Funkcionisali su izvrsno, ali kada je gusto, kada se igra plej-of košarka, neretko su podbacivali. Odigrali su jedno finale konferencije (2016) za pet godina i redovno su završavali sezonu u drugoj rundi.

Za to su najviše krivi Lebron Džejms i njegovi Klivlend Kavalirsi. U poslednji tri godine ere Lauri-Derozan, Reptorsi su svaki put igrali protiv Kavsa i nijednom nisu uspeli da ih pobede.

Najbliži su bili 2016. u finalu Istoka, kada su izgubili sa 4-2 u seriji. Godinu dana kasnije zaustavljeni su u polufinalu (druga runda) neuzevši nijednu pobedu, a isto je bilo i 2018.

Trejd za Lenarda

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

"Osećao sam se kao da su me izdali, jer se Demar osetio tako. On je moj čovek. On je moj najbolji prijatelj", rekao je Kajl Lauri za ESPN.

Elem, Toronto je i 2018. godine eliminisan pre finala istočne konferencije i Uđiri je znao da nešto mora da se menja. Ali, lako je to sada reći iz ove perspektive.

Prvi potez koji je uradio Uđiri nije bio racionalan – otkaz treneru godine Dvejnu Kejsiju. Dugogodišnji trener Toronta izvlačio je maksimum svake godine iz ekipe, to se najviše videlo u ligaškom delu sezone, ali su u plej-ofu redovno igrali ispod proseka.

Da li je to bilo do Kejsija, do igrača... Ne znamo, ali Nigerijac je odlučio da otpusti trenera godina. Po ovom potezu moglo je da se nasluti da će doći do velikih promena i u ekipi. Kao zamena za Kejsija promovisan je dugogodišnji asistent u Torontu – Nik Nurs.

Kada je Uđiri rešio pitanje trenera, bilo je vreme za menjanje rostera.

Demar Derozan više puta je dokazao lojalnost franšizi, tokom njegovog “mandata“ postao je najbolji strelac u istoriji Toronta, oborio je mnoge rekorde...

... "Košarkaš Toronto Reptorsa Demar Derozan trejdovan za Kavaja Lenarda, prenosi ESPN. U ovom trejdu uključeni su još Deni Grin iz San Antonio Sparsa, kao i Jakob Peltl i pike prve runde Toronta", glasila je vest koju je objavio Adrijan Vojnarovski.

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Šok. Za većinu ovo je bio šok. Osamnaestog jula 2018. godine Masai Uđiri odlučio je da napravi neverovatno hrabar potez. Zašto hrabar?

Kavaj Lenard je želeo da pređe u Lejkerse, Kliperse, Nikse, barem su nam tako javljali mediji, a onda je Greg Popovič odlučio da ga pošalje severno za Kanadu.

Košarkaš koji je odigrao samo devet mečeva u sezoni 2017/2018 trejdovan je za prvu zvezdu Toronta.

Košarkaš koji leta 2019. godine postaje slobodan igrač, što znači da Reptorsi godinu dana kasnije mogu da ostanu bez njega, a već su ostali bez Derozana, Peltla i pika prve runde.

Veliki rizik. Derozan je bio skrhan, Lauri takođe, a činilo se da je Lenardu svejedno gde će igrati. Na konferenciji za medije rekao je da je “zabavan momak“ i da voli da igra košarku.

"Mnogi su sumnjali u mene. Mislili su da ili lažiram povredu ili da ne želim da igram za tim... Bio sam razočaran... Ja volim košarku, teško mi je bilo da ne igram”, rekao je Lenard, nakon što je proglašen za MVP velikog finala!

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Da, velikog finala. Verujemo da ste svi videli da su Toronto Reptorsi novi šampioni NBA, pošto su pobedili doskorašnjeg šampiona Golden Stejt Vorirose sa 4-2 u seriji.

Godinu dana kasnije lako je reći da se Uđirijev potez isplatio. Da Kavaj Lenard ovog leta i napusti Toronto – Uđirijev potez se isplatio. Kanada prvi put u istoriji ima šampiona NBA!

Nekako smo brzo prešli s trejda na titulu. Važnu stvar koji nismo spomenuli je trejd za Marka Gasola. U februaru ove godine Uđiri pravi još jedan sjajan potez.

Gasol, nekadašnji najbolji defanzivac lige, došao je u Reptorse, a put Memfisa otišli su Si Džej Majls, Delon Rajt, pik druge runde i Jonas Valančunas.

Iskusni Španac nije odmah imao veliki doprinos, a nije se ni očekivalo da u ligaškom delu sezone donosi prevagu – već u plej-ofu i što se i desilo.

Daleko od toga da je Gasol imao “monstruozne” brojke, ali njegovo prisustvo u odbrani i mogućnost da “širi” teren, kao i visoka inteligencija, mnogo su značili Torontu protiv Filadelfije, Milvokija i Golden Stejta.

Uz to Paskal Sijakam odigrao je košarku karijere, Kajl Lauri nije “čoukovao”, a Fred Vanvlit… Vanvlit je dobio dete u jednom periodu plej-ofa i od tada je igrao blizu Ol-star igrača.

Uđiri napravio je neverovatan posao u Torontu, a u ovoj priči nikako ne bismo smeli da zaboravimo Demara Derozana, koji je, kao što je rekao, žrtveno jagnje. Da on nije izrastao u zvezdu, Reptorsi nikada ne bi došli do Kavaja Lenarda.

Prema informacijama iz SAD "Kandža" bi trebalo da ostane u Torontu, što je potpuno očekivano posle titule sa ovom franšizom.

Za kraj, Masai Uđiri – veliki pobednik.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu