Ludilo Evrokupa i evropski "večiti" derbi

Evrokup ulazi u završnicu prve faze takmičenja i u utorak i sredu odigraće se poslednji mečevi pred Top 16. Drugo po rangu evropsko košarkaško takmičenje donelo nam je mnogo uzbuđenja ove sezone, a ono najbolje tek predstoji.

Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Top 16 faza:
Grupa E: A1 (Monako), B2, C3, D4 (Lijetuvos Ritas)
Grupa F
: B1, C2 (ASVEL), D3 (Frankfurt), A4
Grupa G
: C1 (Valensija), D2 (Unikaha), A3, B4
Grupa H: D1 (Uniks), A2, B3 (Cedevita), C4
* U zagrada su poznati timovi u Top 16

Do sada je poznato dvanaest sigurnih ekipa u drugom delu, međutim ne zna se tačno ko će u koju grupu i zbog toga ima mnogo kalkulacija. Toliko, da u jednom scenariju Crvena zvezda i Partizan mogu da igraju evropski “večiti“ derbi.

To bio spektakl za košarkašku zemlju kakva je Srbije i zbog toga ćemo se u narednom delu teksta potruditi da vam objasnimo veoma komplikovanu situaciju.

Šampion Srbije sigurno se plasirao u Top 16 fazu, ali nije poznato sa kojeg će mesta obezbediti prolaz i utakmica protiv Galatasaraja, kao i ostali mečevi u grupi A, to će odrediti.

Kod Zvezde je sve dosta jednostavnije, međutim kod Partizana može glava da vas zaboli od računanja na kojem mestu bi crno-beli mogli da završe ako dobiju Turk Telekom.

Situaciju olakšava to što će se već u utorak veče znati neke stvari, pošto mečeve igraju Zenit – ASVEL, Trento – Valensija i Andora – Monako. Prvu ćemo se osvrnuti na Partizanovu grupu jer je u njoj više komplikacija.

GRUPA C

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Evrokup, deseto kolo:

Grupa C:

Utorak:
18.00 Zenit – ASVEL
20.30 Trento – Valensija

Sreda:
20.00 Partizan – Turk Telekom

Košarkašima Partizana je neophodna pobeda kako bi se plasirali u narednu fazu. Ukoliko u toj nameri ne uspeju sve pada u vodu.

Dakle, najjednostavniji scenario za cno-bele je da Zenit pred domaćom publikom pobedi ASVEL, potom Valensija slavi u Italiji protiv Trenta, a da dan kasnije Partizan u “Pioniru“ savlada Turk Telekom sa pet ili više poena.

Zašto sa toliko? Turski tim je u Ankari pobedio beogradski klub sa +5, a pošto ekipa Andree Trinkijerija ima bolji odnos datih i primljenih koševa od Turk Telekoma, onda im je potrebno da trijumfuju sa minimum pet poena.

Tada bi grupa C izgledala ovako:
1. Valensija 8/2
2. ASVEL 6/4
3. Zenit 5/5
4. Partizan 4/6
5. Turk Telekom 4/6
6. Trento 3/7

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Partizan bi kao četvrtoplasirani išao u grupu sa Uniksom, Cedevitom i Crvenom Zvezdom ili Andorom. Ovde ćemo stati na sekundu i objasniti kako mogu Zveda ili španski tim da budu u ovoj grupi.

Ukoliko obe ekipe dođu do pobede, odnosno ekipa Milana Tomića bude bolja od Galatasaraja u Istanbulu, a Andora pred svojim navijačima bude bolja od Monaka – onda bi u tom slučaju španski tim bio drugi, jer ima bolji međusobni skor od Zvezde, i išao bi u grupu sa Partizanom, Uniksom i Cedevitom.

Ovo isto važi ako Andora i Crvena zvezda izgube, od Monaka, odnosno Galatasaraja.

Međutim, kada bi "kneževi" savladali ACB tim, a Zvezda pobedila u Istanbulu, onda bi crveno-beli imali skor 6/4, a Andora 5/5, i u tom slučaju bismo imali “večiti“ derbi u Top 16 fazi.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nastavljamo dalje sa kalkulacijama Partizana. Ukoliko ASVEL pobedi Zenit u Rusiji, a Trento izgubi kod kuće od Valensije, onda bi crno-beli mogli da završe i kao treći u grupi.

Kada bi Partizan bio treći, onda ni u jednoj situaciji ne bi mogao da igra protiv Crvene zvezde u Top 16 fazi.

Uslov da Partizan bude trećeplasiran je da pobede Turk Telekom sa četiri ili više poena razlike. Ako ih savladaju od 1-3 poena, onda bi završili četvrti u grupi C, i ponovo bi mogli da igraju sa crveno-belima.

Zašto sa ovolikim granicama? Ako Zenit izgubi, a Partizan pobedi, onda bi se stvorio krug od tri ekipe sa skorom 4/6, i tu bi se isključivo gledala koš razlika u međusobnim okršajima ovih ekipa.

Partizan je pobedio Zenit sa 7, ali su izgubili sa četiri, i poraženi su od Turk Telekoma sa 5. To znači da crno-beli imaju -2 pred meč s turskim timom.

Zenit iz meča s Partizanom ima -3, ali sa Turk Telekomom imaju +5, što znači da iz dvomeča sa srpskom i turskom ekipom imaju +2.

Turk Telekom je na nuli. Sa Partizanom imaju +5, ali sa Zenitom -5. Zato ako crno-beli pobede sa od 1-3 ne mogu da budu ispred Zenita, koji ima +2. Međutim, ako slave sa četiri ili više biće ispred ruskog tima.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Znamo da smo vas umorili, ali postoji još kalkulacija... Poznato je da Trento ne može da prođe dalje, ali šta se dešava ako četiri tima imaju skor od 4/6, kao što je moguće u Partizanovoj grupi.

Da bi se do toga došlo moraju da se dese sledeći rezultati – ASVEL pobedi Zenit, a Trento bude bolji od Valensije, odnosno crno-beli savladaju Turke. Tada bi Partizan, Zenit, Turk Telekom i Trento imali skor 4/6, s tim što italijanski tim ne može u Top 16.

Prema pravilima Evrokupa, kada je krug od četiri ekipe, tada se gledaju okršaji između tih timova. Tabela ova četiri tima pre meča Partizana i Turk Telekoma izgleda ovako:

1. Turk Telekom 4/1
2. Zenit 3/3
3. Partizan 2/3
4. Trento 2/4

Ali, ako ekipa Andree Trinkijerija savlada turski tim, onda je ovakva situacija:

1. Turk Telekom 4/2
2. Partizan 3/3
3. Zenit 3/3
4. Trento 2/4

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Partizan bi u ovom slučaju bio ispred Zenita jer imaju bolji međusobni skor od ruskog tima. U Beogradu su slavili sa sedam, dok su na gostovanju poraženi sa četiri poena.

Crno-beli bi u top 16 fazu prošli kao četvrti, dok bi Turk Telekom bio treći, odnosno ASVEL drugi, a Valensija prva.

Mi smo se malo psihički umorili dok smo pisali ovo, a znamo da je vama još teže sve ovo pročitati i skapirati. Potrudili smo se da vam što bliže približimo kako sve Partizan može da prođe dalje.

Grupa A

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Evrokup, deseto kolo:

Grupa A:

Utorak:
20.00 Andora – Monako

Sreda:
18.00 Galatasaraj – Crvena zvezda
20.30 Breša – Ulm

Crvena zvezda sigurno se plasirala u narednu fazu, samo je pitanje da li će biti druga, treća ili četvrta. Najrealnije je da crveno-beli budu trećeplasirani, ali evo nekoliko kalkulacija.

Ukoliko ekipa Milana Tomića savlada Galatasaraj, a isto to uradi i Andora protiv Monaka, onda bi šampion Srbije ostao na trećem mestu sa skorom 6/4, kao i Andora koja ima bolji međusobni skor sa Zvezdom.

Crveno-beli bi onda išli u veoma tešku grupu sa Valensijom, Unikahom i verovatno Limožom. Poznato je da u Top 16 fazi dalje prolaze dva tima.

Kako Zvezda može da bude druga? Pobedom u Istanbulu i porazom Andore od Monaka, klub s Malog kalemgdana bi bio drugi i išao bi u grupu sa Uniksom, Cedevitom i možda Partizanom. Opširnije smo pisalo gore o tome.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ovo su kalkulacije ako crveno-beli savladaju Galatasaraj. Šta ako izgube?

Onda bi se gledalo samo prema Andori. Pobedom španskog kluba Zvezda bi bila sigurno treća, dok porazom postoji mogućnost da se stvori krug od tri tima sa po pet pobeda i pet poraza. Uslov je da Ulm savlada Brešu u Italiji.

Ukoliko se desi da Crvena zvezda, Andora i Ulm imaju skor 5/5, onda bi ekipa Milana Tomića bila četvrta u grupi. Ovo je računica:

Zvezda ima koš razliku -5 u međusobnim duelima sa Andorom i Ulmom. Sa Nemcima su na nuli (dobili 15, izugubili 15), dok sa timom koji igra u ACB ligi imaju -5 (dobili 6, izgubili 11).

Ulm je na nuli jer su Andoru dobili osam i izgubili osam, dok sa crveno-belima imaju već pomenuti skor (+15, -15).

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Iz ovoga je jasno da Andora ima +5 i to zbog duela sa Crvenom zvezdom, pošto su sa nemačkim timom izjednačeni. Onda bi španski tim bio drugi, Ulm treći i šampion Srbije četvrti.

Kada bi Zvezda završila na poslednjem mestu koje vodi dalje, u grupi bi igrala sa ASVEL, Frankfurtom i pobednikom duela Alba – Lokomotiva.

Ovde se završavaju i kalkulacije sa Crvenom zvezdom.

Veoma je komplikovano, pogotovo za košarkaški klub Partizan, međutim sreća je ta što se u utorak igraju mečevi između Zenita i ASVEL, Trenta i Valensije, kao i Andore i Monaka. Na osnovu rezultata sa ovih utakmica biće poznato šta je beogradskim klubovima potrebno.

Petar Tadić (Šraf)

Svi parovi poslednjeg kola:

Utorak:
18.00 Zenit – ASVEL
20.00 Cedevita – Tofaš
20.00 Andora – Monako
20.30 Trento – Valensija

Sreda:
18.00 Galatasaraj – Crvena zvezda
18.00 Lijetuvos Ritas – Mornar
18.30 Frankfurt – Uniks
20.00 Partizan – Turk Telekom
20.15 Alba – Lokomotiva
20.30 Breša – Ulm
20.30 Limož – Arka Gdinja
20.45 Unikaha – Torino

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu