13 godina kasnije – Partizan se nada novom Dnjepru

Ekipu Partizana od 21.05 očekuje najveća utakmica u sezoni, kada će na stadionu u Humskoj dočekati Viktoriju Plzenj u šesnaestini finala Lige Evrope.

Podeli
Starsport/Saša Ilić na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine
Starsport/Saša Ilić na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine

Stadion Partizana

Gledalaca: oko 15.000.

Sudija: Martin Hanson (Švedska).

Partizan: Kralj, Ćirković (Radović od 70), Emeghara, Mirković, Đorđević, Nađ, Tomić (Grubješić od 58), Vukčević, Brnović, Ilić (Branimir Petrović od 80), Odita.

Dnjepar: Kernoženko, Hricaj, Ježirskij, Šelajev (od 46. Rotan), Kostišin, Rusol, Ščejčuk, Rijkun (od 63. Mihalenko), Kornilenko (od 77. Radščenko), Nazarenko, Bidnenko.

Izabranici Miroslava Đukića uspeli su da se plasiraju u nokaut fazu drugog po rangu takmičenja u Evropi prvi put posle 13 godina i sezone 2004/2005.

Crno-beli su se te takmičarske godine nalazili u grupi sa Lacijom, Viljarealom, Egaleom i Midlzborom i uspeli su da kao treći prođu u narednu rundu.

Žrebom je odlučeno da Partizan u šesnaestini finala tadašnjeg Kupa UEFA igra sa ukrajinskim Dnjeprom, koji će kasnije u dvomeču izbaciti i plasirati se među 16 najboljih.

U prvom meču, koji je odigran 16. februara 2005. godine, ekipa koju je predvodio Vladimir Verzmezović odigrala je 2:2, a oba gola za beogradski klub postigao je debitant Obiora Odita.

Viktorija je stigla – šta je Đukić spremio na Kipru?

21-godišnji Nigerijac zablistao je na debiju za Partizan, pošto je pred oko 15.000 navijača na stadionu Partizana postigao golove u 12. i 45. minutu.

Utakmica na stadionu, tada vicešampiona SCG, igrana je u veoma teškim uslovima.

Sneg je tokom celog dana padao u Beogradu, teren je pred utakmicu očišćen, ali su konstantne padavine sprečavale igrače oba tima da pokažu povezanu igru.

Golove za goste postigli su Nazarenko u 28. i Rusol u 58. minutu. Djenpar je mogao i do pobede u Beogradu jer su krajem utakmice i pogodili stativu.

Utakmica je završena bez pobednika, pa je učesnik osmine finala bio poznat posle duela u Dnjepropetrovskom.

Starsport/Simon Vukčević na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine
Starsport/Simon Vukčević na utakmici protiv Dnjipra 2005. godine

Stadion 'Meteor' u Dnjepropetrovsku

Gledalaca: 14.000 gledalaca.

Sudija: Flajšer (Nemačka).

Dnjepar: Kernozenko - Jezerski, Ševčuk, Radčenko, Rusol - Mihailenko, Rikun (od 88. Gricaj), Karnilenko (od 58. Venlinski), Nazarenko - Rotan, Bidnjenko (od 61. Kostišin)

Partizan: Kralj - Rnić (od 63. Ćirković), Đorđević, Mirković, Emeghara - Nađ, Tomić (od 72. Grubješić), Vukčević, Ilić - Odita, Boja (od 46. Radović)

Revanš meč između ova dva kluba odigran je sedam dana kasnije u Ukrajini, a gol za trijumf Partizana i prolazak u osminu finala postigao je Miroslav Radović u 87. minutu.

Vermezović je izveo ofanzivan sastav sa dva napadač (Odita, Boja), međutim u prvom poluvremenu napadi beogradskog klubu bili su bez uspeha.

Takođe, kada je u 42. minutu sudija isključio kapitena Sašu Ilića prolazak Partizan čini se sve dalje i dalje. Kao pravi potez ispostaviće se ulazaka Radovića na poluvremenu umesto nedovoljno oporavljenog Boje.

Napadi Dnjepra u nastavku meča postajali su sve jači, iako je njima “igrao“ i rezultat 0:0 pošto su postigli dva gola u gostima.

Veliku radost crno-beloj populaciji u 87. minutu doneo je rezervista Radović. Odita mu je asistirao, pa je tako novo pojačanje Partizana u dve utakmice postigao dva gola i asistenciju.

Iako su poraženi u osmini finala od moskovskog CSKA, Partizan je ostvario veliki uspeh. Narednih godina crno-beli su igrali nekoliko puta Evropu, ali nikada nisu uspeli da ponove uspeh iz takmičarske godine 2004/2005.

Sada 13 godina kasnije klub iz Humske igraće nokaut fazu istog takmičenja, a protivnik će mu biti Vikotorija iz Plzenja.

"Svesni smo važnosti utakmice za sve nas, svesni smo i koliko će biti teško protiv ozbiljnog protivnika, ali i mi smo dobra ekipa. Idemo bez straha, da pokušamo da prodjemo. Svesni smo neće biti lako, ali mi smo Partizan i moramo da idemo pobednički i uvek verujući u sebe", rekao je Đukić pred ovaj meč.

Aktuelni šampion Srbije prošao je mnogo kako bi došao dovde – u kvalifikacijama su izbacili Budućnost i Videoton i time se plasirali u grupnu fazu.

Žrebom je odlučeno da crno-beli igraju sa Skenderbegom, Jang Bojsem i kijevskim Dinamom, a najvažnije pobede, kojima je Partizan došao do ove pozicije, ostvarene su pred domaćom nad albanskim i švajcarskim klubom.

Starsport
Starsport

* Đukić: Neće biti lako, ali mi smo Partizan

* Trener Viktorije: Teško kao u Napulju pre pet godina

Partizan je uspešno odradio zimske pripreme i sada ga očekuje veliki ispit protiv češkog kluba.

"Znamo kako igra protivnik, imamo dovoljno infomacija, čak smo i protivnike na pripremama birali da budu slični njima, tako da znamo i intenzitet koji će biti, pripremljeni smo na sve. Verujem u nas, imamo zaista odličnu ekipu, imamo zdravu, mirnu atmosferu i iz te mirnoće idemo da tražimo prolaz", smatra trener crno-belih.

Beogradski klub biće oslabljen pošto u ekipi neće biti novo pojačanje Saša Zdjelar.

"Nismo imali puno sreće sa povredama, imali smo problema sa Pantićem, Ožegovićem, sada i Zdjelar. Svi koji budu igrali su provereni igrači i siguran sam da će dati maksimum. Verujem u ekipu i ne sumnjam da će dati sve od sebe. Očekujem da odigramo vrhunsku utakmicu, da pokažemo pobednički Partizan, ekipu koja zna šta hoće", kazao je Đukić.

StarSport
StarSport

* Gde su Grobari?! Prodata samo polovina ulaznica

Gosti dolaze u prestonicu Srbije kako bi ostvarili što bolji rezultat, a trener Plzenja Paval Vrba očekuje od svog tima da bude maksimalno angažovan.

"I za jedne i za druge je ova utakmica vrlo važna. Naravno, mnogo je bolje kada imate nekoliko utakmica i kada nemate toliku pauzu već kada su igrači razigrani i uigrani. Ali, situacija je ista i za Partizan i za nas. I jedni i drugi moramo da se zagrejemo za ovo", rekao je Vrba.

Partizan je dugo čekao na proleće u Evropi i shodno tome navijači bi trebalo da napune stadion u Humskoj. Ipak, u sredu se pojavila informacija da dosta karata nije prodano.

Ne znamo šta je tačan uzrok slabog interesovanja crno-bele populacije, ali vremena još uvek ima – tako da “grobari“ podržite svoj klub sa stadiona i budite im 12. igrač.

Ulaznice za južnu i severnu tribinu koštaju 1.000 dinara, bočni delovi na istočnom i zapadnom delu stadiona su 1.500, a centralni delovi 2.000 dinara.

Podsećamo utakmica je od 21.05, a vi budite uz B92 i pratite aktuelna dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu