Kada jedan poziv promeni sve

“Prebrzo sam doneo odluku. Ne radi se o treneru, niti o Filadelfiji. Bret Braun je sjajan čovek i trener. Za mene je najvažnija stvar na svetu porodica i neka vrsta stabilnosti“, rekao je Nemanja Bjelica za “The Athletic“ nakon što je letos odbio Seventisikserse.

Podeli
Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Bogdanović i Bjelica igraju u sjajnoj formi, a večeras njihov Sakramento dočekuje šampiona Golden Stejt. Kvota da će Kraljevi zabeležiti trijumf je čak 4,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za NBA ligu.

Početkom jula ove godine nekadašnji MVP Evrolige usmeno je dogovorio saradnju sa Filadelfijom na osnovu koje bi u sezoni 2018/2019 zaradio 4,5 miliona dolara.

Situacija u NBA veoma je komplikovana, veliki broj košarkaš se bori za ugovor i samim tim tržište je i više nego surovo. Zbog svega navedenog Nemanja je prihvatio prvobitnu ponudu, a da nije bio 100 odsto siguran u nju.

Kada igrač u najjačoj ligi na svetu usmeno dogovori uslove sa ekipom, to je otprilike 90 odsto gotov posao. Posle nekoliko dana usledi zvaničan potpis i protokol koji prati ovaj događaj.

Međutim, košarkaš ima opciju da se predomisli jer nije još ništa potpisao. Bjelica je to iskoristio, nije bio srećan sa odlukom koju je doneo i jednostavno je odbio Filadelfiju.

U prvih nekoliko dana timovi u NBA uglavnom kompletiraju sastave i kada je nekadašnji igrač Crvene zvezde odlučio da zaustavi proces, tržište je bilo skoro pa zatvoreno.

Photo by Abbie Parr/Getty Images
Photo by Abbie Parr/Getty Images

* A smejali ste se Divcu...

* Bogdanović, Bjelica i "klinci" drže ključeve Divčevog uspeha

* Da li je Divac napravio posao decenije za Kingse?

Kako prethodne tri sezone u Minesoti nije dobio pravu šansu, očekivano je bilo da Bjelica razmisli o povratku u Evropu gde je ostavio veliki trag. Upravo su se te spekulacije i pojavile, a kao mogući timovi pojavili su se velikani, među kojima i njegov bivši klub Fenerbahče.

To se nekako činila kao idealna opcija jer bi Bjelica dobio višegodišnji ugovor i imao bi jednu od najvažnijih uloga u ekipi. Ipak, svi sa ovih prostora znaju koliko može, kao i on sam, i zbog toga je svima bio nekako gorak ukus u ustima jer nije uspeo u NBA.

Na društvenim mrežama mogli ste da pročitate želje srpskih navijača kako bi Vlade Divac, generalni menadžer Sakramento Kingsa, mogao da kontaktira Nemanju i da ga pozove u Kaliforniju.

Svima se to činila kao idealna opcija, međutim jedno su želje, a drugo mogućnosti. Na sreću svih, Divac je iskoristio pravi momenat i pozvao Nemanju. Poziv koji će promeniti karijeru srpskom košarkašu, ali i koji će promeniti i Kingse.

Nemanja Bjelica – Sakramento Kings

Statistika: 11,1p, 5,8sk, 2,1as, 0,9ukr, 0,7bl, za 24,3 minuta.
Šut iz igre 54 odsto, za tri poena 46,1%, bacanja 77,1%

Statistika u NBA karijeri: 6,7p, 4sk, 1,4as, 0,6ukr, 0,3bl za 19,6 minuta.
Šut iz igre 46,6 odsto, za tri poena 38,5%, bacanja 77,5%

"Proveo sam dosta vremena u razgovoru sa Vladem, a on je neko ko je ikona u našoj zemlji. Ima unikatnu perspektivu onoga što je potrebno da uradite da biste bili uspešni u NBA ligi, odnosno tačno zna šta igrač treba da radi u takvoj situaciji”, rekao je Bjelica nakon što je potpisao ugovor sa Sakramentom.

Nemanja je ovog puta dobio višegodišnji ugovor (tri godine 20 miliona dolara) i time je obezbedio stabilnost porodici.

“Vera i posvećenost kompletne franšiza oduševila je mene i moju porodicu, daću sve od sebe da pomognem Kingsima i budem deo društva Sakramenta", istakao je srpski košarkaš.

Pored ugovora, Bjelica je očigledno profitirao i sa sredinom u koju je otišao. Na čelu Sakramenta su legendarni srpski igrači Vlade Divac i Peđa Stojaković, dok je u timu njegov prijatelj i saigrač iz reprezentacije Bogdan Bogdanović.

Takođe, Sakramento je mlada, poletna ekipa i Nemanja se na neki način nametnuo kao lider, pošto je jedan od iskusnijih u sastavu. Sve to doprinelo je da Bjelica igra najbolju sezonu od kada je došao u NBA.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pre ovoga (dolaska u Sakramento), bilo mi je malo teško da pronađem sebe na terenu. Imam dosta iskustva iz Evrope, ali kada dođete u NBA morate da se prilagodite. Igra se potpuno drugačija košarka. Sada imam bolju priliku da dokažem da pripadam ovoj ligi. Ovo mi je četvrta godina i sve je mnogo lakše“, rekao je Bjelica za zvaničan sajt NBA početkom novembra.

Od kada je krenuo trening kamp, pa sve preko predsezonskih utakmica i početka nove sezone, Nemanja se nametnuo kod trenera Dejva Jegera kao startni krilni centar. Odigrao je svih 27 utakmica od starta i na svima je bio starter.

Počeo je odmah da pruža sjajne partije pa je tako u oktobru, prvom mesecu u NBA, prosečno beležio 15,1 poen, 6,5 skokova i tri asistencije, dok su Kingsi pobedili na pet od osam utakmica. Takođe, uz sve to imao je 59 odsto šut iz igre i 55 za tri poena.

Bjelica je konačno dobio pravu priliku i iskoristio ju je na najbolji način! Sve što nije mogao da radi kod Toma Tibodoa u Minesoti, u Sakramentu mu je bilo dozvoljeno – odnosno, samo je igrao svoju prepoznatljivu igru.

To nisu samo poeni, to su i skokovi, mogućnost da posle skoka spusti loptu na parket i povuče kontranapad, potom asistencije, ekstra dodavanja... Nemanja je “ol-round“ igrač i košarkaš koji može da kreira za sebe, ali i za druge.

On donosi drugačiju dimenziju ovom timu, nešto što nismo imali prošle godine. Bjelica je još jedan plejmejker u ekipi, momak koji može da spusti loptu na parket i momak koji šutira ekstremno dobro. Sjajno širi teren, što pomaže Dieronu Foksu da kreira“, rekao je bek Sakramenta Badi Hild o našem košarkašu.

Malo od svega navedenog mogao je ponudi Timbervulvsima gde je imao ograničenu ulogu koja se uglavnom svodila na “ćoškaranje“ i šutiranje trojki, uz maksimalno 15-20 minuta kada su svi zdravi. Kada imate takvu ulogu nemate ni veliko samopouzdanje, a kada vam ono nedostaje mnogo je teško pokazati sav potencijal.

Bjelica trenutno puca od samopouzdanja i to se može videti i u njegovoj statistici, ali i po igrama Sakramenta. Tačnije, svi igrači ove franšize su veoma talentovani i nekoliko velikih pobeda na početku im je dalo još veću odlučnost da samo tako i nastave.

Kingsi su najveće iznenađenje u NBA i posle 27 utakmica imaju skor od 15 pobeda i 12 poraza, i nalaze se na osmom mestu Zapada, sa samo dve pobede manje od trećeplasirane Oklahome Siti Tander.

Volim da činim moje saigrače boljim košarkašima. Sada sam kao neka 'streč' četvorka, ali volim da igram s loptom i da kreiram za druge“, kazao je Bjelica u intervju za zvaničan sajt NBA.

Srpski košarkaš baš to je radio pre dve noći u velikoj pobedi Sakramenta protiv nekadašnjeg tima – Minesote Timbervulvs. Nemanja je bio veoma motivisan da pokaže koliko su pogrešili s njim i ishod je bio savršen.

“Beli“ je meč završio sa 25 poena (najviše u ekipi), pet skokova i tri asistencije, uz 9/15 iz igre, odnosno trojke 4/9. Dok je on bio na terenu Kingsi su bili +14 u odnosu na Minesotu i ko zna koji put ove sezone bio je među važnijim igračima za trijumf.

"Kad igrate protiv bivšeg tima uvek postoji dodatna motivacija. To je košarka, to je dobra stvar. Nemanja je veoma talentovan igrač i kada uključi tu ekstra motivaciju, eto šta se dogodi", rekao je Bogdan Bogdanović o saigraču.

Između ostalog i Bogdanović je imao sjajnu partiju, pošto je postigao 20 poena, i uz to je imao pet skokova i šest asistencija.

Nemanja Bjelica do sada je odigrao 27 mečeva za Kingse i prosečno beleži 11 poena, šest skokova i dve asistencije, uz 54 odsto šuta iz igre i 46 za tri poena.

Po procentu pogođenih šuteva van linije 7,24 spada među najbolje igrače u NBA i to još jednom pokazuje njegovu efikasnost. Bjelica nije najvažniji igrač Sakramenta, u smislu ne postiže najviše poena, niti ima najviše skokova po meču, međutim njegova prisutnost na terenu mnogo znači ekipi.

Nama kao navijačima može samo da bude puno srce zbog celokupne situacije, jer su Kingsi ipak tradicija u Srbiji. Divac i Stojaković više ne igraju, oni su sada u foteljama i koordinišu drugim stvarima, međutim Bogdanović i Bjelica nas teraju da ih gledamo duboko u noć, baš kao što su to nekad radili pomenuti velikani srpske košarke.

Njihova uloga možda nije onoliko velika koliku su imali Vlade i Peđa, međutim kako sezona odmiče sve su važniji i zaista je prelepo gledati Sakramento, koji je ponovo na košarkaškoj mapi i koji se bori za plej-of na nikad jačem Zapadu.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu