Granitne odbrane, favorita nema – Partizan ili Zvezda

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana od 17 časova sastaju se u velikom finalu Kupa Radivoja Koraća.

Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Najveća košarkaška utakmica u našoj zemlji odlučiće šampiona Kupa drugu godinu zaredom, nakon što su crno-beli pre godinu dana savladali crveno-bele.

Svima je dobro poznata rečenica kako u derbiju nema favorita ma u kakvom sastavu timovi izašli na teren i to je potpuno tačno. Samo, sada, tek nema favorita jer su sastavi prilično ujednačeni.

Prethodnih sezona, pa i ove, Zvezda je na papiru i po igri uvek imala prednost u odnosu na Partizan, međutim na ovogodišnjem kupu malo je drugačije.

Ukoliko ste gledali utakmice koje su igrali “večiti“ rivali mogli ste da primetite kako su crno-beli bez većih problema prošli do finala, dok su se crveno-beli prilično namučili, pogotovo u prvom susretu protiv Dinamika.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ovo i može, ali i ne mora mnogo da znači – iz jednog prostor razloga.

“Ja sam rekao da je meč protiv Dinamika najteži jer oni nemaju šta da izgube, sve je na tebi. Ako budemo igrali u finalu, to će biti laka utakmica jer znam da će moji igrači biti skoncentrisani”, rekao je trener Zvezde Milan Tomić posle utakmice sa Dinamikom koju je šampion Srbije neočekivano teško dobio.

Baš zbog toga teško je prognozirati ko ima veće šanse za trijumf jer svi znaju da Zvezda ima iskusniji sastav, koji igra slabije, dok je Partizan u odličnoj formi, ali sa nešto manje igrača u rosteru sa ovakvim utakmicama u nogama.

Kakvu ćemo košarku gledati?

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Lepu? Sve zavisi šta pod tome podrazumevate – sve je stvar ukusa. Ljubitelji košarke na ovim prostorima navikli su na lavovsku borbu, na malo poena, na jake odbrane i rezultat 69:67.

Da li će tako biti i u Nišu? Pa veliko će iznenađenje biti ako ne bude tako. Partizan u poslednjih mesec dana igra fantastičnu odbranu i to im je glavno oruđe kako doći do trijumfa.

"Prvi cilj je kada sam došao bio da shvatim situaciju, šta je levo, šta desno, šta gore, a šta dole. Našli smo pravac, a to je odbrana, odbrana, odbrana, timska košarka. Neki put ćemo igrati dobro, neki put ne tako dobro, ali koncentracija, odbrana, postavljanje tela, to je najvažnije za nas", rekao je Trinkijeri pre nešto više od mesec dana.

I, zaista – Partizan igra sjajnu defanzivu, njom se hrane u napadu i tako dobijaju utakmice. Tako su savladali Budućnost i brojne druge protivnike.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Na drugoj strani imamo aktuelnog šampiona Srbije koji je prošao kroz turbulentan period u poslednjih mesec dana, ali je na Kup Koraća došao u dobroj formi – tako je makar trebalo da bude.

Ipak, Zvezda je odigrala jedan veoma loš meč, dok je u drugom uspela da pronađe dobar ritam tek u poslednjoj četvrtini.

To nije ohrabrujuće, ali opet ne mora mnogo da znači jer sledi duel sa Partizanom.

“Zadovoljavajuće je bilo i u odbrani i u napadu, ali možemo mnogo bolje. Imamo četri igrača van ekipe, tako da nam hemija nije bila najbolja, ali u finalu će biti bolje“, rekao je Tomić posle pobede nad Megom.

Trojke i borba pod košem

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezda je sjajno šutirala za tri poena u polufinalu, pošto je pogodila čak 15 od 33 pokušaja. Na drugoj strani Partizan je uputio nešto manje, ali je takođe bio efikasan (10/23).

Kako se očekuje utakmica na malo poena trojke bi mogle da igraju možda i najveću ulogu. Ne očekujte ih mnogo na meču, ali ona ekipa koja uspe da veže nekoliko zaredom doćiće do prekopotrebnog samopouzdanja.

Borba pod obručima takođe će uticati na tok utakmice. Zvezda je znatno oslabljena jer joj ne igra Majkl Odžo, a Maik Cirbes i Dušan Ristić se nisu pokazali kao preterano sigurni na turniru.

Partizan bi tu mogao da ima prednost jer ima tri košarkaša koja igraju podjednako dobro i svako je na svoj način zahvalan. Janković donosi sigurnost na skoku, Lendejl širinu u napadu, a Gagić iskustvo jer zna kako se igraju “večiti” derbiji.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Sa druge strane crveno-beli će morati da dobiju mnogo više od Cirbesa i Ristića koji nisu briljirali na utakmicama četvrtfinala i polufinala.

Na kraju mora da se spomene i bezbednost. Kup Radivoja Koraća znao je u prošlosti da bude problematičan zbog organizacije, međutim prošle i ove organi reda podigli su sve na najviši nivo.

Veliki izazov za njih biće smestiti praktično tri grupe navijača u “Čair”, pošto znamo da Partizan na utakmicama bodre dve frakcije.

Zbog bezbednosti meč će se odigrati u 17 časova iako je bilo priče da će biti odložen za 21h zbog male pauze između polufinalnog i finalnog meča Crvene zvezde.

Ipak, procenjeno je da će se meč odigrati u 17 sati što je za bezbednost, koja je na prvom mestu, najvažnije. Kao što smo rekli utakmica ne bi trebalo da bude lepa za oko, ali očekujte veliku borbu od početka pa do kraja.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu