“Kralj” je napustio Istok – ko seda na tron?

Lebron Džejms punih 15 godina proveo je u istočnoj konferenciji NBA. Veliko finale lige igrao je čak devet puta, a prethodnih osam sezona uvek se našao u borbi za trofej “Leri O’Brajan”.

Podeli
Foto: Getty Images/Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Press via AP
Foto: Getty Images/Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Press via AP

Niti jedna franšiza na Istoku nije uspela da zbaci “Kralja” s trona, pa je on morao sam da se povuče i da “svoj talenat prenese na suprotnu zapadnu konferenciju”.

Mnogima je svanulo posle ovakvog poteza Džejmsa i sada je glavno pitanje ko će naslediti momka iz Akrona na tronu?

Kandidata je 15, koliko sadrži konferencija, međutim nisu svi u mogućnosti da konkurišu za NBA finale. Glavni pretendenti za čelo Istoku su Boston Seltiksi, koji su stvorili veoma moćan tim i s razlogom su prvi favoriti.

Prethodne sezone imali su velikih problema sa povredama, ali su i pored toga pokazali kakav su kolektiv i kakav je sistem stvorio trener Bred Stivens. Osakaćeni neigranjem Kajri Irvinga i Gordona Hejvorda “Kelti” su igrali fantastično, ali dalje od finala konferencije nisu mogli.

Sada su kompletni i za godinu dana zreliji, i s pravom ih mnogi vide kao glavne favorite.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Bostonu će glavne prepreke do pomenutog cilja biti Toronto Reptorsi i Filadelfija 76ersi. Franšiza iz Kanade izgubila je Demara Derozana, ali u sastavu imaju Kavaja Lenarda, koji se sigurno uželeo košarke.

Seventisiksersi predvođeni su mladim zvezdama Benom Simonsom i Džoelom Embidom, a uz to imaju i odlične igrače pored njih. Uz sve navedeno igraju brzu i lepu košarku i biće jedna od najzanimljivijih ekipa za gledanje.

Iz drugog plana na tron konkurišu Milvoki Baksi i Indijana Pejsersi, dok će i Vašington Vizardsi pokušati da se uključe za prednost domaćeg terena u postsezoni.

Majami Hit je nepoznanica pošto već nedeljama pokušavaju da trejduju za Džimija Batlera i ukoliko uspeju u toj nameri automatski će biti među glavnim favoritima za tron.

Ekipa na koju biste obavezno morali da obratite pažnju su Šarlot Hornetsi koji su potpuno promenili unutršanju strukturu franšize, odnosno generalnog menadžera i trenera. Prethodna sezona za njih bila je užasna, ali bi ove mogli da budu nagazna mina za mnoge ekipe.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Detroit Pistonsi i Klivlend Kavalirsi će se “muvati” oko osmog mesta i ne bi bilo čudno da uđu u plej-of, ali u ovom trenutku ih ne vidimo među pozicijama koje vode u doigravanje.

Zanimljivo će biti videte Bruklin Netse i to koliko su im napredovali mlađi igrači, dok će Čikago Bulsi biti jedna od najintrigantnijih ekipa. Veoma mladi, sa nedokazanim zvezdama, koji su projektovani da jednog dana budu Ol-star igrači.

Njujor Niksi bez Kristapsa Porzingisa nemaju šta mnogo da traže u borbi za plej-of, a pošto će “Jednorog” najverovatnije propustiti veći deo sezone onda ni slavnu franšizu iz “Velike jabuke” ne vidimo u gornjem domu.

Orlando se već godinama muči i jedna su od najgore vođenih franšiza, pa tako sve osim začelja Istoka bilo bi iznenađenje, dok je Atlanta bez premca najslabiji sastav među timovima u ovoj konferenciji. Pa, krenimo!

1.Boston Seltiks: 65-17

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna postava:

PG: Kajri Irving
SG: Džejlen Braun
SF: Gordon Hejvord
PF: Džejson Tejtum
C: Al Horford
Šesti igrač: Markus Moris
Ostali: Teri Rozir, Markus Smart, Bred Vonamejker, Semi Odžejle, Volt Lemon junior, Žerson Jabusele, Daniel Tajs, Robert Vilijams, Eron Bejns…

Bred Stivens mogao bi da bude na slatkim mukama zbog startne postave jer na pozicijama dva i tri ima trojicu košarkaša koju zaslužuju da budu među pet. Zbog toga mnogi vide Tejtuma na sebi neprirodnoj poziciji krilnog centra.

Moderna košarka i treneri teže ka tome da imaju u sastavu pet košarkaša koji mogu da igraju svih pet pozicija, pa se zato mesta gube i pravi primer za to je Boston jer će Tejtum samo na papiru biti “četvorka”, dok će na terenu u različitim situacijama i Braun i Hejvord pokrivati tu poziciju.

Bez konkurencije Seltiksi su glavni favoriti i ukoliko svi ostanu zdravi imaju veliku šansu da napadnu Golden Stejt Voriorse ili koga-god u velikom finalu.

Kajri Irving prva je violina ekipe Breda Stivensa, jedan od najboljih plejmejkera u ligi i ispred sebe ima veoma važnu sezonu, pošto mora da dokaže da je u stanju da pobeđuje kao lider ekipe.

Biće mu mnogo lakše nego na početku karijere kada Lebron nije bio u Klivlendu, međutim i dalji mnogi tvrde da se Irving nije dokazao kao lider, iako je osvojio NBA titulu i pogodio onaj čudesan šut preko Stefa Karija u sedmoj utakmici finala 2016. godine.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Mnogo se očekuje od Džejsona Tejtuma koji ulazi u tek drugu sezonu, ali i pored toga biće verovatno druga opcija u napadu – odmah iza “Uncle drew“. Krilni košarkaš pokazao je u plej-ofu kakav napadački arsenal poseduje i koliko će dobar biti u nastavku karijere.

Gordon Hejvord verovatno neće imati sezonu života jer je tek izašao iz horor povrede, pa zbog toga očekujte prosečne partije od njega na početku sezone. Verovatno neće ni mnogo minuta provoditi na terenu u prvih 20-30 utakmica, međutim negde posle Nove godine bi trebalo da uhvati pravi ritam.

Al Horford će i ove seyone biti jedan od najvažnijih igrača za Boston i to iz dva razloga. Prvi – jer drži odbranu i sjajno pokriva sve u reketu, odnosno drugi – jer je u napadu veoma važan za protok lopte i njegova dodavanja u većini slučajeva su krucijalna i ona koja spajaju igrače s obručem.

Foto: Getty Imags
Foto: Getty Imags

Od igrača iz startne postave nismo spomenuli samo Džejlena Brauna, koji je možda i najpotcenjeniji igrač u rotaciji Seltiksa. Sigurno ne najtalentovaniji, ali je košarkaš sa najboljom radnom etikom u ekipi i onaj koji uvek daje 100 odsto sebe.

Klupa će i ove sezone biti veoma važna za igru Bostona, a igrači poput Terija Rozira, Markusa Smarta i Markusa Morisa imaće najviše minuta od svih iz “second unit“.

Boston deluje neverovatno duboku, a pored svega navedenog imaju i košarkaškog maga na klupi – Breda Stivensa. Mladi trener prošle sezone pokazao je neverovatnu sposobnost u svojoj struci i jedan je od najvažnijih ljudi za uspeh franšize iz Masačusetsa.

2. Toronto Reptors: 60-22

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna postava:

PG: Kajl Lauri
SG:
Deni Grin
SF:
Kavaj Lenard
PF:
Serž Ibaka
C:
Jonas Valančunas
Šesti igrač:
Fred Van Vlit
Ostali
: Delon Rajt, Kajl Felder, Malaki Ričardson, Lorenco Braun, Odži Anunobi, Norman Pauel, Paskal Sijakam, Greg Monro, Erik Moreland…

Franšiza iz Kanade mogla bi da bude veliki pobednik narednog leta, ali i najveći gubitnik – sve zavisi od ove sezone i Kavaja Lenarda. Ukoliko Reptorsi uspeju da zadrže “Kandžu” i produže ugovor s njim leta 2019. biće to veliki uspeh, a opet ukoliko u tome podbace javnost će ih smatrati gubitnicima.

Toronto se u julu odlučio za veoma rizičan potez, pošto su trejdovali prvu zvezdu Demara Derozana za “pobunjenika” iz San Antonio Sparsa Kavaja Lenarda. U ovoj zameni uključeni su još Grin i Peltl, kao i pik prve runde od Reptorsa iz 2019. godine.

Mnogo je prašine podigao ovaj trejd i to ne toliko zbog Kavaja, već zbog Derozana koji je bio spreman da “pogine na terenu” zbog Reptorsa. Bio je veoma odan franšizi, a oni su ga "tek tako poslali u San Antonio".

To je sve biznis i generalni menadžer Masai Udžiri znao je da sa Demarom ne može do titule, pa je iskoristio situaciju, doveo Lenarda, u istu ruku rizikivao i videćemo da li će mu se to isplatiti.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Najveći rizik je taj što bi, prema pisanju medija u SAD, Lenard želeo da zaigra u velikom gradu, koji ima veliko tržište, a Toronto nije da može da se meri sa Los Anđelesom ili Njujorkom. Međutim, Reptorsi imaju godinu dana da ubede Kavaja da je Kanada pravo mesto za njega.

Ipak, najveća mrlja u CV generalnog menadžera Toronta nije trejd Derozana, već otpuštanje sjajnog trenera Dvejna Kejsija. Istina je da Kejsi nikada nije uspeo da napravi korak napred u plej-ofu, u odnosu na ligaški deo sezone, međutim nije on kriv što je na drugoj strani uvek imao ekipu koju je predvodio Lebron Džejms. I, baš sad kada je “Kralj” napustio Istok, Udžiri se odlučio da otpusti Kejsija?!

Za glavnog trenera postavljen je Nik Nurs – dugogodišnji asistent Kejsija – kojem će ovo biti prvi posao samostalnog trenera neke NBA franšize. Koliko je ovo dobar potez vreme će pokazati, a činjenica je da će Nurs imati ogroman teret jer će se njegov uspeh meriti uspehom franšize da zadrži Kavaja Lenarda.

Kada je reč o sastavu, Reptorsi će verovatno biti najbolja odbrana kompletne lige. Grin, Lenard, Ibaka, Anunobi, Sijakam, Rajt i Pauel su odlično defanzivni igrači i očekujte “granitnu” odbranu.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sa druge strane ništa manje atraktivni neće biti u napadu i zato će Toronto, verovatno, biti jedna od najboljih franšiza u ligi. Devedeset odsto stvari zavisiće od Lenarda i njegove motivacije, a ono što je veoma važno za njega je to što ne sme da ponovo sezonu iz San Antonio Sparsa.

Kavaj je odigrao samo devet utakmica prošle sezone, a većinu je propustio jer jednostavno nije želeo da igra za ekipu iz Teksasa. Povreda je postojala na početku i sredini sezone, međutim niko ne može da ubedi javnost da nije mogao da pomogne Sparsima u završnici i plej-ofu.

Ukoliko budemo videli još jednu takvu detinjastvu godinu, Lenardov ugled će se još više srozati i pitanje je koja će ga ozbiljna franšiza želeti narednog leta i kakav će mu ugovor ponuditi.

Zbog toga on mora da odigra 100 odsto za Toronto Reptorse i ukoliko to bude slučaj tim iz Kanade će biti u vrhu Istoka i samim tim u vrhu NBA.

3. Filadelfija 76ers: 57-25

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Markel Fulc
SG:
Robert Kovington
SF:
Ben Simons
PF:
Dario Šarić
C:
Džoel Embid
Šesti igrač:
Džej Džej Redik
Ostali:
Ti Džej Mekonel, Džerid Bejlis, Demetrius Džekson, Furkan Korkmaz, Lendri Šemet, Zair Smit, Vilson Čendler, Džona Bolden, Majk Muskala, Emeka Okafor…

Filadelfija je godinama “tankovala”, odnosno namerno gubila utakmice kako bi na draftu birala najbolje mlade igrače i kako bi stvorila najbolji mlad tim u ligi. To im je doneklo i uspelo, a da li je to pravi pristup? Pa, verovatno nije. Ali, to im je donelo Bena Simonsa, Džoela Embida, Markela Fulca…

76ersi nisu bili mnogo aktivni tokom leta, naš Nemanja Bjelica trebalo je da bude u sastavu franšize za ovu sezonu, ali se ipak u poslednjem trenutku zahvalio na ponudi i odbio je.

Ekipa Breta Brauna ima dvojicu košarkaša koji će u budućnosti biti među najboljih pet igrača u ligi, a sada su već u deset ili petnaest. Simons je fenomen, dok je Embid sila pod košem i najbolji centar u ligi. Njih dvojica su okružena odličnim saigračima i Fila bi ove sezone mogla da napadne finale Istoka.

Iz predsezonskih utakmica videli smo da je Ben popravio šut, međutim u toku sezone se neće mnogo oslanjati na njega, jer mu je to i dalje najslabiji segment u igri. Sa druge strane gledaćemo spektakularna dodavanja i zakucavanja koja će dizati publiku na noge i koja će davati dodatnu energiju njegovim saigračima.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

O Embidu ne bismo mnogo trošili reči. Činjenica je da jedino Juta i Rudi Gober mogu da ga limitiraju na ispod 20 poena, međutim kada se radi o ovakvo “skilovanom” centru, onda ni to nije zagarantovano.

Kamerunac poseduje sve – leđnu tehniku, mekan šut, domet van linije 7,24… Ove sezone očekuje da bude još dominantniji, ali i da odigra preko 70 utakmica. Znamo da je zdravlje najveći protivnik ovog centra i da ga to jedino sprečava da dobije poštovanje svih u ligi.

Seventisiksersi imaju i odličnu podršku u vidu Šarića, Kovington, Redika i ostalih, međutim svi sa nestrpljenjem čekaju da vide prvog pika sa drafta 2017. Markela Fulca. Prošle sezone imao je veoma nezgodnu povredu, rupturu romboidnog mišića lopatice, i zbog toga je morao da promeni mehaniku šuta, a kada to radite potrebno je vreme da vratite samopouzdanje i procente.

Zato će biti zanimljivo videti kakav doprinos na igru File može da ima Fulc i da li je u stanju da kritičarima zapuši usta. Verujemo da jeste, ali opet nije još vreme za to i imajte u vidu da je Fulc 1998. godište, odnosno da tek ima 20 godina.

4. Milvoki Baks: 51-31

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Erik Bledso
SG:
Toni Snel
SF:
Kris Midlton
PF:
Janis Adetokumbo
C:
Bruk Lopes
Šesti igrač:
Malkolm Brogdon
Ostali:
Metju Delavedova, Donte Divinčenco, Sterling Braun, Pet Konaton, Trevon Duval, Ersan Iljasova, Ton Mejker, Kristijan Vud, Tajler Zeler…

Milvoki spada među franšize koje su dosta u američkim medijima i od koje se dosta očekuje. To je sve jer u sastavu imaju Janisa Adetokumba – košarkaša koji ima veliku medijsku pažnju u SAD.

“Greek freak” prošle sezone imao je neverovatnu kampanju, prosečno je beležio 27 poena, hvatao je deset lopti po meču, dok je imao i pet asistencija, kao i pregršt ukradenih i blokiranih lopti. Janis poseduje takve fizičke predispozicije da prosto ne može da se čuva i da je jedini način pustiti mu šut. Dosta je napredovao u tom segmentu, ali opet to je i dalje najbezbolniji način da se sačuva.

Kada je reč o sastavu Baksi nemaju ništa bolji nego prethodne sezone, izdvaja se samo dolazak centra Bruka Lopesa, ali ono što nisu imali prethodnih godina, ove se nalazi u timu.

Reč je o treneru. Džejson Kid trebalo je da raste zajedno s tim, međutim nije u tome uspeo i otpušten je prošle sezone. Džo Pranti bio je samo privremeno šef struke Baksa, a od ove je na klupi iskusni Majk Budenholzer – najveće pojačanje Milvokija.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

49-godišnji trener čak 17 godina bio je pomoćni trener San Antonio Sparsa, a potom je pet godina veoma uspešno vodio Atlantu. Poslednje dve godine Hoksi su krenuli da rasipaju košarkaše, pa je tako i Majk ubrzo pronašao izlaznu kartu i potom prihvatio ponudu Baksa.

Godine 2015. bio je izabran za najboljeg trenera sezone, a zajedno sa Gregom Popovičem osvojio je četiri šampionske titule (1999, 2003, 2005, 2007). Kada ste učenik “ludog Srbina” i ukoliko s pažnjom upijate njegove “fore”, ne možete a da ne uspete. To je Budenholzer pokazao u Atlanti, a sada se očekuje isto u Viskonsinu.

Sastav Milvokija veoma je interesantan i Baksi imaju dobru osnovu da igraju fenomenalnu odbranu (Snel, Janis, Midlton, Delavedova, Mejker…). Pored toga doveli su Bruka Lopesa, koji će im dati dodatnu širinu u napadu, ali i Ersana Iljasovu.

Očekujte dobru košarku od Milvokija, mnogo bolju nego prošlih sezona, i možda franšiza iz Viskonsina uspe da se umeša u borbu za prve tri pozicije – nikad se ne zna...

5. Indijana Pejsers: 49-33

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Daren Kolison
SG: Viktor Oladipo
SF: Bojan Bogdanović
PF: Tadius Jang
C: Majls Tarner
Šesti igrač: Tajrik Evans
Ostali: Kori Džozef, Eron Holidej, Si Džej Vilkoks, Dag Mekdermot, Omari Džonson, Domantas Sabonis, Ti Džej Lif, Kajl O’Kvin…

Indijana je prošle takmičarske godine bila najveće oktrovenje lige, pošto su im svi predviđali grčevitu borbu za plej-of, a oni su glatko uspeli da obezbede i prednost domaćeg terena u doigravanju.

Izgubili su bili “lice franšize” Pola Džordža, ali su dobili novi zaštitni znak u vidu Viktora Oladipa, koji je iza sebe ima sezonu karijere i koji samo može još više da napreduje.

“Dipo” uz sebe ima skup odličnih košarkaša, sjajnog trenera Nejta Mekmilana i od Pejsersa se očekuje da naprave korak napred i prođu u drugu rundu postsezone, a možda i veliko finale – sve zavisi od razvoja situacije.

Verovatno i najveće pojačanje stiglo je iz Memfisa – Tajrik Evans iza sebe ima odličnu sezonu i ukoliko ponovo slične partije, mogao bi veoma lako da izgura Bojana Bogdanovića iz startne postave. Evans se godinama mučio sa povredom, a prošle je konačno podsetio na one partije iz “ruki” sezone.

Ipak, očekuje se da Evans bude predvodnik klupe i da zajedno sa Sabonisom, O’Kvinom, Džozefom i Mekdermotom učini da se izostanak startera ne oseti.

6. Vašington Vizards: 46-36

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Džon Vol
SG: Bredli Bil
SF: Oto Porter
PF: Markif Moris
C: Dvajt Hauard
Šesti igrač: Ostin Rivers
Ostali: Čejson Rendl, Džodi Miks, Tomaš Satoranski, Keli Ubre, Troj Braun junior, Džorden Mekre, Džef Grin, Džejson Smit, Devin Robinson, Jan Mahinmi, Levoj Alen, Tomas Brajant…

Vizardsi ove sezone imaju skup veoma dobrih košarkaša i možda smo ih malo potcenili, međutim znali su u prošlosti da imaju unutrašnjih problema, a dolaskom Dvajta Hauarda tako nešto je skoro pa zagarantovano.

Zbog toga će biti zanimljivo videti kako će se kockice sklopiti i da li su Vizardsi u stanju da prevaziđu probleme van terena i da na njemu igraju kao pravi tim. To je sve zadatak za Skotija Bruksa, koji je u prošlosti pokazao da zna da kontroliše različite karaktere.

Pored unutrašnjih problema, veliko je pitanje koliko će okosnica ovog tima uspeti da bude zdrava i koliko će utakmica zajedno odigrati na terenu.

Džon Vol prošle sezone nije imao najbolju godinu i propustio je 41 utakmicu (pola sezone), Bredli Bil je odigrao sve, ali je imo istoriju povreda, dok će Dvajt Hauard gotovo sigurno propustiti početak takmičarske godine.

Hauard je prethodnih tri sezone bio ekstremno zdrav, nije propustio mnogo mečeva, ali na početku ove ima problema sa leđima. Ne radi se o ozbiljnoj povredi, međutim to je dovoljno da Dvajt ne uđe dobru u nove izazove.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ono što raduje navijače Vizardsa, a kada se radi o Hauardu, je to što će iskusni centar pored sebe imati prvi put u karijeri pleja koji bi radije podelio asistenciju, nego šutirao ka košu.

Nekadašnji igrač brojnih NBA franšiza nikada nije imao tako lucidnog pleja (Džona Vola) uz sebe i zato se sada sa velikim ushićenjem gleda na saradanju dvojice košarkaša.

Vašington prethodnih godina nije imao pravu zamenu za Vola i to im je verovatno bila najslabija karika u timu. Ovog leta čini se da su rešili taj problem. Ostin Rivers nije klasičan plejmejker, ali može dobro da pokrije tu poziciju i njegov dolazak dosta će rasteretiti petostrukog NBA Ol-star igrača.

Keli Ubre svake godine dodatno napreduje i biće važan šraf u rotaciji i ove sezone, od Džefa Grina se očekuje da ima odličnu produkciju s klupe, dok će minute imati i Satoranski, Mahinmi, Miks...

Vizardsi bi mogli i mnogo više od ovog šestog mesta, ali mnogo je tu faktora koji moraju da se poklope.

7. Majami Hit: 42-40

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Goran Dragić
SG: Džoš Ričardson
SF: Džastis Vinslou
PF: Džejms Džonson
C: Hasan Vajtsajd
Šesti igrač: Tajler Džonson
Ostali: Dvejn Vejd, Dion Vejters, Rodni Mekgruder, Vejn Elington, Derik Džons junior, Keli Olinik, Bem Adebajo…

Ova sezona biće specifična za sve navijače Majamija, pošto je živa legenda ekipe Dvejn Vejd saopštio da će mu ovo biti poslednja u karijeri.

Majami Hit sa ovim sastavom ne može mnogo više od ovoga, štaviše šesta/sedma ili osma pozicijan Istoku su maksimum za ekipu Erika Spolstre. Međutim, sa Džimijem Batlerom prete da pomrse račune Milvokiju, Indijani, pa čak i Filadeldifiji i Torontu.

Ispratili ste prethodnih dana, odnosno nedelja, da je franšiza sa Floride pokušala nekoliko puta da dođe do Džimija Batlera, ali u toj nameri nisu uspeli zbog tvrdoglavih ljudi Minesote Timbervulfs.

Ukoliko u nekom trenutku, a on bi mogao da bude uskoro, Hit dođe do Batlera njihove šanse za visok plasman automatski rastu.

Bez njega Majami će biti dobra, organizovana, ekipa koja će verovatno obezbediti plej-of, ali koliko mogu u njemu to je diskutabilno jer ne poseduju toliki talenat kao i ostale franšize.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

“Fleš” je dao sve za Hit, proveo je 14 sezona na Floridi i osvojio je tri NBA prstena. Kada završi karijeru ubrzo će ući u Kuću slavnih i zbog toga svega biće veoma dirljivo pratiti Vejda.

Goran Dragić sada već spada među veterane i ovu bi mogla da mu bude poslednja godina u kojoj će imati ulogu startnog plejmejkera. Slovenac će sledeće napuniti 33 godine, ući će u poslednju sezonu ugovora i pitanje je kakva ga sudbina očekuje u Majamiju..

Ukoliko dođe Džimi Batler najverovatnije će tim napustiti Džoš Ričardson, koji je jedan od najpotcenjenijih košarkaša u ligi. Kada je reč o Džastisu Vinslou, od njega se očekuje da ima konstantnu sezonu bez povreda, dok će Vejn Elington doneti “vatru” s klupe u vidu šuta van linije 7,24.

Hasan Vajtsajd prošle sezone igrao je dosta ispod proseka, dok će Džejms Džonson doneti dodatnu čvrstinu ekipi Majamija. Dion Vejters je startni bek ove ekipe, ali ima problema sa povredom i propustiće početak, dok je Keli Olinik jedan od konstantnijih košarkaša u ovom sastavu.

Kada se podvuče crta sve i dalje zavisi od Džimija Batlera – ukoliko on dođe Majami će biti konkurent za visok plasman, dok bez njega Hit može maksimalno do prve runde.

8. Šarlot Hornets: 41-41

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna postava:

PG: Kemba Voker
SG: Džeremi Lemb
SF: Nikolas Batum
PF: Marvin Vilijams
C: Kodi Zeler
Šesti igrač: Majls Bridžis
Ostali: Toni Parker, Devonte Grejem, Dvejn Bejkon, Malik Monk, Majkl Kid-Gilhrist, Frenk Kaminski, Vili Ernangomes, Bizmak Bijombo…

Da piše na svom “Facebook“ ili “Twitter“ nalogu, autor ovog teksta Šarlot bi verovatno stavio ne neko peto ili šesto mesto, međutim pošto nije tako i pošto mora da bude maksimalno objektivan, Hornetsi onda nisu mogli dalje od osmog mesta. Možda su mogli na sedmo, ali zbog očajne prošle sezone ovo je maksimum.

Franšiza iz Severne Karoline već dve godine zaredom niju uspela da se plasira u plej-of i ove smatramo da bi mogli da se vrate u elitno društvo. Šarlot je ekipa sa verovatno najgorim ugovorima, međutim napravili su velike promene u “front office“ i to je jedan od glavnih razloga zašto ih vidimo u plej-ofu.

Za trenera je doveden Džejms Borego, koji je učenik Grega Popoviča i kojem će ovo biti prva uloga glavnog trenera neke franšize. Za Borega smatraju da je jedan od najperspektivnijih u svojoj struci i vlada veliko uzbuđenje zbog njegove prve sezone u Šarlotu.

Takođe, vlasnik Majkl Džordan za generalnog menadžera doveo je Miča Kapčaka, koji je u Los Anđeles Lejkersima proveo više od 30 godina i kroz čije su ruke prošli mnoge NBA zvezde. Očekuju se neki potezi Kapčaka, pošto mnogi igrači imaju užasne ugovore i Hornetsi će pokušati da ih se nekako reše.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ove sezone biće zanimljivo videti Džeremija Lemba koji je u predsezonskim utakmicama bio starter. Takva uloge vidi se da mu prija i pružao je veoma dobre partije kao startni bek Hornetsa. Kid-Gilhrist ispao je iz startne postave i on je igrač koji bi mogao da promeni sredinu.

Kemba Voker više nije mlad i prespektivan plej, polako ulazi u najbolje godine i vreme je da napravi još jedan korak napred i bude pravi lider ekipe. Nikolas Batum imao je razočaravajuću sezonu i ukoliko Francuz uhvati pravi ritam to će biti veoma korisno sa Borega.

Od Marvina Vilijamsa znamo šta može da se očekuje, dok će rotacija centara biti veoma zanimljiva.

Startni centar ekipe je oporavljeni Kodi Zeler, njegova zamena će biti odlični zaštitnik reketa Bizmak Bijombo, dok će minute na terenu tražiti i Bili Ernangomes.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Frenk Kaminski provodio je dosta vremena na terenu kod Stiva Kliforda, međutim u predsezonskim utakmicama se nije mnogo naigrao i videćemo koliko će ga koristiti novi trener Hornetsa.

Ono što je najzanimljivije kod Šarlota je što smo nabrojali veliki broj kvalitetnih košarkaša, a nismo spomenuli Majlsa Bridžisa i Malika Monka – dva veoma mlada igrača koji bi mogli da pruže odličan doprinos.

Monk se nije snašao u prvoj sezoni i svi se nadaju da je napredovao na mentalnom planu, dok se Bridžis čini kao pravi “paket“.

“Ruki“ sa univerziteta Mičigen Stejt ima sve predispozicije da jednog dana bude starter i dobar igrač na oba kraja terena. U početku ne bi trebalo očekivati neke spektakularne partije, ali kako bude sezona odmicala sigurno će imati neke zapažene role.

9-12: Detroit 38-44, Klivlend 36-46, Čikago 35-47, Bruklin 32-50

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Redži Džekson
SG: Redži Bulok
SF: Stenli Džonson
PF: Blejk Grifin
C: Andre Dramond
Šesti igrač: Iš Smit
Ostali: Hose Kalderon, Luk Kenard, Lengston Gelovej, Glen Robinson treći, Henri Elenson, Zaza Pačulija, Džon Lujer..

Detroit

Pistonsi imaju solidnu startu petorku, međutim igrači koji budu ulazili s klupe neće uspeti mnogo da pomognu, barem se tako čini na papiru.

Andre Dramond je u predsezoni odigrao impresivno, Blejk Grifin je takođe bio solidan, međutim njih dvojica će teško uspeti da iznesu celu sezonu u jakom ritmu. Pogotovo Grifin koji od sezone 2015/2016 redovno propustiti 20 ili više utakmica za tim koji igra.

Bekovski tandem Pistonsa je ispod proseka, od Stenlija Džonsona su mnogo očekivali i on bi možda mogao da bude “X“ faktor u Detroitovom napadu na plej-of.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Džordž Hil
SG:
Džej Ar Smit
SF:
Rodni Hud
PF:
Kevin Lav
C:
Tristan Tompson
Šesti igrač:
Kolin Sekston
Ostali:
Džordan Klarkson, David Nvaba, Kajl Korver, Džedi Osman, Sem Deker, Leri Nens junior, Ante Žižić, Bili Preston...

Klivlend

Odlaskom Lebrona Džejmsa Klivlend Kavalirsi su postali prosečna ekipa, koja ima ambicije da se bori za plej-of, samo je pitanje koliko je to realno? Mišljenja su podeljena i kada se pogleda da je sezona u NBA veoma dugačka onda je zaista sve moguće.

Svi se sećaju koliko je Kevin Lav bio dominantan igrač u Minesoti i navijači Kavalirsa s razlogom polažu najviše nade u krilnog centra. Takođe, oni koji ga se sećaju iz Timbervuflsa znaju da je imao problema sa povredama, a ništa manje drugačije nije bilo ni Ohajo.

Zbog toga se nada u plasman u plej-of ne sme usmeriti samo ka Lavu jer nije dovoljno fizički jak da iznese taj teret. Zbog toga moraju iskočiti pojedini igrači, a onaj ko bi mogao da oduševi je “ruki“ Kolin Sekston.

Iako je novajlija “Young Bull“ će doneti čvrstinu Kavsima, što govori i njegov nadimak. Mnogo je tu prosečnih igrača, koji i mogu i ne mogu, pa ćemo videti kako će Klivlend igrati tokom sezone.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Kris Dan
SG: Zek Lavin
SF: Džabari Parker
PF: Lauri Markanen
C: Robin Lopes
Šesti igrač: Bobi Portis
Ostali: Rajan Arčidijakono, Kameron Pejn, Denzel Valentajn, Džastin Holidej, Čandler Hačinson, Antonio Blekeni, Vendel Karter junior, Krstijan Felisijo…

Čikago

Čikago Bulsi imaju jedan od najzanimljivijih sastava u NBA. Tu se pre svega misli na prvu postavu u kojoj igraju brojni mladi i talentovani košarkaši.

Problem Čikaga je taj što se niko još nije isprofilisao kao lider i teško je predvideti ko bi to mogao biti.

Po nama osobine lidera ima plejmejker Kris Dan, međutim kada imate ofanzivno potentne igrače kao što su Zek Lavin, Džabari Parker i Lauri Markanen, teško je nametnuti se. Veliku ulogu imaće i trener Fred Hojbjerg koji će morati da dobro raspodeli minutažu, pošto dosta igrač tražiti loptu i potrebno je uspostaviti balans.

Pažnju bi trebalo obratiti i na “rukija” Vendela Kartera juniora za kojeg mnogi smatraju da bi u budućnosti mogao da bude jedan od najboljih centara lige. Čikago teško može do neke borbe za plej-of, ali ukoliko se napravi prava hemija i pojedini igrači naprave “bum”…

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Dianđelo Rasel
SG: Alen Kreb
SF: Demari Kerol
PF: Rondaj Holis-Džeferson
C: Džaret Alen
Šesti igrač: Spenser Dinvidi
Ostali: Šabaz Nejpjer, Džo Heris, Karis Lavert, Džana Musa, Teo Pinson, Trevon Grejem, Džanan Musa, Rodions Kurucs, Kenet Farid, Alan Vilijams...

Bruklin

Posle nekoliko godina mučenja, Bruklin će naredne godine konačno imati svoj prvi pik na NBA draftu. Pored toga imaju sasvim korektan sastav i oni veliki otpimisti ih vide oko desetog mesta.

Iako su Netsi napravili korake unapred plej-of se i dalje čini dalekim ciljom, ali to ne sprečava ekipu Kenija Etkinsona da veruje u tako nešto. Dinađelo Rasel je prva zvezda ekipe, ali pažnju bi trebalo obratiti i na Džareta Alena, koji je jedan od perspektivnijih mladih centara u ligi.

Biće zanimljivo i videti Keneta Farida koji je sigurno veoma motivisan, pošto prethodnih godina nije igrao mnogo u Denver Nagetsima. Tu su još Spenser Dinvidi, Alen Kreb, Karis Lavert, Holis-Džeferson...

Sastav je veoma mlad i pun potencijala, međutim ove sezone Bruklin možda bude kalkulisao jer će na narednom Draftu imati pika prve runde. Prethodnih nije bilo razloga da “tenkuju“, pošto nisu imali svoj pik, a ove ko zna... To takođe treba imati u vidu.

13-15: Njujork 30-52, Orlando 24-58, Atlanta 20-62

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Frenk Nilikina
SG: Tim Hardavej junior
SF: Kevin Noks
PF: Kristaps Porzingis
C: Enes Kanter
Šesti igrač: Trej Burk
Ostali: Emanuel Mudiej, Ron Bejker, Damjen Dotson, Alonzo Trir, Mario Hezonja, Kurtni Li, Lens Tomas, Noa Vonle, Mičel Robinson...

Njujork

Razlog zbog kojeg su Niksi ovako nisko je taj što se zna kada će se na teren vratiti Kristaps Porzingis, a kada se Letonac vrati opet je upitno kakve će partije pružati.

Bez njega Njujork je prosečna franšiza i kada se na to doda da bi mogao da propusti 3/4 sezone, onda je nekih 30 pobeda maksimum za ekipu iz “Velike jabuke“.

Navijači slavne franšize uzbuđeni su zbog “rukija“ Kevina Noksa, ali i Frenka Nilikine koji bi trebalo da napravi korak unapred u odnosu na prošlu sezonu. Od THJ očekuje se da bude više konstantan, dok bi Enes Kanter na kraju sezone mogao da bude igrač koji je najviše napredovao.

To mislimo jer mu je konkurencija na centarskoj liniji mršava (Vonle i Robinson), a i imaće dosta više loptu u rukama kada na terenu nema “Jednoroga“. Trej Burk je najavio da bi ovo mogla da ude njegova sezona, dok bi pažnu trebalo obratiti i na Marija Hezonju.

Niksi imaju mlad sastav i bez Porzingisa nemaju šta da traže protiv ekipa u gornjem domu. Oni će i ovu sezonu žrtvovati, ali već naredne mogla bi da bude druga priča jer će juriti neke najbolje slobodne agente.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Di Džej Ogustin
SG: Džonatan Simons
SF: Evan Furnije
PF: Eron Gordon
C: Nikola Vučević
Šesti igrač: Terens Ros
Ostali: Ajzea Brisko, Džerijan Grant, Džonatan Ajzak, Vesli Ivundu, Džarel Martin, Kem Birč, Mo Bamba...

Orlando

Orlando je franšiza koja od trejda Dvajta Hauarda ne može da se sastavi, a svake sezone imaju visoke pikove. Oni su fenomen i možda bi neki naučnici trebalo da objasne o čemu se radi.

Imaju veoma ne funkcionalan sastav i morali bi što pre da trejduje pojedine igrače, ne zato što su to loši košarkaši, već kako bi uspostavili neki balans i kako bi narodu dali jasnu sliku u kom smeru idu.

Džonatan Ajzak i Mo Bamba bi morali da igraju startnu postavu kako bi pravilno razvijali svoj veliki potencijal, ali pored Furnijea i Vučevića, koji su odlični košarkaši, ne mogu da dođu do izražaja. Postava sa Simonsom, Ajzakom i Bambom bila bi u projekciji nestvarno dobra odbrambeno i kada bi na to dodali Gordona i još neke igrače (šutere), koje bi dobili u trejdu, Orlando bi napravio korak napred.

Ali, pitanje je šta će Medžik uraditi i sa ovakvim sastavom ne vidimo ih sa više od 25 pobeda. Trejd Nikole Vučevića mogao bi da se desi jer mu je ovo poslednja godina ugovora i tako nešto očekujte u nastavku sezone.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Startna petorka:

PG: Trej Jang
SG: Kent Bejzmor
SF: Torijan Prins
PF: Džon Kolins
C: Devajn Dedmon
Šesti igrač: Džeremi Lin
Ostali: Tajler Doris, Deandre Bembri, Kevin Uerter, Džastin Anderson, Vins Karter, Alek Pojtres, Majls Plamli, Aleks Len...

Atlanta

Atlanta Hoks – ubedljivo najslabija franšiza ove sezone o kojoj ne puno šta da se kaže. Povlačili su neke nelogične poteze, kao što su trejd Denisa Šrudera za “kikiriki“ u Oklahomu i prihvatenje ugromnog ugovora Karmela Entonija i potom njegovo otpuštanje koje su platili 25 miliona evra...

Atlanta neće imati mnogo pobeda, ali će biti na momente zanimljiva za gledanje jer u sastavu imaju Treja Janga – “rukija“ sa univerziteta Oklahoma koji želi da bude drugi Stef Kari.

Jang će imati svu slobodu u ekipi i očekujte njegovo “divljanje“ i šutirenje trojki sa osam, devet ili deset metara. Od ostalih igrača obratite pažnju na Prinsa i Kolinsa, dok će Džeremi Lin ubrzo tražiti izlaznu kartu.

Hoksima ove sezone nisu prioritet pobede i pokušaće da dođu do najbolje moguće pozicije pred NBA draft naredne godine. Naša preporuka je da ne gledate mnogo Atlantu jer postoji mogućnost da vam se zgadi NBA košarka.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu